Kun mindfulness ei toimi (ja miksi sen ei pidäkään toimia)

mindfulness, mindfulness-kurssi, mindfulness-verkkokurssi

Mindfulness on ollut etenkin viimevuodet näyttävästi esillä mediassa, työpaikkojen hyvinvointiohjelmissa sekä vapaa-ajan kursseina. Ihmisten tieto ja tietoisuus tietoisuustaidoista ovat kasvaneet – onko ymmärrys ja aiheen kokonaisvaltainen sisäistäminen pysyneet mukana? Muistan aikoinaan työpaikojen hämmentyneet ja toisiaan varovasti pälyilevät katseet, kun kysyin mindfulness-valmennuksessa, kuinka monelle mindfulness on tuttua. Nykyään käsiä nousee rivakkaan, usein yli puolet.

On hyvä muistaa, että mindfulness-harjoittaminen on prosessi (ehkä prosessi kuulostaa liian tylsältä – voisin käyttää mieluummin sanaa seikkailu!). Jokainen etenee seikkailussa omaan tahtiinsa ja metaforallisesti järjen tason ymmärrys alkaa valua ja vaikuttaa myös alaspäin kehoon. Mindfulness ei jossain vaiheessa seikkailua ole välttämättä enää pelkkä harjoitus, vaan tietoisesta hyväksyvästä läsnäolosta voi tulla tapa elää ja olla. Ei tarvitse enää puhua pelkästään tietämisen tasolla esimerkiksi hyväksymisestä, vaan se voi alkaa ”toimia” sydämestä ja kehon viisaudesta käsin. Tätä voisi kuvata mielen ja kehon integroitumisella.

“Knowledge does not mean mastering a great quantity of different information, but understanding the nature of mind. This knowledge can penetrate each one of our thoughts and illuminate each one of our perceptions.” ~Matthieu Ricard

Joskus kohtaan kysymyksen, että muuttaako mindfulness ihmistä? Taustalla voi olla huoli persoonan muuttumisesta jollain mystisellä tavalla. On hyvä tiedostaa huoli, saada mahdollisuus puhua siitä ja sitten päästää irti. Muuttuuko ihminen, vaikkei tekisi mitään, tai muuttaako pesäpallo-harrastuksen aloittaminen ihmistä?!

Vuosia sitten mindfulness-kurssilaiseni kertoi hänelle sattuneesta omaisuusvahingosta. Hänelle asian hyväksyminen tarkoitti sitä, että ei jäänyt märehtimään ja vatvomaan asiaa, vaan tosiasian vastustamisen sijaan hän laittoi energiansa puolisolleen sekä vakuutusyhtiöön soittamiseen. Tapahtuman jälkeen hän havahtui, että aiemmin olisi jäänyt jopa päiviksi märehtimisen suohon, eikä olisi ryhtynyt hommiin. Tässä esimerkissä hyväksynnän kautta mahdollistui eteenpäin vievä toiminta.

Hyväksyminen on välillä helppoa ja se voi johtaa meitä tyydyttävään lopputulokseen. Silloin voi tulla ajatus: näinhän mindfulnessin pitääkin ”toimia”! Ja kun huomaat tällaisen ajatuksen, voit hymyillä – se on vain ajatus ja mielen tarjoama arviointi 🙂

Voimmeko sen sijaan hyväksyä tilanteet, missä mindulness EI ”toimi”?

  • ”Olin huonolla tuulella ja tein mindfulness-harjoituksen, mutten rentoutunut eikä tullut parempaa fiilistä.”
  • ”Sanoin antavani anteeksi, mutta en pystynytkään.”
  • ”Olin stressaantunut töissä ja tein kehon skannaus -harjoituksen. Huomasin, että pääni oli kipeä ja tulin entistä kiukkuisemmaksi.”
  • ”Yritin hyväksyä, että työkaverini sai minulle tarkoitetun ylennyksen – ei onnistunut.”

Olemme jälleen yhden (kyllä, tiedän ja mun puolesta tässä voi humoristisesti käyttää sanaa: ärsyttävän) paradoksin äärellä: ei mindfulnessin pidäkään toimia! Välillä olemme niin harjoittamisen tai ajatuksiemme pauloissa, että unohdamme tämän tärkeän seikan. Olemme niin haltioissamme hyväksymisestä, että emme huomaa valjastavamme sitä asioiden ylimääräiseen puskemiseen ja yritämme päästä tiettyyn päämäärään sen avulla. Kun mielemme takertuu johonkin tiettyyn tavoiteltavaan lopputulokseen, onko se silloin hyväksymistä? No hyvä on – eipä tuo juuri hyväksymiseltä kuulosta!

Onko mahdollista hyväksyä se, ettei voi hyväksyä jotain juuri nyt?

Onko mahdollista hyväksyä se, ettei voi hyväksyä, ettei voi hyväksyä jotain juuri nyt… Ja niin edespäin. Onneksi harjoitusvalmentajaksi voi ottaa mukaan vaikka lausahduksen: kas! Mitä tapahtuu, kun laittaa yllä löytyvien lauseiden eteen sanan kas? No okei, tulee kieliopillisesti ja ymmärrettävyydeltään hieman ontuvia lauseita, mutta hoksannet pointin: saamme hieman väljyyttä, neutraaliuutta, uutta näkökulmaa ja jopa huumoria tilanteisiin. Ei oteta itseämme ja ajatuksiamme niin vakavasti!

Kuulostaa liian yksinkertaiselta ja lapselliselta ollakseen totta. Ja kuitenkin välillä olemme mindfulnessin äärellä hiuksen hienojen vivahde-erojen äärellä. Mikä erottaa hyväksymisen ja ei hyväksymisen, mikä toimivuuden ja ei toimivuuden?

Mikäli sanat ovat sinulle tärkeitä, kas-sana voi muistuttaa sinua mindfulness hyväksymisen paradoksista ja hiuksen hienoista vivahde-eroista. Tämä voi olla yksi monista väylistä ottaa vastaan elämän karikot ja päästää niistä sitten irti. Ja luottaa siihen, että mindfulness-harjoittaminen itsessään kantaa juuri sellaista hedelmää pitkällä tähtäimellä, kuin on tarkoituksen mukaista.

Mindfulness-verkkokurssi (8 viikkoa), hyvinvointia ja palautumista

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Hei ihana 🥰! Oletko jo tilannut Hidasta elämää -klubikirjeen? Tilaa nyt ja saat -10% alennuskoodin puotiin!
Tilaa
close-image