Erohehkua ei voi olla huomaamatta – Moni kuvaa tilaa sanomalla, että tuntee saaneensa itsensä takaisin

Parisuhde ei takaa onnea tai rakkautta. Moni on kokenut, että yksinäisyys iskee pahiten väärässä seurassa. Kuitenkin huonosta suhteesta lähtemistä ja muutosta pelätään.

Olen tavannut ihmisiä, jotka ovat pohtineet vuosikausia eroa mahdollisuutena, saamatta sitä tehtyä, ja sitten on heitä, jotka on jätetty ja jotka ovat saaneet siitä ikuisen katkeruuden lähteen. Syyn sille, ettei heidän tarvitse ottaa vastuuta elämästään.

Erohehku kuvaa tilaa, jossa eronnut havahtuu huomaamaan, ettei ero peruuttanutkaan tulevaisuutta vaan avasi portin uuteen mahdollisuuteen. Se on se hetki, kun loputtomalta tuntuneen eroyön jälkeen aamu koittaa ja ihminen löytää omat kauniit ääriviivansa uudelleen, elämän myrskyistä vahvistuneena.

Huolettomat jättäjät, jotka ovat hakeneet suhteesta lähtemisellä ratkaisua omiin kasvukipuihinsa, kokevat hehkun kaltaisen tilan usein nopeammin ja lyhempänä. Se on tunnereaktio, joka valtaa, kun pitkäaikainen pohdinta on johtanut ratkaisuun. Lopputuloksena voi olla tyly mahalasku, kun huomaa, että selvitettävää jäikin jäljelle vielä itsensä kanssa.

Jätetyille ja vastuulliselle lähtijälle tilanne on usein erilainen ja tarvittavaa tunnekäsittelyä on vaikeampi ohittaa, kun suru kuristaa ja viha ottaa valtaa. Häpeä, nöyryytys, pettymys ja kaipuu vaihtavat paikkaa kehossa ja mielessä, eikä pakopaikkaa ole. Suostumalla näille tunteille ja niiden käsittelylle avartuu pikkuhiljaa näköala, jossa ymmärtämisen kautta löytyy tilaa rakentaa uutta elämää, mahdollisuus nähdä itsensä uusin silmin.

Erohehkua ei voi olla huomaamatta. Moni kuvaa tilaa sanomalla, että tuntee saaneensa itsensä takaisin. Kun ei tarvitse enää sopeuttaa itseään väkisin elämään, jossa ei ole hyvä olla, on tilaa olla oman itsensä kokoinen.

Erohehkua voisikin kuvata niin, että ihminen saa jälleen palata omaan potentiaaliinsa tai kasvaa siihen ensimmäistä kertaa. Ihminen kehittyy parhaiten vuorovaikutuksessa toiseen ihmiseen, mutta kaikki suhteet eivät tee hyvää. Koska epänormaali naamioituu taitavasti normaaliksi, voi joskus kestää hyvinkin kauan, että voimat riittävät tosiasioiden tunnustamiseen.

Rakkaussuhteen päättyminen on yksi elämän vaikeimmista paikoista. Joskus niitä osuu omaan elämään useampia. On lohdullista ajatella, että jokaisella kohtaamisella ja matkalla on ollut jokin tarkoitus.

Viime kädessä joudumme luopumaan ihan jokaisesta ihmisestä, myös omasta elämästämme. Vaikka yhteinen matka päättyy, ei sen arvoa tarvitse viedä. Vaikka sinut olisi julmalla tavalla petetty, voit aina juhlia omaa rakkauttasi.

Erohehkullakin on aikansa. Vaikka se hiipuu, on arki todennäköisesti sen jälkeen tasaisempaa ja itsetuntemuksesi kehittynyt. Mikä parhainta, kohdattuasi eroon liittyvät tunteesi niin hyvässä kuin pahassa huomaat, että rakastuminen ei ole enää riski, vaan mahdollisuus, jota ei tarvitse pelätä. Ei ole iloa ilman surua, ei sulautumisen hurmiota ilman yksinäisyyden kokemusta. On aika rakastua ja aika itsenäistyä, mutta rakkaudelle kannattaa olla kaikkialla auki.

 

Erohehkun lyhyt oppimäärä

Erohehku on tila, jonka osa eronneista kokee eron jälkeen. Se on itseensä rakastumista ja uuteen elämään hurmioitumista. Erohehku edellyttää usein tunteiden prosessointia ja luopumista harhasta, että eron voisi suorittaa pois elämästään. Erohehku on seurausta itselleen rehellisenä olemisesta, myös vaikeiden asioiden kohtaamisesta. Suostumista näkemään oman osuutensa päättyneessä suhteessa. Erohehkua ei voi olla huomaamatta, usein läheiset kysyvät, onko erohehkuinen kenties rakastunut? Erohehku ei kuitenkaan ole erosta selviytymisen mittari.

Tutustu myös: Erohehku-kortit – Valoisasti kohti uutta

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image