7 keinoa, joilla helpotat ahdistusta ja lopetat itsesi lannistamisen

Mainosyhteistyö Kariston kanssa.

Ethan Kross, Kuva: Meredith Heuer

Palkittu psykologi Ethan Kross yhdistää kirjassaan Sisäinen hälinä – Miksi ajatukset ylikuumenevat ja miten sitä voi välttää? (Karisto, 2022) aivotutkimusta, käyttäytymispsykologiaa ja kiehtovia tositapauksia siitä, miten sisäinen äänemme vaikuttaa meihin niin hyvässä kuin pahassa. Kirjassa esiteltyjen työkalujen avulla itsekritiikin ja kielteiset ajatuskierteet voi muuttaa voimavaraksi.


Minkälaiseen sävyyn sisäinen äänesi juttelee sinulle? Se, mitä sisäinen äänemme meille sanoo, on todella merkityksellistä hyvinvointimme ja jopa mielenterveytemme kannalta.

Tässä 7 työkalua, joita voit käyttää muuttamaan sävyä, jolla puhut itsellesi, ja katkaisemaan negatiivisten ajatusten lannistavan kierteen. Työkalut on poimittu kirjasta Sisäinen hälinä – Miksi ajatukset ylikuumenevat ja miten sitä voi välttää?

1) Puhu itsellesi kuin jollekin toiselle

Kun yrität työstää vaikeaa kokemusta, puhuttele itseäsi nimeltä toisessa persoonassa. Silloin aktivoit vähemmän niitä aivoalueita, jotka ovat yhteydessä haitalliseen asioiden vatvomiseen. Pystyt toimimaan paremmin, ajattelemaan viisaammin ja koet tilanteessa vähemmän kielteisiä tunteita.

2) Kuvittele, että neuvot ystävää

Mitä sanoisit ystävällesi, jos hän olisi sinun tilanteessasi? Ajattele, että neuvot häntä, ja sovella neuvoja sitten itseesi. Muuttuuko sisäisen puheesi sävy jotenkin?

3) Sano itsellesi: Sinä selviät kyllä

Ahdistus valtaa herkästi mielen silloin, kun miellämme tilanteen uhaksi – tilanteeksi, jossa emme pärjää. Silloin olo voi tuntua jopa lamaantuneelta. Onneksi meillä on kyky muuttaa tapaa, jolla suhtaudumme kokemuksiimme. Jos pystyt ajattelemaan, että edessäsi oleva vaikeus ei ole uhka, vaan haaste, selviydyt paremmin ja sinun on helpompi toimia. Muistuta myös itseäsi siitä, miten vastaavista tilanteista on aiemminkin selvitty.

4) Muista että et ole ainoa – moni muu on kokenut saman

Et ole kokemuksesi kanssa yksin, muistuta itseäsi siitä. Ajattele, että tämäkin vastoinkäyminen on osa yleisinhimillisten kokemusten kirjoa. Useat miljoonat tai ehkä jopa miljardit ihmiset ovat joskus kokeneet saman kuin sinä nyt. Kun ajattelet ikäviä kokemuksiasi ja puhut niistä, älä käperry itseesi, vaan ajattele “minän” tilalle “me ihmiset”.

5) Kuvittele itsesi tulevaisuuteen

Miltä tällä hetkellä kirvelevä asia mahtaa tuntua vaikkapa kuukausien tai vuosien päästä? Joskus tulevaisuudessa ajattelet tätä ikäviä tunteita herättävää kokemusta ja huomaat, että tunteet, joita tunnet nyt, eivät tunnu enää läheskään niin ikäviltä.

6) Hoida itseäsi kirjoittamalla

Kirjoita syvimmistä kielteiseen kokemukseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista 15-20 minuutin ajan enintään kolmena peräkkäisenä päivänä. Anna ajatusten virrata vapaasti, äläkä mieti kirjoitus- tai kielioppivirheitä.

Kokemukseen keskittyminen kertojan näkökulmasta antaa etäisyyttä. Se auttaa ymmärtämään tuntemuksiasi tavalla, joka parantaa tunnetilaasi pitkällä tähtäimellä.

7) Keksi itsellesi rauhoittava rituaali

Jokin merkityksellä ladattu säännönmukainen toiminta antaa meille järjestyksen ja hallinnan tunteen, joka voi auttaa rauhoittamaan mieltä. Esimerkiksi hiljainen rukous tai meditaatio voivat toimia, mutta rituaalin voi myös keksiä itse. Itse keksitty rituaali on aivan yhtä tehokas kuin muutkin.

Lopuksi – älä kuittaa elämäsi ilonaiheita olankohautuksella. Jos haluat pitää kiinni ihanasta kokemuksesta, uppoudu siihen – pidä siitä kiinni ja nautiskele. Pienistäkin ilahduttavista asioista kannattaa ottaa ilo irti.

Sisäinen hälinä – Miksi ajatukset ylikuumenevat ja miten sitä voi välttää? (Karisto, 2022) sisältää pakillisen mielen työkaluja, joita voi käyttää lannistavan ja ahdistavan sisäisen puheen kesyttämiseksi. Voit kuunnella kirjan äänikirjana esimerkiksi täältä.

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image