Pelko ei ole koko totuus – 10 keinoa huolestuneisuuden torjuntaan

Maailmalta kantautuvat uutiset saavat tänä(kin) keväänä monet huolestumaan. Sota on käsitteenä massiivinen, ja siihen liittyy monenlaisia henkilökohtaisia mielleyhtymiä.

Huolestuminen on pelkoa. Ja vaikkei maailmatilanne huolestuttaisi itseä, hirvittää se monia ympärillä olevia ihmisiä.

Pelko taas on voimakas tunne, ja kaikkien muidenkin tunteiden lailla se on liikkuvaa energiaa. Altistumme siis jatkuvasti myös muiden ihmisten energioille ja tunteille.

Jos pelko tuntuu rajoittavan elämääsi tai haluat pitää itsestäsi hyvää huolta muiden ihmisten pelon keskellä, kokeile jotakin näistä keinoista.

1. Huomaa, että pelko on ”vain tunne”
Pelko on ilman muuta inhimillinen tunne, mutta samalla pelko on kuin pisara mustetta, joka pudotetaan maitotonkkaan: se värjää koko maidon. Pelko rajoittaa elämää ja aiheuttaa niin henkisiä kuin fyysisiä stressireaktioita.

Tunteet ovat toki tärkeä osa ihmiselämää, mutta tunteisiin ei kannata identifoitua. Tästä kirjoitin enemmän pari vuotta sitten ilmestyneessä Selviytymisoppaassa elämän kriiseihin. Elämän rikkaus tulee tunteiden laajoista virtauksista, ja kaikki inhimilliset tunteet kuuluvat ihmisyyteen.

Tustustu pelkoon ja siihen, mihin sitä tarvitaan. Se käy esimerkiksi Tara Langen Tikapuut rakkauteen -kirjan avulla (äänikirja tai tehtäväkirja). Keskity siihen, mitä muuta on olemassa pelon lisäksi, sen rinnalla, alla ja poimuissa. Elämä on hyvin paljon laajempaa kuin yksittäinen tunne.

2. Antaudu elämän syklisyydelle
Elämä on samaan aikaan sekä lineaarista että jatkuvasti kiertävä sykli: kaikki elämässä alkaa, kasvaa ja kukoistaa, hiipuu ja kuolee. Kuolema ja tuhoutuminen ovat aina myös uuden alun mahdollisuus. (Aikakäsitteestä ja ikuisuudesta löytyy lisää tekstiä mm. vasta ilmestyneestä kirjasta Naisen elämänkaari.)

Uutta alkua edeltää usein jonkinlainen joutsenlento, grande finale, joka saattaa olla hyvin kivulias ja vaikea. Mikään kipu ei kuitenkaan kestä ikuisesti.

Keskity huomaamaan, mitä pelon kohtaaminen elämässä mahdollistaa. Rohkeus ei ole pelottomuutta, vaan rohkeus edellyttää pelkoa. Vain pelon läpi kulkemalla voi osoittaa rohkeutensa – ja syntyä uudelleen.

3. Älä lue uutisia jatkuvasti
Uutisotsikot provosoivat ja huolestuttavan kenet tahansa. Suojele itseäsi uutisilta ja sosiaalisen median kuvatulvalta rajoittamalla uutistenlukua. Uutisten seuraaminen ei ole välttämätöntä ollenkaan, mutta jos haluat tutkia maailmantilanteen muutoksia, varaa sille etukäteen tietty aika, esimerkiksi 15 minuuttia kerran viikossa tai joka kolmas päivä. Älä uppoudu internetin linkkitulvaan. Harjoittele kriittistä medianlukutaitoa. Keskity siihen, mikä on omassa elämässäsi totta.

4. Harjoita itsehoivaa
Pidä hyvää huolta itsestäsi. Siihen voit vaikuttaa. Pidä huolta perustarpeistasi: riittävästä unesta, ravitsevasta ruoasta, kävelyretkistä kevätauringossa – tai muista sinulle hyvää tekevistä asioista, jotka tuottavat oksitosiinia.

Pidä arjen lomassa minitaukoja (valmista kupillinen teetä ihan vain itsellesi, käy kylvyssä, hieronnassa, energiahoidossa, joogassa, lakkaa kynnet tai lue inspiroivaa kirjaa…). Keskity kauniisiin ja kohottaviin asioihin, taiteisiin, tanssiin, musiikkiin. Ja läheisiisi. Vinkkejä itsehoivaan löytyy lisää mm. kirjasta Nainen omassa voimassaan.

5. Meditoi
Rauha alkaa sinusta itsestäsi. Sinä voit pelon vastapainoksi säteillä rauhaa. Harjoita tietoista hengitystä, mindfulnessia, joogaa tai sinulle sopivaa meditaatiotapaa. Vaihtoehtoja on lukuisia. Jos et tiedä, mistä lähteä liikkeelle, pääset alkuun esimerkiksi kirjani Viihdy omassa arjessasi avulla. Kirjan meditaatioharjoituksia löydät myös täältä.

6. Istu ja katso
Kukaan ei juuri nyt näe kunnolla isoa kuvaa siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Siksi ei ole myöskään tarpeen rynnätä nopeisiin johtopäätöksiin. Kirjoitin tammikuussa tämän vuoden ”teemasta” otsikolla valitsetko pelon vai luottamuksen.

Tämän vuoden teema on ole valmis – kuten soturi. Ole rukoileva soturi, joka ei taistele mitään vastaan, vaan ainoastaan tietoisuuden puolesta. Kuten oma opettajani Shiv Charan Singh sanoo: ”Älä taistele menneisyyttä vastaan. Puhu tulevaisuuden puolesta ja ole läsnä muille.” Jos et ole varma, että henki ohjaa toimintaasi, älä tee mitään. Älä vetäydy, vaan pidättäydy. Pysy. Hengitä. Ole valmis.

7. Rukoile
Rukoileminen liitetään uskontoon, mutta se ei ole minkään uskonnon omaisuutta. Rukous on puhetta tietoiselta itseltä tiedostamattomalle itselle. Se on siis kommunikaatiota itsen kanssa. Laita kädet yhteen ja anna sydämeni avautua. Rukoilemiseen ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Jos kaipaat inspiraatiota, löytyy aiempi tekstini rukoilemisesta täältä.

8. Päästä irti
Älä yritäkään kontrolloida tai pitää kiinni. Ystävien, puolison, työkaverien –  tai terapeutin kanssa on toki hyvä keskustella, mutta älä jää vatvomaan ja älyllistämään loputtomasti asioita, jotka eivät ole sinun hallinnassasi. Välillä voi olla hyvä juosta itsensä väsyksiin tai keskittyä ihan johonkin muuhun kuin huoliinsa. Samanaikaisesti voi olla olemassa monenlaisia tunteita tai ajatuksia. Harjoittele keskittymistä.

Ennen nukkumaanmenoa voit ihan tietoisesti päästää irti rukouksella, hengitysharjoituksilla tai molemmilla. Päivän lopuksi voit myös lähettää kauniin ajatuksen, toivon kyyhkyn tai siunauksen jollekin tai jonnekin, joka sitä tuntuu tarvitsevan. Ja päästää samalla itse irti, antaa itsellesi lupa rentoutua ja levätä.

9. Keskity solidaarisuuteen
Pelko eristää meitä yhteydestä – ja pelon vastalääke on myös yhteys. Näe inhimillisyys ja elämä ympärilläsi. Valitse myötätunto: valitse, sillä myötätunto on aktiivinen valinta.

Jos sinulla on mahdollisuus auttaa rahallisesti, voit tehdä lahjoituksen mm. SPR:n Katastrofirahastoon, UN Womenin hätäapukeräykseen tai löytää sopivan kohteen esimerkiksi näiden linkkien kautta. Tehokkain tapa konkreettiseen auttamiseen on kansainvälisten organisaatioiden tukeminen.

10. Hengitä
Lopuksi kaikkein tärkein neuvo: hengitä. Syvä ja tietoinen hengitys yhdistää sinut kehoosi, sydämeesi ja henkeesi. Liikuta napaa ja keskity sisään- ja uloshengitysten jatkuvaan virtaan. Voit tehdä myös erilaisia rauhoittavia hengitysharjoituksia, joihin löytyy vinkkejä esimerkiksi täältä.

Hengitys kiinnittää sinut elämänvirtaan ja läsnäoloon. Nojaa omaan selkärankaasi, anna painovoiman pitää sinut paikallaan, antaudu hengityksellesi ja anna kaiken virrata. Sinä olet turvassa itsessäsi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image