Mikä on syvän hyvän olon, levollisuuden ja toimivien, läheisten ihmissuhteiden ydin?

Sisäisen turvan löytäminen ja vahvistuminen on täysin välttämätön osa eheytymistämme. Se on edellytys syvälle hyvälle ololle, unelmien toteuttamiselle, selviytymiskeinoista vapautumiselle. Silti turvattomuus on yhä suurin yhteinen nimittäjä asiakkaideni pulmien takana.

Kollektiivisessa psyykessämme, kehoissamme ja mielissämme elää yhä sukupolvelta toiselle siirtyvä trauma. Sotien tuomat hengissäselviytymistaistelun jäljet ja tunneyhteydettömyydestä kumpuava kehitystrauma eli yksinäjääminen tunteiden kanssa, puhumattomuus ja siitä seuraava krooninen stressi, itsen huonontelu, himmaaminen ja läheisriippuvuus.

Nuo traumat näkyvät tiedostamattomana pelosta ohjautumisena ja selviytymiskeinojemme kautta elämisenä. Meissä ei missään tapauksessa ole mitään vikaa (vaikka uskoisimme niin), vaan tarvitsemme turvan löytymistä ja vahvistamista. Se lähtee muuttamaan elämäämme ja mahdollistaa enemmän, kuin usein olemme itsellemme uskoneen olevan mahdollista.

Yleisiä selviytymiskeinojamme ovat mm. suorittaminen, miellyttäminen, yksinpärjääminen, ylikiltteys, sisäiset vaatimukset, tunteiden ja tarpeiden väistäminen ja itsensä lääkitseminen. Niistä ei tarvitse päästä eroon vaan uudet, lempeämmät ja itseä arvostavat valinnat mahdollistuvat, kun alamme kokea enemmän sisäistä turvaa. Vahvistuva sisäinen turva, hermoston rauhoittuminen ja tunnistamattomien pelkojemme purkautuminen mullistaa elämämme hyvällä tavalla. 

Kun turva vahvistuu, emme enää hylkää itseämme. Emme ajaudu elämässä tiedostamattomien pelkojen (hyläytksi/torjutuksi tuleminen, menettäminen, yksinjääminen) ajamana vaan voimme kannatella itseämme, rakastaa sydän auki ja tehdä itsellemme suojaavia, viisaita, arvostavia valintoja.

Sisäisen turvan myötä opimme rajaamaan passiivisaggressiivisuuden, uupumisen, ylikiltteyden, miellyttämisen ja itsemme sivuuttamisen sijaan. Sisäisen turvan myötä voimme luoda turvallisia, syvästi läheisiä ihmissuhteita. Kun hermosto alkaa rauhoittua ja eri aivoalueet kommunikoida paremmin keskenään, myös trauma alkaa vapautua systeemistämme. Siksi turva on niin olennainen osa eheytymistämme, luottamusta ja syvää myötätuntoa itseämme kohtaan riippumatta siitä, millaista elämämme on ollut. 

Kun sisäinen turvasi alkaa löytyä ja vahvistua, mahdollistuvat lempeämmät valinnat, syvempi levollisuus, kyky kannatella itseäsi läpi haasteiden ja hankaluuksien ja turvalliset, levolliset ihmissuhteet. Saat keinoja säädellä ja rauhoittaa stressiä, tukea itseäsi pehmeästi lamaannuksesta tai jumeista tai ylivirityksestä säkenöivään, sydänaukisempaan oloon.

 

Kuva: Unsplash


Voimauttavat kurssini ja terapeuttisen valmennukseni löydät TÄÄLTÄ.