Turvakoti on tärkeä askel kriisistä kohti tavallista, turvallista arkea

Tänä syksynä Hidasta elämää halusi tehdä hyvää lahjoittamalla Minun unelmakarttakirjani -kirjapaketin sitä tarvitsevalle lapsiyhteisölle tai koululuokalle. Lahjoituksen saajaa sai ehdottaa Facebookissa ja Instagramissa. Satojen koskettavien ehdotusten joukosta valitsimme lahjoituksen saajaksi Pohjanmaan turvakodin Vaasassa, joka tukee ja auttaa perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kohtaavia, jotka tarvitsevat tukea väkivallasta selviämiseen sekä väliaikaisen asuinpaikan.

Rakkautta sinne, missä sitä kipeästi kaivataan

Väkivalta satuttaa monella tavalla. Fyysisten vammojen lisäksi se aiheuttaa uhrissa häpeän ja syyllisyyden tunteita. Kun perhe kohtaa väkivaltaa, lapsi ei ymmärrä eikä osaa mielessään käsitellä tapahtunutta. Hän saattaa kokea olevansa arvoton, eikä tunteiden kohtaamiselle välttämättä jää tilaa. Väkivallan seuraukset lapsen mielelle voivat olla kauaskantoisia.

Minun unelmakarttakirjani -kirjan tärkeitä teemoja ovat lapsen itsetunnon vahvistaminen, tunteiden tunnistaminen ja kohtaaminen, luovuus, läsnäolotaidot, sekä kyky uskoa unelmiin. Toivomme, että kirja voi olla tukena turvakodissa asuville, että se voisi auttaa sekä apua tarvitsevaa lasta että aikuista löytämään uskoa itseensä ja tulevaisuuteen elämää ravistelevan kriisin keskellä.

Turvakoti auttaa takaisin tavalliseen, turvalliseen arkeen

Turvakoti on paikka, jossa ihmisellä on vaikeasta elämäntilanteesta huolimatta mahdollisuus elää mahdollisimman normaalia arkea, kuten käydä töissä, hoitaa asioita ja tavata ystäviä. “Moni pystyy taas tapaamaan ystäviään ja sukulaisiaan rauhassa, koska on aiemmin joutunut elämään niin kontrolloidussa parisuhteessa”, Vaasan ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Mika Lindén kertoo.

Turvakodissa vietetty aika on usein tärkeä etappi matkalla uuteen elämään, jossa ei tarvitse pelätä. “Joskus lapset haluavat tulla vielä turvakoti- tai avopalvelujakson jälkeen moikkaamaan työntekijöitämme. Se on ehkä parasta palautetta, jonka voimme saada tästä työstä.”

Näin autat läheistä:

  1. Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on aina iso kriisi. Parhaiten voit auttaa vaikeassa tilanteessa olevaa kuuntelemalla ja olemalla läsnä.
  2. Usein perheellä ei ole omia voimavaroja lähteä hakemaan itselleen apua. Siksi on tärkeää, että läheiset ohjaavat sellaisten palvelujen piiriin, jossa heitä voidaan auttaa eteenpäin. Turvakodeissa henkilökunta voi auttaa eri tavoin, sillä heidät on koulutettu kohtaamaan väkivaltaa kokeneita lapsia ja aikuisia.

Näin menet turvakotiin:

  1. Turvakotiin voi soittaa, ja sinne voi tulla yksin tai lasten kanssa. Kaikki turvakodit ovat auki vuorokauden ympäri, ja asiakkaat voivat hakeutua niistä mihin tahansa. Turvakodissa oleminen ei maksa mitään.
  2. Jos pääset lähtemään ihan rauhassa, voit pakata mukaan vaatteita ja muita tarpeellisia tavaroita, kuten vastahankitut, omat pankkitunnukset.
  3. Turvakodissa saat oman huoneen. Siellä tarjotaan ruoka, liinavaatteet ja välttämättömät hygieniatuotteet.
  4. Turvakodissa sinulla on tilaa käsitellä rauhassa omaa tilannettasi ja tulevaisuuteen liittyviä päätöksiä. Yksin sitä ei tarvitse tehdä, sillä ymmärtävää henkilökuntaa on paikalla vuorokauden ympäri. Heidän kanssaan niin aikuisella kuin lapsellakin on mahdollisuus purkaa kokemuksiaan ja tunteitaan turvallisessa ympäristössä. Henkilökunta auttaa myös oikeudellisissa kysymyksissä ja käytännön asioiden järjestämisessä.
  5. Mahdollisuuksien mukaan voit käydä töissä turvakodissa asuessasi, ja lapset voivat käydä päivähoidossa tai koulussa.
  6. Turvakodissa asumisen kesto riippuu aina tilanteesta. Yleensä keskimäärin noin kaksi viikkoa, kerrotaan Pohjanmaan turvakodista
  7. Kun on aika lähteä, sinua ei jätetä yksin tyhjän päälle selviytymään, vaan apua tarjotaan myös turvakotijakson jälkeiseen elämään.

Yhteensä 130 000 ihmistä on THL:n raportin mukaan kokenut väkivaltaa parisuhteessa viimeisen vuoden aikana. Heistä kolmasosa on naisia. Yli 15-vuotiaista naisista lähes joka kolmas on joutunut parisuhdeväkivallan uhriksi elämänsä aikana. Vuonna 2017 Suomen turvakodeissa autettiin yhteensä 2 274 aikuista ja 2 051 lasta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image