Tunnetaidot ovat aivojumppaa, jota pitää harjoitella – Niitä ei voi oppia lukemalla tietoa kirjoista

Toukokuu on mielen hyvinvoinnin kuukausi eli MIELIKUU. MIELIKUU painottaa hyvinvointitaitojen opettelemista eri tavoin ja eri ympäristöissä, jotta jokaisella ihmisellä olisi valmius ja mahdollisuus vaikuttaa oman mielen vointiin.

Tunnetaitoja voisi verrata pyörällä ajamisen taitoon. Kukaan ei opi ajamaan pyörällä lukemalla siitä, miten pyörällä ajo tapahtuu – tai miten joku muu on oppinut ajamaan pyörällä. Pyörällä oppii ajamaan ajamalla pyörää. Haparoiden. Kaatuen. Kokeillen. Uskaltaen. Onnistuen.

Sama pätee tunnetaitoihin. Tunteiden toimintamekanismia aivoissa ja kehossa voi oppia ymmärtämään lukemalla tietoa tunteista. Tunnesanavarastoa voi kartuttaa opettelemalla erilaisia tunnenimiä. Mutta tunnetaitoja oppii vain harjoittelemalla.

Joskus – ja totta puhuen usein – tunnetaitojen harjoittelu on jäänyt aikuisuuteen. Kaatumisen, kokeilemisen ja onnistumisen kautta alamme vähitellen oppia, mitä itsessä tapahtuu eri tunteiden noustessa. Tällaista jumppaa meidän pitäisi tehdä koko ajan ja kaikkialla: kotona, työpaikalla, harrastuksissa, ystävien kesken.

Lyhyt oppimäärä – joka ei muutu taidoksi vain lukemalla tämän – on seuraava:

1.Huomaa, kun tunnet mitä tahansa tunnetta. Huomaa myös, millaisia ajatuksia hetkeen liittyy. Huomaa, miltä kehossasi tuntuu.

2. Hyväksy tunne – älä yritä siitä eroon, vaikka se tuntuisi ikävältä. Anna sen olla kehossasi ja mielessäsi. Nimeä tunne:  Tunnereaktiossa aivojen mantelitumake aktivoituu. Kun tunne sanoitetaan, se aktivoi aivojen otsalohkoa, jonka toiminta vaikuttaa tunteisiin. Otsalohko on ikään kuin tunteiden lennonjohtotorni, joka jäsentää kokemusta.

3. Hengitä. Keskity erityisesti huomioimaan  eritysesti rauhallista ja pitkää uloshengitystä, sillä uloshengitys aktivoi parasympaattista hermostoa. Tämä tarkoittaa sitä, että sydämen syke hidastuu ja olo rauhoittuu

4. Havainnoi ja tarkkaile, mitä sinussa tapahtuu. Älä arvostele, analysoi tai päättele. Älä yritä muuttaa mitään. Keskity havainnoimaan. Saatat huomata jotain kokonaan uutta. Tai sitten et. Tärkeintä on opetella havainnoimaan rauhassa, mitä itsessä tapahtuu.

5. Helli eli sano itsellesi jotain kannustavaa, hyvää tai kaunista. Ei ole merkityksetöntä, miten puhumme itsellemme. Itsemyötätuntoinen puhe auttaa olemaan läheisempi itseään ja omia kokemuksiaan kohtaan. Itseen kohdistuva myötätunto auttaa ymmärtämään, että tunteet ovat tärkeitä, ne kertovat tarinaa kokemuksistasi – mutta eivät todellisuudesta. Erään tutkimuksen mukaan itsemyötätunnon harjoittaminen vähensi lääkäreiden uupumusta ja stressiä.

Muistisääntö tunnetaitojen opettelemiseen – ja toistamiseen.

Ja sitten on sen harjoittelun aika. Olemme yrittäneet luoda Hidasta elämää -maailmaan mahdollisimman erilaisia ja toimivia tunnetaitojen keinoja, koska tarvitsemme yhä enemmän tällaista aivojumppaa koteihin, työpaikoille, parisuhteisiin, harrastuksiin, kauppareissuille – ihan kaikkialle, missä ihminen itsensä kanssa liikkuu.

Tässä muutamia välineitä tunnetaitojen harjoittelemiseen nuorille ja aikuisille:

Hetki itselle – Rauhoittava äänipalvelu sisältää äänitteitä, joiden avulla voi harjoitella tunnetaitoja, kehotuntemusta ja oppia seuraamaan mielen liikkeitä. (Oma osionsa myös lapsille rauhoittumiseen ja nukkumaanmenoon!) Lue lisää TÄSTÄ.

Puhutaan tunteita -keskustelukortit avittavat keskustelujen alkuun ja löytämään sanoja erilaisille tunnekokemuksille. Lue lisää TÄSTÄ.

Kun tuntuu pahalta – Lohtukortit ahdistuneelle auttavat löytämään ahdistuksen kokemuksen ahtaasta laarista sanoja ja harjoituksia, jotta olo jäsentyy ja helpottuu. Lue lisää TÄSTÄ.

Ymmärrä tunteitasi –Terapeuttiset tunnetaitokortit antavat sanoja erilaisille tunteille ja kysyvät tärkeitä kysymyksiä tunteisiin liittyen. Lue lisää TÄSTÄ.

Tunnetaitojen ystäväkirja on täytettävä kirja, jonka avulla tutustut hauskalla tavalla erilaisiin tunteisiin. Lue lisää TÄSTÄ.

Lempeyttä keholle -kortit luovat kehoyhteyttä, jotta on helpompi huomata tunteita ja tuntemuksia. Lue lisää TÄSTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image