Miten käsitellä vaikeita tunteita, kuten hylätyksi tulon tunnetta?

Kukapa nyt vaikeista tunteista pitäisi, eikä tarvitsekaan! Mutta silloin taas olemme itsemme kanssa melkoisessa solmussa, jos hinnalla millä hyvänsä pyrimme välttämään vaikeiden tunteiden esiin nousemista. Ja miten onkin, että usein juuri silloin ne tunteet mitä haluaisi välttää, tuntuvat kuitenkin pyörittävän elämää.

Näin myös minun kohdallani oli hylätyksitulon tunteen suhteen. Koitin niin kovin välttää hylätyksi tuloa, että en huomannut miten jatkuvasti hylkäsin itse itseäni! Mm. alistumalla, ylisopeutumalla, sillä että en uskaltanut ilmaista tarpeitani ja toiveitani ja niin edelleen.

Yksi tärkein asia itsetuntemuksen tiellä, on mielestäni se että harjoittelee tekemään rauhaa myös vaikeiden tunteiden kanssa. Se ei hetkeäkään tarkoita sitä, että tunteiden noustessa pitäisi pystyä olemaan ZEN tai esittämään ettei tunnu missään. Minulle rauhan tekeminen vaikeiden tunteiden kanssa on sitä, että tunteen kanssa voi tehdä yhteistyötä, vaikka siitä ei pitäisi.

Näin tunteita ei tarvitse pelätä. Ei vaikeista tunteista koskaan mieluisia tule, mutta se helpottaa kun tietää, että on keinoja tukea itseään todella intensiivistenkin ahdistuksien läpi. Ja näitä taitoja on vaan harjoiteltava. Ja harjoiteltava. Ja harj…No, ymmärsit varmasti pointin 🙂

“Tunteet eivät ole oikeita tai vääriä, tunteet eivät ole ikuisia, tunteet eivät ole absoluuttisia totuuksia, vaikka ne tuntuvatkin todelta”

Tässä alla siis yksi esimerkki, miten vaikeita tunteita voi kohdata viisaasti. Katso videolta aiheesta syvemmin.

💚 Huomaa tunne

Älä edes vielä yritä hyväksyä sitä tai tehdä sille mitään muutakaan. Tuntuuko tunne sydämessä, kurkussa, missä ja miten?

Huomaa ilman tuomintaa, myös miten suhtaudut tunteeseen. Vastustatko sitä kenties? Sekin on ok, huomaaminen riittää.

💚 Nojaa tunnetta kohti

Eli sen sijaan että vastustat, mene kohti lempeällä myötätunnolla. Mitä tähän liittyy?

Mikä tunnetta aktivoi? Onko tunne tuttu jostain aiemmin? Liittyykö siihen jokin pelko? Onko tunteen taustalla jokin tarve?

💚 Saa tuntua

Voit ihan sanoa ääneen tai mielessäsi, että saa tuntua. Hengitä tunteen kanssa. Näin opetat toistojen kautta itsellesi, että tunteet itsessään eivät ole vaarallisia. Ne voivat olla hyvin epämukavia, mutta jos emme taistele niitä vasten, ne liikkuvat lävitse ja muuttuvat seuraavaan.

💚 Myötätunto ja rakastava teko itseäsi kohtaan

Mitä se olisi tässä ja nyt? Mitä tarvitsisit? Joskus myös tilanne kysyy asioita, joita emme ihan haluaisi tehdä. Kuten vaikkapa jonkun vaikean asian keskusteluun ottamista, rajan asettamista tai omien syvempien tarpeiden sanoittamista ääneen. Uskallusta olla haavoittuva. Vain sinä lopulta tiedät.

Katso video jossa puhun aiheesta syvemmin!


Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image