Tänään on elämäsi tärkein päivä

En pidä ajatuksesta, että elämän tarkoitus tulisi olla suorittamista tai menestyksen tavoittelemista. Toisaalta minua ei haittaa, jos joku haluaa oman elämänsä siihen käyttää. Valinta on aina oma ja meillä on vapaus elää kuten haluamme. Jos kuitenkin jatkuvasti suuntaamme katseen horisonttiin, voi meiltä jäädä tärkein eli hetkessä elämisen taito kokematta. Jos ihminen on jatkuvasti menossa kohti tulevaa, voi tässä nyt ja nyt tapahtuva elämä hämärtyä.

Tärkeä itselle asetettava kysymys onkin miltä elämä tuntuu juuri nyt? Jos huomaat että vastaus liittyy vain tulevaisuudessa tapahtuviin ajatuksiin, olet todennäköisesti vahvassa dopamiinikoukussa. Mielihyvän tavoittelusta on tullut keskeinen asia elämässäsi. Koska olemme erilaisia ihmisiä, myös erilaiset asiat vetävät meitä puoleensa. Olennaista on ymmärtää, että aivomme haluavat palkitsemiskokemuksia, joskus hinta on vain liian suuri elämänlaatumme kannalta.

Dopamiini on hyvä renki, mutta huono isäntä. Se on haluamisen hormoni, joka saa meidät tahtomaan enemmän sitä mistä mielemme on innostunut. Siksi se on usein myös addiktiivisen käyttäytymisen taustalla. Riippuvuuden voi todella saada hankittua itselleen ilman traumaa, joskus siihen riittää vahva biologinen alttius, vaikka kasvuympäristö asiaan voi paljon vaikuttaakin. Sinä voit kuitenkin kesyttää omaa dopamiinitehdastasi tekemällä arvojesi mukaisia päätöksiä.

Kun haluat vahvistaa hyvinvointiasi, aloita tästä hetkestä. Mitä voit tehdä juuri nyt itsesi parhaaksi? Kuulostele kuinka suhtaudut itseesi? Kuuntele ajatuksiasi ja kehosi tuntemuksia? Miltä tuntuu olla juuri sinä? Kuinka paljon kuulet vaativia ja tuomitsevia ajatuksia mielesi sisällä? Voisitko viedä sinne lempeyttä? Miltä tuntuisi luopua kokonaan itsen ja muiden ihmisten arvostelusta? Miltä sellainen elämä tuntuisi jossa vertailua ei olisi olemassa? Nykyhetkessä oleminen on yksi tärkeimmistä taidoista kun opettelemme hillitsemään jatkuvaa haluamistamme. Sillä on hyviä vaikutuksia lisäksi myös moneen muuhun asiaan kuten ahdistuksen vähenemiseen, kuuntelemisen taitoihin, myötätunnon vahvistumiseen ja itsensä rakastamiseen. Sinä riität ilman suorittamista. Olet hyvä juuri niin kuin olet juuri nyt, tässä hetkessä. Hengitä ja hymyile.

 

Marika kirjasta Luopumisen kauneus löydät lisää harjoituksia joilla lisätä läsnäoloa ja sisäistä turvaa elämään.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image