Toisen ihmisen ärtymys ei kerro sinusta mitään – 6 totuutta vihasta, jotka olisin halunnut aina tietää

Jokaisella on oikeus tunteisiinsa. Se on helppo allekirjoittaa, kunnes joku suuttuu itseä kohtaan ilman pätevää syytä…. Päätin kirjoittaa vihasta, sillä siihen liittyvät oivallukset ovat lisänneet huomattavasti henkistä hyvinvointiani.

Linssien läpi

Se miten toinen ihminen sinut kokee, ei ole absoluuttinen totuus, vaan värittynyt tulkinta. Näemme toisemme henkilökohtaisten linssien läpi, joihin kuuluu monia pelkoja, odotuksia ja merkityksiä.

Kun joku suuttuu sinulle, kyse on hänen tunteistaan eikä mistään muusta. Kyse ei ole sinun huonoudestasi. Tämän tulisi olla itsestäänselvyys, mutta se ei sitä todellakaan ole. Olemme hyvin herkkiä toisen ihmisen vihalle, koska linkitämme sen automaattisesti omaan arvoomme.

Tällöin suutumme suuttujalle, ja ainekset mehevään riitaan on kasassa.

Viha tuntuu pahalta

Toisen ihmisen viha tuntuu pahalta, ei siitä pääse mihinkään. (Se tuntuu vielä huonommalta suuttujasta, joka yrittää lieventää oloaan purkamalla vihaansa meihin.) Tuolloin paras ratkaisu on ottaa etäisyyttä vetäytymällä tai vaatimalla aikalisää. Aika pyöristää pahimman terän, minkä jälkeen asioista voi jutella arvostavammin.

Kenenkään ei kuulu olla toisen vihatulituksen alaisuudessa vasten tahtoaan. Kenenkään ei tule hyväksyä uhkaavaa käytöstä, johon lukeutuu myös huutaminen toisen lähellä. Tämä on yhtä tärkeä totuus kuin sekin, että jokaisella on oikeus vihaan.

Emme ole pikkulapsia, joita on pidettävä sylissä, kunnes rauhoitumme. Rauhoitumme automaattisesti, kunhan saamme tuntea vihamme ja pettymyksemme. Kun toinen on pahasti tunteensa kourissa, toisen ei kannata silloin hyökätä vastaan, vaan antaa olla. Minimoida tuhot vetäytymällä ja ottamalla aikaa.

Se vaatii kypsyyttä ja pidättäytymistä. Tai sitten vain sen, että ymmärrämme, mikä on kaikkien parhaaksi.

Jälkikeskustelu tärkeintä

Jokainen meistä tietää, että kun tunne on ylitsevuotava, tekee kovasti mieli räyhätä toiselle. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Vihan voi aivan yhtä hyvin tuntea yksinkin. Keskustelu asioista kaiken jälkeen on sen sijaan todella tärkeää.

Tässä kohtaa törmätään kuitenkin erääseen yleiseen ongelmaan:

Moni pystyy puhumaan vaivaavista asioista vain valtavan viharyöppäyksen voimin. Kun pahin tunne menee ohi, he peruuttavat ja pakenevat, vaikka oikeasti puhuttavaa olisi. He myös väittävät toisilleen, ettei vihaisena sanotussa ollut totuuden häivääkään. He tekevät niin suojellakseen suhteen pysyvyyttä, sillä näkevät kaiken mustavalkoisena, ON/OFF. Heille vihan myöntäminen, kehittyvä suhde ja vaikeuksista puhuminen on utopiaa.

Tähän löytyy tuskin muuta ratkaisua kuin puhumaan opettelu. Mitä enemmän kannamme sisällämme, sitä arvaamattomampia vihapommeja olemme. Tunteet on kuin vesi, ne murtavat jopa kallion. Siksi se, joka yrittää olla liian hyvä, joutuu välillä olemaan huonompi kuin onkaan, kun totuus puskee pintaan.

6 totuutta vihasta

Olen itse tehnyt monia virheitä vihan suhteen, kuten patouttanut vihaani ja syyttänyt muita ihmisiä heidän vihaisuudestaan. Vuosien työn avulla opin pois vanhoista tavoistani ja oivalsin kuusi asiaa:

  1. Vihaisena sanotussa on totuuden siemen, vaikka tietenkään se ei ole koko totuus. Kuuntele, mikä viesti siellä pohjalla on. Ei se ole se hammastahnatuubi, vaan kenties tunne, ettei toinen arvosta. Valtava raivo ei koskaan tule tyhjästä, ja usein se juontuu lapsuuteen. -> Tarkastele
  2. Kumppaniaan tai lähimmäistään saa vihata. Se ei tarkoita, että suhde loppuu siihen. Se tarkoittaa, että asioista täytyy keskustella. -> Avaudu
  3. Viha on tärkeä tunne, joka puolustaa rakkautta. Kun uskallamme kokea vihantunteen loppuun asti, sen takana on yleensä itku ja suru. -> Ota vastaan
  4. Kukaan ei ole vihan yläpuolella, se on yhtä luonnollista kuin hengitys. Se joka muuta luulee, voi kärsiä kiltin lapsen syndroomasta. -> Integroi
  5. Vihan pitäisi antaa tulla ja mennä. Ei patouttaa, hävetä ja piilottaa sitä. -> Vapaudu
  6. Jatkuva viha on eri asia. Sitä, että yksi yhteisössä vihastuu muille vähän väliä, ei pidä sallia. Tuolloin on kaikille hyväksi, että yhteisö hajoaa tai vihastuja selvittää vihansa lähteen perinpohjaisesti terapiassa. -> Toimi

 

Voimaannuttavin terveisin,

❤️:lla Riikka


Lisää minusta ja palveluistani löydät alta tai täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image