Kun tein tämän asian toisin, jaksoin illalla olla läsnä, keskustella ja rakastella – Kokeile tätä pientä muutosta arkeen

Omaa aikaa – jotain suurta vai osa arkea?

Kun minulla oli ihan pieniä lapsia, opin miten helppoa on ottaa omaa aikaa. Arvostin sitä myös todella paljon. Aikaisemmin olin mieltänyt, että oma aika on jotain valtavan isoa: aikaa maalata taidetta, päivän reissu toiseen kaupunkiin, koko ilta ystävien kanssa. Ja sitähän se myös voi olla.

Opin kuitenkin myös toisenlaisen tavan viettää omaa aikaa: 20 minuutin kävelylenkki ulkona. Oma hetki saunassa. Päivälepo makuuhuoneessa ovi kiinni. Makoilua riippumatossa takapihan terassilla. Oma aikani keskittyi silloin siis aika pitkälti makoiluun 🙂

Purin päivän rasitusta näiden pienten, silti niin suurten taukojen avulla. Iltaisin minun ei tarvinnut paeta puhelimen taakse tai viltin alle. Koska olin nollannut rasitustani, jaksoin illalla kohdata, meditoida, keskustella ja rakastella.

Niinkin voi käydä, että haluaisi tehdä kaikkia yllä mainituista, muttei yksinkertaisesti jaksa. Kun arki tuntuu liian kuormittavalta, illalla haluaa vain olla hiljaa ja yksin – vaikka oikeasti kaipaisikin läheisyyttä ja mukavaa aikaa oman rakkaan kanssa.

Kun omaa aikaa viettää säännöllisesti ja tarpeeksi, olo pysyy positiivisempana myös arjen suhteen. On helpompaa kokea kiitollisuutta, kun elämän rytmi on itselle sopiva, eikä elämä tunnu suoritukselta.

Tekninen juttu

Omaa aikaa ei aina ilmesty kalenteriin, vaan se pitää laittaa sinne. Joskus voi toki ottaa taukoja arkeen lennosta, vuorotellen. Mutta jos tätä ei tunnu tapahtuvan, kannattaa ottaa kalenteri esiin. Yllättävän moni – varsinkin pienten lasten vanhempi – kertoo kaipaavansa yksinkertaisia taukoja arkeen, jotta voisi mennä vaikka kävelylle ja soittaa rauhassa ystävälle, mutta arki tuntuu vievän mukanaan. Sopivaa hetkeä ei yksinkertaisesti tunnu ilmaantuvan koskaan.

Tämän takia asia kannattaa ratkaista teknisesti, esim. näin: Joka keskiviikko toinen menee minne haluaa. Sopikaa yhdessä, kuinka pitkäksi aikaa. Puoli tuntia, tunti, kaksi tuntia? Miten kauan toinen kokee pärjäävänsä ilman, että hän rasittuu? Ja joka torstai/maanantai toinen taas menee minne hän haluaa.

Kun oma aika on kalenterissa, se on yhtäkkiä aivan tavallinen osa arkea, samanlainen rutiini kuin kaikki muukin. Kokeilkaa heti! Mitä sinä haluat tehdä omalla ajallasi?


Löydät Mitran ihanan tehtäväkirjan Meidän vuosi – lempeä matka parille TÄSTÄ!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image