Viha on herkälle ja empaattiselle usein hankala tunne – Miksi vihaa ei kannata tukahduttaa ja kuinka sen voisi valjastaa positiiviseksi voimaksi?

Viha on monelle herkälle hankala tunne; sekä toisten viha, että oma viha. Omia vihan tunteita ei haluta näyttää tai tunnustaa. Voi olla niinkin että niitä ei edes tunnista. Viha ja suuttumus laitetaan piiloon niin nopeasti ja automaattisesti, että tunne jää itselle vieraaksi. Siellä se sisuksissa kuitenkin lymyilee. 

Kovin herkällä, kiltillä, empaattisella ja miellyttämisenhaluisella ihmisellä viha kääntyy helposti itseä vastaan. Suuttumus, jota ei saa tuntea, koska sen ilmaiseminen ei ole ollut turvallista tai suotavaa, taltioituu kehon ja mielen sopukoihin ja alkaa tehdä tihutöitään. Se voi näkyä ja tuntua esim. 

  • väsymyksenä
  • alakulona 
  • ahdistuksena
  • voimattomuuden ja avuttomuuden tunteina
  • turtuneisuutena
  • itsesyytöksinä
  • itseinhona
  • epämääräisinä fyysisinä oireina
  • passiivis-aggressiivisena käytöksenä

Moni meistä on oppinut, että viha on huono tai jopa moraaliton asia, joten pelkäämme oman vihamme voimaa. Kun tunne ilmaantuu, se aiheuttaa sisäisen konfliktin. Saatamme herkästi siirtää huomion muiden ihmisten tarpeisiin omien tarpeidemme sijaan. Moni herkkä ja empaattinen ihminen päätyykin kuuntelijaksi tai rauhantekijäksi pitääkseen yllä sopua ja harmoniaa. 

Rauhan ylläpitämisessä ei ole mitään vikaa silloin, kun osaamme pitää huolta myös omista tarpeistamme ja suuttumuksellakin on lupa olla olemassa. Suhde vihaan alkaa muuttua helpommaksi, kun oivallamme sen olevan rajojamme suojaava tunne. Se nousee tilanteissa, joissa koemme vääryyttä. Sen sijaan että tukahduttaa vihansa tai suuntaa sen suodattamatta kohti toista, tunteen läpi voi hengitellä ja rauhoituttuaan tunnetta voi tutkia. Miksi minussa heräsi tämä tunne? Mitä tarpeita tämän tunteen takana on? Olenko ollut ennenkin vastaavassa tilanteessa? Viha voi toimia itsetuntemusta lisäävänä eheyttävänä voimana, jonka avulla oppii ymmärtämään omia tarpeitaan ja vahvistamaan terveitä rajoja. Kun vihalla on lupa olla olemassa ja sitä oppii käsittelemään fiksusti, se ei ole hajottava ja hallitsematon tunne vaan omaa elämää ja itselle tärkeitä asioita suojaava voima. 

Kurkkaa herkän voimakortit:


Jos kaipaat apua hankalien tunteiden käsittelyyn, löydät lisätietoa sivuiltani. 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image