Mitä tehdä, kun ahdistus, pelko, suru tai kiukku vyöryvät kehiin? 7 askelta vaikean tunteen kohtaamiseen

Näe sisäisyytesi silmin: jokin laiffissasi rysähtää, tai sitten on ihan vaan maailman paskin aamu. Myrskynmerkkinä tai ihan kauhuissasi kylmää hikeä otsa pukaten vedät ihan kaakkoon mentaalimyllyssäsi. Tuntuu vähintään nihkeältä ja kaikin tavoin rytistelet eteenpäin. Joko kieputat tunnetta puolisosi tai lasten päälle, sätit itseäsi tai vetäydyt, korkkaat bissen, vedät maailmanlopun hikitreenin, shoppaat puolet kuukauden palkasta, lupaudut järjestämään hyväntekeväisyysturnajaiset tai muuten vain alat säätää jotain jalkapallojoukkueen kadonneiden arpalipukkeiden hyväksi tai kuuntelet kroonisesti muiden ihmisten pulmia TAI jotain muuta. (Tässä kohtaa voit vetää rastin ruutuun lempparisleviytymiskeinosi kohdalla).

Eli vetelet ihan offlinessa ja humahdat selviytymiskeinoihisi. (Täällä lisää rauhoittumisen ja tunnesäätelyn tilasta eli “onlineen” palaamisesta).

Luonnollinen reaktio, jos ei ole oppinut varhaisuuksissaan tunnetaitoja eli pysähtymään vähän kun huomaa pahaa oloa, tai tapahtuu jotain kurjaa. Silloin ei ole oppinut rauhoittamaan itseään vaan pikemminkin pyyhältää tuhatta ja sataa poispäin itseään niitaten tai sivuuttaen; alkaa reagoida tunteeseen.

Joskus tämä saa aikaan pitkäkestoisen (öö, koko elämän mittaisen?!) myllyn, jossa ihan täböllä uskoo tunteiden tuottamiin ajatuksiin ja varsinkin, että joku muu on aiheuttanut tunteesi ja parasta joko eliminoida tämä henkilö, rankaista häntä (tai itseäsi), mutta ei missään tapauksessa tuntea itse tunnetta ja olla sen kanssa, jotta sen viestin saisi käyttöönsä voimautuneesti.

 

 

Ytimekkäästi tunneprosessin ja sen kannattelun kulku:

  1. Tunne on päällänsä.
  2. Pysähdy ja hönkäile syvään – klassinen sanonta hengitä 10 kertaa sisään ja ulos on mikä kultaisimman viisauden nokare.
  3. ANNA ITSESI TUNTEA TUNTEEN KEHOLLISET TUNTEMUKSET. Jokainen tunne synnyttää tuntemuksia jossakin puolella kehoasi. Eri ihmiset tuntevat eri tunteita eri tavoin. Pysähdy hetkeksi hengitellen kuulostelemaan ja skannailemaan kehoasi. Tunne ei ole ajatus eikä konsepti eikä tarina vaan ihan vain kehollinen tuntemus. TUNTEEN TUNTEMINEN ON KEHOLLISTEN TUNTEIDEN TUNNUSTELUA, ja TUNTEEN KANNATTELU ON KEHOLLISTEN TUNTEIDEN ÄÄREEN LEMPEÄSTI PYSÄHTYMISTÄ JA PALAAMISTA.
  4. Tilanteesta riippuen tee paraysmpaattista hermostoa aktivoivia asioita (tätä opit mm. kursseillani). “Pienessä” tunnereaktiossa riittää yleensä ihan lyhyt hengittely ja pysähtyminen, avioeroprosessin tunnekuohuissa tarvitaan luultavasti 10 000 toistoa.
  5. Aivojesi etuotsalohko eli tietoisten valintojen, tunnesäätelyn ja kognitiivisen ymmärryksen keskus aktivoituu. Voilà: ei tarvitsekaan räjäyttää lähimetsää dynamiitein vaan voi tunnistaa, että hei nyt on tosiaan tunne päällänsä, mikähän tunne ja mistä se mulle mahtaa viestiä, eli mitä nyt tarvittaisiin.
  6. Muihin tunneprosessin vaiheisiin eli tunteen tunnistamiseen, sen viestin kuulemiseen, tunteen säätelyyn ja tarpeesta kopin ottamiseen mennään kurssin seuraavissa osissa.
  7. Kaikessa tässä tarvitaan yleensä vähän helvatusti harjoittelua. Ihanassa tapauksessa tämän oppii jo lapsena, mutta hirmu monella meistä ei välttämättä ole sellainen arpaonni osunut kohdalle. Niinpä aikuisena tämä maailman luonnollisin, omista energioista ja elämästä vastuullisin ja niinpä kaiken elämän ihanankin virtauksen mahdollistava prosessi tarvitsee opetella ihan aakkostyyliin yritysten ja erehdysten kautta.

 

Aikuinen meissä luo turvaa, jotta lapsi meissä saa tuntea. Kun kannattelemme itseämme, tunne saa virrata. Kun tunne saa virrata, se voimauttaa aina. Kun vaikeat tunteet saavat virrata, elämänvoima meissä vapatuu – se on kuin sisäisyyden putkiremppa. Ja niin kaikki ihanakin saa virrata. Vapaudumme vastaanottamaan elämän hyvää, iloa ja nautintoa, kun uskallamme tuntea vaikeat tunteemme raakana.

Kuva:Unsplash


Voimauttavat kurssini ja terapeuttisen valmennukseni löydät TÄÄLTÄ.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image