Riittämättömyyden tunne saattaa vaivata narsistin kumppania painajaismaisesti vielä suhteen jälkeenkin

”Pelkään hänen löytävän pian uuden kumppanin, jonka kanssa hänellä ei ole mitään ongelmia ja tämä uusi kumppani saa nauttia vain hänen parhaista puolistaan; olla onnellinen, suunnitella yhteistä tulevaisuutta, perheen perustamista, lomamatkoja jne.. Kaikkea sitä mitä mekin yhdessä suunnittelimme, unelmiemme toteuttamista ja joka kuitenkin aina lopulta johti käsittämättömiin riitoihin ja katastrofeihin.”

Raskas ja epärealistinen ajatus, joka kuitenkin häiritsee ja vaivaa hyvin monia narsistisesta suhteesta eronneita ja jota kuulen usein työssäni terapeuttina.

Tuo ajatus voi aiheuttaa sen, että huomio omasta toipumisesta ja omista tarpeista karkaa ja jää täysin taka-alalle ja keskittyminen kohdistuu pääosin pelkoskenaarioihin, sekä tulevan murehtimiseen mikä taas ei tee kenellekään hyvää.

Narsisti syyttää suhteen aikana läheistään riittämättömyydestä ja nostaa esiin joka ikisen olemassaolevan, sekä olemattoman virheen ja (inhimillisen) puutteen. Ajatus riittämättömyydestä kalvaa ja vaivaa mieltä painajaismaisesti vielä pitkään suhteen jälkeenkin.

”Mitä jos hän löytää jonkun paremman, kauniimman ja älykkäämmän kuin minä?” ”Mitä jos en vain ymmärtänyt minkälainen minun olisi pitänyt olla, jotta hän olisi voinut todella rakastaa minua ja viettää kanssani koko loppuelämän?”

Nämä piinaavat lauseet ja täysin turhanpäiväiset ajatukset kannustan ja kehotan lopettamaan heti ensi alkuun. Ne eivät yksinkertaisesti ole totta.

Narsistinen persoonallisuushäiriö ja vahvasti narsistisesti käyttäytyvä ihminen luo jatkuvia sairaalloisia konflikteja, epävarmuutta, epävakautta, epätasa-arvoa, sekä sairastuttavaa ilmapiiriä. Narsismi on pysyvä persoonallisuuden piirre, joka ei muutu kumppanin vaihtuessa. Siihen voit luottaa.

Ihminen muuttuu vain, jos kokee itse siihen tarvetta ja jos suostuu kohtaamaan ja näkemään itsessä jotain sellaista, jota voisi muuttaa. Muutos on aina pitkäaikainen prosessi, joka vaatii sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä. Nämä piirteet puuttuvat narsistilta.

Älä siis turhaan käytä energiaasi sen pohtimiseen, että mitä jos joku toinen saa nauttia hänen seurassaan vain niistä ihanista piirteistä, jotka sait nähdä ja kokea suhteen alussa ja suhteen edetessä harvemmin. Niin ei tule käymään.

Empaattinen, välittävä, hellä ja ehdoitta rakastava persoona ei hypähdä esiin uuden kumppanin saapuessa, paitsi hetkeksi. Ja tuo hetki kestää juuri niin kauan, kunnes saapuu arki ja kunnes jonkin muun kuin oman aidon itsen esittäminen unohtuu ja sama arki alkaa. Se arki, jonka sinäkin sait kokea ja joka ei palaa enää ensihetkien huumaan.

Kysy siis ennemminkin itseltäsi: Mitkä asiat tekevät minusta onnellisen ja tasapainoisen? Mitä minä toivon parisuhteelta ja kumppanilta? Mitä minä (ehdottomasti) tarvitsen voidakseni hyvin? Mitä ovat ne asiat, joista en luovu enää mistään hinnasta?


Lisää tietoa narsismista, vertaistarinoita ja terapeuttisia keinoja vaikeista kokemuksista toipumiseen löydät esikoiskirjastani Hyvästit narsistille – Tervetuloa oma elämä

HUOM! Hidasta elämää -lukijana saat tämän – ja kaikki muutkin Storytelin kirjat käyttöösi ilmaiseksi 30 päivän ajaksi, kun kirjaudut TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image