Satuttavan suhteen viisi tyypillistä manipuloivaa lausetta – Älä mene tähän lankaan

Satuttavien suhteiden yksi suurista ongelmien aiheuttajista on toksisen persoonan jatkuva manipuloiva käytös.

Manipuloija pyrkii aina ajamaan pelkästään omaa itsekeskeistä etuaan ja yrittää saada toisen mukautumaan omaan ajatusmaailmaansa keinoja kaihtamatta.

Satuttavissa suhteissa yksi tyypillisin manipulointikeino on se, kun manipuloinnin kohteena olevaa syytetään hänen (terveistä ja normaaleista) rektioistaan kaltoinkohteluun, joita hän kokee.

Hyvin tavallista on myös se, ettei manipuloija suostu keskustelemaan haitallisesta käytöksestään, joka ongelmia alunperin aiheuttaa.

Seuraavat viisi lausetta ovat tyypillisiä lauseita, joita manipuloiva persoona kumppanilleen toistaa.

Jos kuulet toistuvasti näitä lauseita omalta kumppaniltasi tai joltain muulta läheiseltäsi on tämä selkeä merkki siitä, että sinun omaa tahtoa, toiveita, tunteita, sekä mielipiteitä yritetään hiljentää, vähätellä tai ohittaa eikä sinun tarvitse yrittää suostua tai alistua tähän.

1. Mä en ole koskaan tehnyt tai sanonut niin! Sä kuvittelet ja keksit tuon kaiken ihan omasta päästäs.

Tämä on hyvin tyypillinen lause, jossa kielletään ottamasta vastuuta omasta vahingollisesta toiminnasta tai sanoista sekä pyritään kääntämään kaikki jälleen toisen syyksi.

Pitkään jatkuessaa ja usein toistuessaan on melko tavallista, että manipuloinnin kohteeksi joutuva alkaa kyseenalaistamaan omaa todellisuudentajuaan, sekä kykyään ymmärtää suhteessa tapahtuvia asioita.

2. Sehän oli vaan leikkiä. Etkö sä ymmärrä yhtään huumoria?

Harva haluaa olla tosikko, jolla ei ole huumorintajua ja siksi tällaiset syytökset jälleen pitkään jatkuessaan saattavat saada aikaan ajatuksen: “Olenko sittenkin niin tosikko kuin hän väittää?”

Muistathan, ettei huumori ole sitä, että toista loukataan jatkuvasti ja saadaan aikaan paha mieli, vaan leikinlaskun idea on saada aikaan hyvä mieli ja pitää hauskaa yhdessä.

3. Sulla viiraa päässä ja pahasti. Hanki itselles lääkitys ja mee hoitoon!

Toisen terveydentilalla pelottelu tai sillä syyttely kuvastaa jo melko pitkälle edennyttä tarvetta saada toinen hiljaiseksi keinolla millä hyvänsä.

Samalla tämä voi kuvastaa myös manipuloijan keinottomuutta puolustaa itseään ja omaa ongelmallista toimintaansa.

4. Mieti mitä sä itse olet mulle tehnyt!

Hän viittaa johonkin monen vuoden takaiseen useean kertaan käsiteltyyn pieneen tai suureen asiaan, josta on loukkaantunut tai jota suhteessa on tapahtunut.

Näin manipuloija pyrkii johdattamaan keskustelua pois olennaisesta ja hänestä itsestä, sekä pyrkii oikeuttamaan omaa huonoa käytöstään, sekä vaientamaan toista.

5. Sä tiedät mitä tulee tapahtumaan, jos sä jätät mut!

Epäsuorat tai suorat uhkaukset ja pelottelu ovat henkistä väkivaltaa ja pyrkimystä saada esimerkiksi toinen jäämään satuttavaan suhteeseen.

Tiedäthän, ettei uhkailua tule koskaan sietää, eikä siitä pidä vaieta.

Jos sinua uhkaillaan on pelon tunne “riittävä kriteeri” Turvakotiin menemiseksi/pääsemiseksi tai yleensäkin manipuloijan/uhkailijan luota pois lähtemiseen välittömästi.

Lopuksi: Mitä enemmän suhteessasi on edellä mainittuja tai sen kaltaisia manipuloivia lauseita sitä enemmän suosittelen pysähtymään ja pohtimaan:

Kuinka paljon olet yrittänyt tehdä noiden asioiden poistamiseksi suhteesta?

Ottaako kumppanisi sinua todesta tai suostuuko hän ylipäätään keskustelemaan tasavertaisesti ja rauhallisesti suhteen epäkohdista tai siellä tapahtuvasta manipuloinnista?

Jos olet tehnyt jo kaiken voitavasi eikä keskustelut kumppanisi kanssa suju suosittelen keskustelemaan asiasta avoimesti läheisten tai ammattilaisten kanssa.

Tärkeintä on ettet vaikene, piilottele tai väheksy niitä asioita, jotka saavat sinut voimaan huonosti.


Lisää tietoa epäterveistä suhteista, niiden tunnistamisesta sekä keinoja toipumiseen löydät uutuuskirjastani Toivu satuttavasta suhteesta!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image