Hengitä enemmän, ajattele vähemmän – 3 hyvää tekevän hengityksen tunnusmerkkiä

”Hengitä enemmän kuin ajattelet”, muistuttaa oma opettajani. Hengityksen kautta on mahdollista antautua sille, mikä juuri nyt on vallitsevaa, havaita nykyhetki ja oman olotilansa siinä.

Mielelle nykyhetki on kuitenkin kaikkein vaikein. Olisi houkuttelevaa suunnitella tulevaa, toivoa pääsyä pois kivun keskeltä tai palata menneeseen: voi kunpa olisin toiminut silloin toisin! Läsnäoloon on helpointa palata oman hengityksen kautta. Hengitys on luonnonlaki, jota mieli ei voi kontrolloida kuin osittain. Ihmisellä on kyky hengittää tietoisesti.

Sisään- ja uloshengitysten jatkuva sykli virtaa juuri nyt. Kun keskityt hengitykseen, saatat huomata, kuinka elämä hengittää sinua. Hengitys on portti tietoisuuteen, sinun suurimpaan potentiaaliisi ihmisenä. Elämä oikeastaan muodostuu sisään- ja uloshengityksen suhteesta. Sisäänhengitys ravitsee ja yhdistää ihmisen kaikkeuteen, uloshengitys puhdistaa ja auttaa päästämään irti.

Kriisien ja tunnemylläköiden keskellä hengitys muuttuu. Se muuttuu myös iän myötä. Mitä vanhemmiksi kasvamme, sitä tärkeämpää on keskittyä hengitykseen ja tehdä hengitysharjoituksia. (Muutamia harjoituksia, kuten pitkän syvän hengityksen, esittelin kirjassani Viihdy omassa arjessasi.) Moni hengittää pinnallisesti, mikä heikentää läsnäoloa automaattisesti. Tietoisuus on mahdollista ainoastaan tietoisesti hengittämällä.

Hyvään hengitykseen liittyy kolme tärkeää kohtaa

1. Vatsa pullistuu sisäänhengityksellä rennosti ulospäin
Yllättävän moni hengittää vain keuhkojen yläosalla. Olemme monesta syystä tottuneita vetämään vatsaa sisään, jolloin sen luonnollinen liike on saattanut muuttua jopa päinvastaiseksi eli vatsa painuukin sisäänhengityksellä sisäänpäin. Oikeansuuntaiseen vatsan liikkeeseen kannattaa kiinnittää huomiota aina kun mahdollista. Opettele tämä tapa arkiseen, jatkuvaan hengitykseesi.

2. Hengitys suuntautuu ylöspäin
Energeettisesti sisäänhengitys suuntautuu ylöspäin: voit visualisoida, kuinka se avaa päälaen kautta yhteyden korkeampaan tietoisuuteen. Uloshengitys taas suuntautuu sydämeen, se menee ikään kuin sydämestä sisään ja muistuttaa palaamaan tähän hetkeen sekä loistamaan sydämestäsi, olipa tilanne mikä tahansa. Samalla uloshengitys suoristaa selkärankaa.

3. Hengitys sitoutuu omaan voimaasi
Kun ankkuroit hengityksesi navan liikkeisiin, et voi karata tästä hetkestä. Liikuta napaasi mekaanisesti: pullista sitä liioitellusti sisäänhengityksellä ja tunne, kuinka laajenet energeettisesti, aivan kuin hengittäisit koko ihollasi. Uloshengityksellä tuo napasi liioitellusti kohti selkärankaa ja tunne, kuinka energia puristuu nyrkin kokoiseksi palloksi hieman navan alapuolelle. Tätä hengitystä voit harjoitella, kun kaipaat ankkuroitumista, mutta myös aina silloin kun universumi tarjoaa tilaisuuden nykyhetkeen keskittymiseen: kaupan kassajonossa seistessä, liikennevaloissa tai kun kuuntelet toista ihmistä.

– – – –

Teksti pohjautuu Noora Lintukankaan kirjaan Selviytymisopas elämän kriiseihin. Jos olet kiinnostunut lukemaan enemmän kriisien merkityksellisyydestä, voit hankkia kirjan Hidasta Elämää -puodista.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image