Haluatko kirjailijaksi? Jos vastaat näihin kysymyksiin Kyllä, anna mennä!

Minä olen tahtonut pikkutytöstä saakka kirjailijaksi (tai runoilijaksi), mutta kuten Maija Vilkkumaa laulaa Totuutta ja tehtävää -kappaleessaan; ”Voi se tie on vaikee…”.

Olen kirjoittanut aina tarinoita. Jo alakouluikäisenä vanhanaikaisella kirjoituskoneella, jossa virheet paikattiin valkoisella maalilla ja sitten lyötiin uusi kirjain maalitahran päälle. Kirjoitin myös neljätoistavuotiaana pidemmän novellin vanhempieni avioerosta 13-vuotiaan silmin ja osallistuin sillä kirjoituskilpailuun kaikilta salaa. Mutta se lyijykynällä kolmellekymmenelle ruutupaperille kirjoittamani nivaska palautui minulle takaisin.

Vähän vanhempana purin teiniangstiani runoiksi. Luin niitä taannoin, kun pakkasin tavaroitani muutossa. Mietin, että miten hirveän vaikeaa, kamalaa ja raastavaa voi 16-vuotiaan ihan tavallisen teinitytön arki olla, kun ”Se poika avasi jälleen kyynelkanavat kävelemällä käytävällä vilkaisematta ohitseni.” 

Silti osa runoista on ainakin äitini mukaan edelleen tosi hyviä. Ainakin muutamia runojani (ei tosin niitä teini-iässä kirjoittamiani) pääsen julkaisemaan huhtikuussa ilmestyvässä HE-kirjaperheen kirjassa Suuria hetkiä – viisautta ja voimaa elämän taitekohtiin. Olen siitä superinnoissani, vaikka samalla jännittää.

Mutta takaisin siihen kirjailijanelämään. Kun aloitin sen tosissani vuonna 2015, romantisoin elämäntapaa reippaasti. Ajattelin, että kirjoitan Etelä-Ranskan laventelipeltojen laidoilla, juon vähän Rosee-viiniä, ja inspiraatio laukkaa kuin viereisellä pellolla juoksevat valkoiset hevoset. Kahden ensimmäisen kirjani jälkeen vannoin, etten tee tätä koskaan enää. Nyt hahmottelen hyvää vauhtia viidettä kirjaideaani. Sillä jos olet kirjoittaja, sinun täytyy kirjoittaa.

Mutta mikäli halajat valita tietoisesti uran kirjailijana, kysy itseltäsi muutama kysymys. Jos vastaat niihin kyllä, anna mennä – onnistut ihan varmasti!

  1. Onko sinulla tarpeeksi vahva tarina, jonka haluat jakaa muille ja jonka muut haluavat lukea?
  2. Onko tarinasi sisältämä viesti merkityksellinen sinulle, jollekin tietylle ryhmälle tai jopa koko maailmalle?
  3. Oletko valmis sietämään yksinäisyyttä – toisinaan niin armotonta, ettet kertakaikkiaan voi sopia lounastreffejä kavereiden kanssa, sillä et voi keskeyttää kirjoittamista ilman, että punainen lanka saattaa hukkua.
  4. Oletko valmis siihen, että ystäväsi loukkaantuvat siitä, ettei sinusta kuulu kuukausiin mitään?
  5. Oletko valmis kirjoittamaan silloinkin, kun koneen ruutu oksettaa ja inspiraatio on hukassa? Sillä jos jäät odottelemaan, että inspiraatio iskee ja silloin teksti lähtee kulkemaan kuin itsestään, kirjasi saattaa jäädä ikuisesti haaveeksi. Joskus täytyy kirjoittaa väkisin viisi liuskaa keskinkertaisia lauseita ennen kuin syntyy timanttisia.
  6. Oletko valmis kirjoitusprosessin kenties kauheimpaan vaiheeseen – Kill Your Darlings -ajanjaksoon, jossa joudut kustannustoimittajan pyynnöstä deletoimaan kokonaisia lukuja tai jopa luomistasi kirjahahmoista sinulle sen kaikista rakkaimman?
  7. Oletko valmis siihen, että kirjailijanelämällä ei lähes kukaan Suomessa elä. Kirjojen kirjoittaminen vie paljon aikaa, ja tuntipalkka saattaa jäädä alle euron. Kirjojen lisäksi täytyy tehdä aika paljon muutakin.
  8. Oletko valmis siihen, että joku haukkuu sydän verellä synnyttämääsi lasta? Jos olet huono kestämään kritiikkiä, oletko valmis kovettamaan itsesi siihen, että aina on olemassa joku joka ei tykkää.
  9. Oletko valmis kirjoittamaan saman tarinan uudelleen ja uudelleen. Sillä kun itse luulet, että kirjasi on vihdoin valmis, kustannustoimittaja saattaa pyytää sinua kirjoittamaan koko nivaskan vielä kertaalleen ”vähän toisenlaisella äänellä”.
  10. Onko sinulla poikkeuksellista kärsivällisyyttä, kunnianhimoa ja pitkäjänteisyyttä? Ja osaathan kirjoittaa?

Jos vastasit kaikkiin edellä listattuihin kysymyksiin kyllä, saatat hyvinkin olla seuraava menestyskirjailija. Tai ainakin saada kirjasi maaliin ja markkinoille. Ja voin kertoa, että sitä tunnetta, kun joku kirjoittaa sinulle kannustavan palautteen Sinun Omasta Kirjastasi tai sitä kun saa painotuoreen Oman kirjan käteen, ei voita mikään. Se on usein parempaa kuin…no, mikä tahansa.

P.S. Kirjoittaja on päättänyt selättää esiintymiskammonsa ja uskaltautua puhumaan kirjoittamisesta kirjallisuusretriiteissä. Tutustu ajankohtaisiin workshoppeihin täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image