Tuotettu mainosyhteistyössä Johnny Knigan kanssa.
Katson hädissäni ympärilleni, ja rykäisen kolme kertaa samalla tavalla kuin aina silloin, kun paniikki on iskemässä. Nyt kyse ei kuitenkaan ole paniikista tai jännityksestä. Olen hetki sitten havahtunut siihen, että en tiedä yhdenkään vieraamme nimeä. En yhtäkkiä muista käsikirjoituksesta yhtäkään kohtaa.
Näin alkaa Tunna Milonoffin työuupumusta käsittelevä kirja LIEKKI.
Madveturesista tutun maailmanmatkaajan piti olla työelämäanarkisti, joka ei taivu oravanpyörään. Kun muut lähtivät nuorena opintojen kautta uraputkeen, Tunna halusi tehdä toisin: eihän elämä ollut pelkkää työtekoa varten.
Madventures-tarina oli kuin sadusta: Innosta ja seikkailun palosta tuli työ, jolla pystyi elättämään itsensä. Yhtäkkiä Tunna ja Madventuresin toinen kasvo Riku Rantala olivat tunnettuja kaikkialla – töitä riitti kotimaassa ja ulkomailla.
Oli nostetta, intohimoa, menoa ja meninkiä.
Kunnes Tunna alkoi huomata merkittävää kognitiivisten kykyjen heikkenemistä.

”Ensimmäisiä uupumuksen oireita olivat vakava muistin ja päätöksenteon heikkeneminen. Lopulta kun luovuus katosi, minun piti myöntää itselleni, että olen uupunut”, Tunna kuvailee ja jatkaa:
”Kun olen LIEKKI-kirjaa kirjoittaessa hahmottanut elämää taaksepäin, tajusin, että uupumusoireet ovat alkaneet jo vuonna 2012. Sain esimerkiksi sydämen eteisvärinäkohtauksen ja ajattelin, että no, minulla on kaksi pientä lasta – se johtuu siitä. Aina sitä selitteli itselleen, että mistä erilaiset oireet johtuivat. Mutta en minä ymmärtänyt, että se oli burnout.”
Selittely pitkitti asiaan puuttumista. Mutta silloinkin kun oireiden syyt alkoivat valjeta, uupumusta oli vaikea ottaa puheeksi.
”Mehän feikataan tosi pitkään: me näytetään, että me ei olla uupuneita. Kognitiiviset kyvyt, muisti ja päätöksenteko alkavat heikkenemään. Aletaan vähitellen eristäytymään. Samalla kuitenkin haluaa näyttää siltä kuin kaikki olisi ihan hyvin. Myös aivot pystyvät feikkaamaan tosi pitkään: aivot pystyvät kompensoimaan tilannetta puoli vuottakin.”
Tunna huomasi, että tunteetkin pakottavat piilottamaan uupumusta. Häpeä oli niin suuri, että vaikka hän epäili itsellään vakavaa muistisairautta, eikä ”missään nimessä” kertonut siitä kenellekään: ”Häpesin. Häpeä on niin valtavan iso tunne, että mieluummin olin kertomatta. Ajattelin, että ihan sama: vaikka muistisairaus menee eteenpäin, mutta minä haluan olla yhtä vahva kuin muut.”
Tunna toivoisi, että työpaikoilla alettaisiin puhua myös uupumukseen liittyvästä häpeästä, joka pitkittää tilanteeseen puuttumista.
”Työpaikalla pitäisi olla psykologisen turvallisuuden kulttuuri. Eli sellainen, että kaikista asioista pystyy puhumaan – myös siitä, että on heikko ja pelottaa.”
Tunna kirjoitti aikoinaan kolumnin työuupumuksesta ennen hänen toista uupumistaan, ja sai ”ihan tajuttoman määrän” palautetta ihmisiltä.
”Palautteesta ymmärsin, että työpaikoilla sinnittelee oikeasti kymmeniä tuhansia ihmisiä, koska ne ei vaan uskalla sanoa. Ne pelkää duuninsa menettämisen puolesta.”
Tunna on huolissaan myös siitä, että väsymystä normalisoidaan tai sitä pidetään jopa jonkinlaisena onnistumisen merkkinä.
”Kun väsymys kuului yrittäjänä perusarkeeni, yleinen kommentti oli, että no hei kaikki on väsyneitä. Työuupumuksessa kyse on kuitenkin siitä, että stressi on niin pitkittynyt, että koko keho joutuu ylikuormitus- ja selviytymistilaan. Kysymys ei ole enää pelkästään väsymyksestä.
Eikö se ole myös aika älytöntä, että me olemme jotenkin koko ajan väsyneitä? Jotta jaksat, sinun pitäisi vain vähän treenata enemmän ja sinun pitäisi olla vähän resilientimpi versio itsestäsi. Pitäisi rakentaa se 3.0-versio itsestä, niin sinua voidaan ruoskia vielä vähän enemmän ja pystyisit kestämään vielä vähän enemmän.
Onko työntekijä hyvä, jos hän ei ole koko ajan ihan piipussa ja jos ei ole kiire? Burnoutkin on ikään kuin sankaritarina: yleinen asenne on, että se oli niin hyvä työntekijä, kun se teki niin paljon duunia, että paloi loppuun. Kunnon sitoutuja. Niin, kunnon suorittaja: kyllähän nyt kunnon suorittaja ainakin kerran palaa loppuun. Se on kyllä ihan hurjaa, kuinka kolmikymppisillä on semmoinen tilanne, että ne ei tunne ihmisiä, jotka ei ole palanut loppuun. Se on oikeasti sairasta.”
Mitä sitten tapahtuu, kun ihminen uupuu ja jää sairauslomalle? Tunna kertoo omasta kokemuksestaan:
”Yhtäkkiä olin ulkopuolella työyhteisöstä joka oli ollut määrittävä osa elämääni ja identiteettiäni.Olen kokenut yksinäisyyttä tämän oman uupumukseni aikana. Se on niin fyysinen tunne, että se sattui kaikkialla. Evolutiivisestihan se on ollut hyvin tärkeää ja järkevää, että tunne sattuu ihan samperisti kaikkialla kehossa, jotta pääsisit taas yhteyteen ihmisten kanssa.
Ulosjääminen yhteisöistä on ihmisille yksi pahimpia juttuja, mitä voi olla, koska me olemme ihmisiä vasta suhteessa toisiin ihmisiin. Olemme laumaeläimiä. Monissa kulttuureissa se on pahempi rangaistus kuin kuolemanrangaistus. Silloin joutuu elämään ihan hirveässä kärsimyksessä, koska ei ole yhteydessä toisiin ihmisiin. Silti me kelataan olevamme jotain uniikkeja lumihiutaleita ja ihmeellisiä yksilöitä tässä maailmassa, ja koko ajan korostetaan lisää ja lisää tätä individualismia, joka on jotenkin sairasta.”
Olenko uupumassa? Olenko uupunut salaa? Olenko menossa kohti uutta uupumusta? Miten toivun uupumuksesta? Miten kohtaan uupuneen perheenjäseneni, ystäväni tai työkaverin? Jos pohdit näitä kysymyksiä, kannattaa lukea LIEKKI.
LIEKKI-kirjassa Tunna avaa paitsi teoreettisia ja kokemuksellisia havaintoja uupumuksesta mutta myös jakaa syvän ihmisyyden kokemuksen, jossa lukija voi tulla nähdyksi – myös sitä piilotettua osaansa myöden.