Miten olla rohkeasti rehellinen muita rikkomatta?  

Vaikka vakaasti uskon, että maailma on muuttumassa parempaan suuntaan, on silti havaittavissa valtavaa kahtia jakautuneisuutta. Vaikka maailmassa on tavallaan on tilaa kaikenlaisille mielipiteille ja olemisen muodoille, silti mustavalkoisuus ja tiettyihin leireihin asettuminen on väkevää. Samaan aikaan vilpitön rehellisyys on uppoutunut mielen osoittamisen alle ja siihen, että koemme, että miten vaan voi toimia ja mitä vaan voi sanoa, koska onhan meillä vapaus ajatella ja tehdä mitä haluamme. Yksilön oikeudet usein tallovat alleen yhteisöllisen hyvän.

Tässä maailman tilanteessa ja ajassa se on toki inhimillistä, että lempeä ja kunnioittava vuorovaikutus unohtuu, kun turhautuminen ja pelko omasta ja läheisten tulevaisuudesta on käsinkosketeltavaa. Erityisesti tämä näkyy lapsissa, nuorissa ja nuorissa aikuisissa. Voisimmeko löytää tapoja olla rehellisiä hieman rakentavammin ja niin, että kaikki osapuolet poistuisivat vuorovaikutustilanteista ennemminkin ehjempänä kuin erillisimpinä?

Jokaisella meillä on inhimillinen tarve tulla kuuluuksi ja nähdyksi

Kun käytämme oikeuttamme sanoa ja tehdä mitä vaan, tuo perustarpeemme ei tyydyty, jos emme osaa toimia kunnioittavasti. Mitä kärkevämmin itseämme ilmaisemme, sitä varmemmin vastaanottajalla menee vastaanotin kiinni. Aika usein tavoite on saada toinen käännytettyä itsensä puolelle, ei luoda vuorovaikutusta. Haluamme tulla kuulluksi ja toistuvasti koemmekin hylkäämisen. Jos käännämme näissä hetkissä ajatuksemme yhteiseen ja vilpittömään yhteyden luomiseen toiseen ihmiseen, yhteiseen jonkunlaiseen eheytymiseen ja tasavertaiseen olemiseen, saamme lähes poikkeuksetta kokemuksen nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta. Molempien osapuolien osalta. On siis ehdottoman hienoa, että meiltä löytyy erilaisia tapoja ajatella, olla ja elää, kyse on enemmän siitä, miten antaisimme rehellisesti kaikille tilan olla juuri sitä mitä ovat.

Yhteistä meille kaikille on se, että tarvitsemme toisia ihmisiä ja yhteyden kokemusta, jotta voimme kokea merkityksellisyyttä ja syvää onnellisuutta. Itsetuntemus ja onnellisuus itsessä on toki äärimmäisen tärkeitä, mutta jos yhteys toisiin puuttuu, jää omakin onni jotenkin torsoksi. Miten voisimme olla rehellisiä omia itsejämme niin, että samaan aikaan rakennamme yhteyttä tosiin? Niihinkin, jotka ovat erilaisia, kuin me itse olemme. Että pystyisimme kohtamaan muut uteliaana ja rehellisesti avoimena. Toteamaan että ”Onpa mielenkiintoinen näkökulma, enpä ole tullut ajatelleeksi tuota”. Että voisi antaa eri näkökulmien laskeutua itsessään johonkin ennen kuin on mitään mieltä kuulemastaan tai näkemästään. Ja että vielä pohtisi, mistä oma ajatus asiasta kumpuaa ja miksi se ilmentyy juuri kuten ilmentyy.

Ei ole tarvetta olla oikeassa eikä löytää oikeaa vastausta

Itse olen aika filosofimainen luonteeltani ja se on loiventanut aika paljon tarvetta olla kärkkäästi jotain mieltä. Vahvoja näkemyksiä minulta toki löytyy ja mielelläni sparrailen niitä kenen tahansa kanssa. Usein haen sparrikaveireita sieltä, missä aivokemiani ja ajatukseni menevät mahdollisimman sekaisin, jotta saan ravisteltua itsestäni parhaimman näkemyksen. Olen luontaisesti kysellyt paljon ja osallistunut keskusteluun omilla ajatuksillani. Minulla ei ole tarvetta olla oikeassa eikä löytää oikeaa vastausta. Olen altistanut itseäni tietoisesti hyvinkin erilaisille ympäristöille ja ihmisille, näkemyksille ja kokemuksille. Koen, että se on ollut valtava rikkaus ja auttanut minua päivä päivältä rehellisemmäksi itseni suhteen sekä itselle, että kaikille ympärilläni. On saanut todellakin pohtia syvästi, mitä mieltä itse milloinkin ja mistäkin on.

Oma oivallukseni lähes viidentoista vuoden itsetutkiskelun matkalla on se, että jos uskaltautuu kohtamaan jokaisen hetken kuin pieni lapsi, rehellisyys on vaivatonta ja eheyttävää. Tämä vaatii odotusten ja oletusten riisumista ja sitä, ettei käsikirjoita vuorovaikutustilanteita etukäteen. Harjoittelu on vaatinut vuosia ja se on ollut niin palkitsevaa, että olen halunnut sukeltaa hetki hetkeltä syvemmälle tähän lapsenomaiseen olemisen muotoon – rehellisyyteen. Epävarmuudensitokykyni on huomaamatta kehittynyt niin vahvaksi, että tajusin sen vasta kun ympärillä ihmiset alkoivat sitä ihmetellä. Mitä suurempia haasteita ja hulluutta, sitä uteliaammaksi tulen.

Tunteet kumpuavat aina sisäisestä maailmasta

Se, että rehellisyys on tuonut minulle syvän läsnäolon tunteen omassa itsessäni ja elämässäni, ei tarkoita sitä, etten kokisi enää epämukavia ja ajoittain lamauttaviakin tunteita. Niistäkin olen oppinut rehellisesti nauttimaan ja katsomaan noissa kipeissä hetkissä, mikä on todellinen syy tunteille. Se ei koskaan ole mikään, mitä ulkopuolellani tapahtuu vaan tunteet kumpuavat aina sisäisestä maailmastani. Kun uskaltautuu rehellisesti katsoa itseään näin, tulee myös tunne, että minä voin tehdä jotain, jotta oloni helpottuu. Pystyn ottamaan vastuun itsestäni jokaista solua myöden. Tätä olen pyrkinyt viime aikoina sanoittamaan myös muille, näitä jälkipuinteja itseni kanssa. Olen huomannut, että nämä keskustelut rakentavat syvää luottamusta ja turvaa muille, tilaa olla yhdessä rehellisiä. Ennen kun voit tulla nähdyksi ja kuulluksi muiden osalta, on sinun tehtävä se itse itsellesi.

Vinkki:

Seuraavan kerran kun sinulla tulee tarve täräyttää oma tiukka mielipiteesi ilmoille, pysähdy hetkeksi. Hengitä muutaman kerran rauhassa sisään ja ulos. Muuta se, mitä olit sanomassa kysymyksiksi muille ympärilläsi. Keskity kuuntelemaan ja havainnoimaan itsessä nousevia tunteita, kun muut puhuvat. Anna tilanteen ja sanojen asettua sinuun rauhassa ja muodosta uusi näkemys asiasta, joka sinua oli kuohuttanut. Jos joskus tulee sopiva ja luonteva tilanne palata asiaan samalla porukalla niin voit kertoa pohdintasi. Keskity hetkessä siihen, mitä koit, mitä tunsit ja millainen ajatuspolku tilanteen jälkeen syntyi. Samaa voit koittaa, jos olet oikeuttamassa itsellesi jotain ei niin rakentavaa tapaa toimia. Tärkeintä on löytää tila olla rehellinen itselleen ja käydä itsensä kanssa vuoropuhelu siitä, mitä tapahtui ja miksi.

Rohkeasti rehellinen -kirjassa lisää pohdintoja sinulle, joka
… haluat, että elämäsi olisi täydempää ja kevyempää.
… haluat luoda syvempää yhteyttä itseesi ja muihin olemalla rehellisempi.
… olet väsynyt elämän roolileikkeihin.

Tutustu kirjaan tästä:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image