Miksi tavallinen elämä tuntuu vievän kaikki voimat?

Kevään ollessa pitkällä ja mahdollisten kesälomien siintäessä lähitulevaisuudessa, moni voi kokea väsähtämistä, uupumusta ja arjen mielekkyyden laskua. 0 Juuri, kun “lomamoodi” on saavutettu, onkin aika palata työn ääreen. Miksi monen arki on niin kuormittavaa?

Jokaisella meistä on yksilölliset voimavarat arjen haasteita kohdatessa. Omaan hyvinvointiin voi jossain määrin vaikuttaa elämäntavoilla, mutta myös muun muassa temperamentti, arjen ympäristöt, erityisesti työympäristö, sekä sosiaaliset suhteet vaikuttavat jaksamiseemme.

Työssä meiltä vaaditaan tietynlaista käytöstä ja normien noudattamista, oikeanlaisia suorituksia ja valtavaa ajallista sitoutumista viikossa. Yksilöllinen huomioiminen on työelämässä haastavaa, erityisesti kun usein työtä on tehtäväksi aina enemmän kuin kukaan jaksaisi.

Miksi tavallinen elämä tuntuu vievän kaikki voimat?

Toiset ovat temperamentiltaan nopeampia reagoimaan ja tekemään päätöksiä, toiset tarvitsevat enemmän aikaa. Joillakin sosiaalinen akku täydentyy, kun he pääsevät tapaamaan uusia ihmisiä, kun taas toinen tarvitsee useita tunteja sosiaalisesta päivästä palautumiseen.

Mikään tapa olla ja tehdä ei ole vääränlainen, mutta työelämä suosii tietynlaisia piirteitä. Ei siis ole ihme, että työelämä voi aika ajoin uuvuttaa ja jopa ahdistaa. Jos joutuu jatkuvasti toimimaan vasten omaa luontaista rytmiään, voi elämä tuntua näköalattomalta ja työ muuttua liian suureksi sektoriksi elämässä, kun jaksaminen ei taivu läheisten suhteiden ylläpitämiseen tai mielekkäisiin harrastuksiin.

Perhe- ja ystävyyssuhteiden laiminlyöminen voi aiheuttaa ristiriitoja ja väärinymmärryksiä tai sosiaalista eristäytymistä, mikä vain kasvattaa elämän näköalattomuutta. Harrastusten ja muutoin mielekkään vapaa-ajan puute taas haittaa kokonaisvaltaisesti terveyttä.

Työssä vain suorituksillamme on merkitystä, ja jos koko elämä valuu työsuoritteiden äärellä pohdiskeluun, voi ajatus omasta merkityksellisyydestä vääristyä. Vaatimusten edessä olo voi olla väsähtänyt, uupunut ja jopa toivoton.

Tärkeää onkin muistaa vahvistaa itsearvostusta ja muistaa, että emme ole yhtä kuin suorituksemme. Elämän merkityksellisyys löytyy meille mielekkäiden ja arvomaailmaamme lähellä olevien teemojen ääreltä. Väsyneenä olisikin tärkeää muistaa varata aikaa juuri niille asioille, joille ei tunnu olevan aikaa.

Väsyneenä tulee priorisoida itsensä kaiken muun yläpuolelle. Väsyneenä kannattaa myös kysyä itseltään: “Miltä minusta tuntuu, mitä minä tarvitsen juuri nyt?” Jos huomaat, että arki pyörii aivan eri asioiden parissa, kuin mitä kysymykseen vastasit, on varmasti hyvä aika muuttaa jotain.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image