Nämä hälytysmerkit kertovat hiipivästä uupumuksesta – Kysy itseltäsi nämä kysymykset, ennen kuin voimat ovat loppu

Moni uupunut havaitsee itsessään, ajattelussaan ja suhtautumistavoissaan hälytysmerkkejä jo paljon ennen varsinaista loppuunpalamista. Yksi hälyttävin muutos on kyynisyyden ja välinpitämättömyyden lisääntyminen. Pitkään jatkunut kuormittuminen, tunne siitä ettei ole oman elämänsä ohjaksissa, jatkuvat pettymyksen tunteet itseen tai ulkoisiin olosuhteisiin, menetykset ja käsittelemättömät traumat sekä ilon ja toiveikkuuden vähentyminen kulkevat käsi kädessä lisääntyneen kyynisyyden kanssa.

Kyynisyys ajattelussa ja asenteissa on todellinen hälytysmerkki, johon tulisi suhtautua vakavasti. Se viestii oman voiman ja merkityksen tunteiden katoamisesta, toisin sanoen yhteydettömyydestä omaan sisimpään. Kyynisyydestä et pääse eroon sitä vastaan taistelemalla, vaan kohtaamalla lempeästi syvimmät toiveet, tarpeet sekä halut. Tarvitset peiliksi luotettavan ja turvallisen ihmisen, jonka kanssa voit laskea suojamuurit, kohdata hellästi ihmisyyden kipupisteet sekä tunnistaa sisälläsi uinuvan muutoksen potentiaalin.

Mikäli kaipaat elämääsi positiivista muutosta, on tärkeää tiedostaa ja havainnoida omaa ajattelua, onko siinä merkkejä kyynisyydestä. Näiden kysymysten avulla voit tunnistaa kyynisyyden itsessäsi:

 

  1. Onko sinun vaikea innostua enää mistään tai tuntea vilpitöntä iloa itsesi ja muiden puolesta? Kyynisyyteen kuuluu ilon ja innostuksen tunteiden merkittävä väheneminen. Saatat jopa tuntea alitajuisesti syyllisyyttä ja uskoa olevasi “paha ihminen” kun et kykene yhtymään muiden iloon. Tämä voi jopa heikentää itsetuntoa.
  2. Mitätöitkö jatkuvasti itseä ja muita? Et koe olevasi hyvän arvoinen tai olevasi riittävä etenkään muiden seurassa. Huomaatko toistuvasti mielessäsi arvostelevasi itseäsi ja muita? Pienennätkö itseäsi? Yksi merkki voi olla vaikeus ottaa kehuja vastaan.
  3. Etkö näe omia mahdollisuuksiasi muuttua tai vaikuttaa elämääsi? Saatat tuntea olevasi “jumissa” tai vanki omassa elämässä. Kyyniseksi muuttunut ihminen kaipaa sisimmässään kipeästi muutosta elämään tai jopa koko maailmaan, mutta ei yksinkertaisesti tiedä MITEN sen voisi toteuttaa. Kaipuun suojaksi kehittyy kyyninen ajattelu ja suhtautuminen. Kyynisyys on aivan kuin mielen suojapanssari, jolla peität haavoittuvuuden ja avuttomuuden tunteet.
  4. Oletko menettänyt kiinnostuksen elämään? Etkö jaksa innostua mistään uusista asioista tai ideoista? Kyynisyyden lisääntyessä elämästä alkaa hiljalleen kadota värien kirjo. Elämä näyttäytyy tasaisen, ironisen ja puuduttavan harmaana. Jos tunnet itsesi lisääntyvästi alakuloiseksi, on syytä pohtia, tarvitsetko ammattiapua.
  5. Oletko jatkuvasti tyytymätön elämääsi? Tunnetko sisälläsi salaa halveksuntaa tai joskus jopa halua loukata tai sanoa pahasti muille? Ehkä suustasi pääsee välillä sammakoita tai lauseita, joita säikähdät hieman itsekin? Siinä tapauksessa heijastat jotakin itsestäsi ulospäin. Ehkä jonkinlaista pettymystä tai liiallista kritiikkiä, ankaruutta ja täyttymättömiä odotuksia suhteessa omaan itseen? Miten voisit herättää itsemyötätunnon, lempeyden ja arvostuksen tunteet sisälläsi?
  6. Otatko kaiken liian vakavasti ja pelkäät pettymyksiä? Sinulla on todennäköisesti menneisyydessä käsittelemättömiä vihan, surun, pettymyksen ja katkeruuden tunteita. Ehkä pelkäät epäonnistumista, hylkäämistä, väheksyntää tai torjuntaa? Nämä tunteet ja niiden takana olevat pelot olisi hyvä kohdata, jotta voit vapauttaa itsesi sisäisesti taas tuntemaan elämäniloa ja leikkisyyttä. Sisäisen lapsen kohtaaminen on avain tunnelukkojen vapauttamiseen.

 

Kukaan ei synny kyynisenä tähän maailmaan, ei kukaan. Jokainen lapsi on lähtökohtaisesti täynnä elämänvoimaa ja uteliaisuutta oppia uutta. Niin sinäkin olet ollut ja sisimmässäsi olet edelleen. Ympäristö, pitkään jatkunut kova kuormitus ja useat sietämättömiltä tuntuneet pettymykset ovat saattaneet muovata ajatteluasi ja viilentää tunteitasi matkan varrella.

Hyviä uutisia: aivosi ovat jatkuvasti muovautuvat! Sinä pystyt muuttumaan ja oppimaan uusia ajattelun tapoja. Sinulla on mahdollisuudet vapautua kyynisyydestä. Ei ole mitään syytä tuomita ja nähdä itseäsi epäonnistuneena. Muutos on mahdollista aivan jokaiselle.

Paras vastalääke kyynisyydelle on opetella rentoutumaan elämänvirtaan sekä vahvistaa ilon ja kiitollisuuden tunteita suhteessa itseen sekä omaan elämään. Muistatko miltä tuntui, kun kaikki näytti mahdolliselta?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image