Hidas matkailu – 5 syytä matkustaa hitaammin

vieraskyna

Rosita Juurinen valitsi uuden suunnan tultuaan burn outin kynnykselle. Vaihtoi stressaavaksi käyneen työelämän ja toiminnanjohtajan tehtävät matkusteluun ja läppäriyrittäjyyteen. Hän kirjoittaa matkaopasvapauteen.com -blogia ja on tehnyt e-kirjan “Toimistosta travelleriksi” omasta elämänmuutoksestaan ja askelista vapaamman elämäntyylin luomiseen.


Olet ehkä joskus matkalta palatessasi ajatellut, että tarvitset “lomaa lomamatkasta palautumiseen”. Tai miettinyt, miten ihanaa on päästä kotiin lepäämään raskaan reissun jäljiltä.

Jos elämä on jo muutenkin kiireistä ja hektistä ja sama meno jatkuu lomamatkoilla, on selvää, että reissuista palataan pikemmin uupuneina kuin virkistyneinä.

On helppo ajautua matkustustyyliin, jossa pitää toimia tehokkaasti ja saada matkasta kaikki irti. Usein tämä tarkoittaa sitä, että nähtävyyslistalta pitää saada ruksittua ainakin 10 tärkeintä kohtaa, kierrettyä kaikki suositellut kahvilat ja ravintolat, shoppailtua tarmokkaasti sekä tarkastettua vielä yöelämäkin. Mielellään otettua paljon valokuvia kaikkialta ja postattua niitä tiheästi sosiaaliseen mediaan.

Eipä ihme, jos sitten ollaan nääntyneitä, kun on juostu kiireen kanssa suorittamassa matkaa. Mistään ei ole jäänyt kunnollista mielikuvaa, mutta kierretty on.

hidasmatkailu01

Miksi meistä sitten tulee tällaisia ahnehtijoita ja matkojen suorittajia?

Jotenkin sitä vain on vaikea päästää irti tehokkuus-moodista matkoillakaan. Tunnemme olevamme parempia ihmisiä, kun olemme tehneet ne asiat, joita kunnollisen matkaajan to do & to see  -listoihin kuuluu. Koemme sitä aikaansaamisen mielihyvää, kun olemme toimeliaita ja saamme matkastamme ainakin näennäisesti paljon irti. Ja sitä paitsi, mitä se sellainen matkailu on, että mennään Pariisiin, mutta ei saada aikaiseksi raahautua edes Eiffel-torniin?

Entäpä, jos loma Pariisissa onkin vietetty rentoutuen ilman aikatauluja ja ohjelmaa mukavassa ullakkohuoneistossa laitakaupungilla tutustuen vain yhden kaupunginosan kulmiin. Tehden rentouttavia kävelyitä ja istuskellen tuntikausia katukahviloissa cafe latte nenän alla. Vietetty kiireettömiä piknik-hetkiä lähipuistossa tai omalla parvekkeella patongin, juustojen ja viinin kera. Ja skipattu nähtävyyksien top 10 aivan suosiolla.

Voidaksemme muuttaa matkustustyyliämme hitaampaan ja rennompaan suuntaan, meidän pitää päästä suorittamattomuuteen liittyvästä syyllisyydestä ja siitä uskomuksesta, että olemme jotenkin huonoja ja laiskoja reissaajia, jos emme tee kaikkea sitä, mitä opaskirjassa kerrotaan. Ja että on ihan ok, vaikka jotkut tai vaikka kaikki nähtävyydet jäisivät välistä. Siitä nyt ainakaan ei pitäisi ottaa stressiä (vaikka helposti niin käykin).

Kun pääsemme syyllisyydestä, voimme alkaa myös paremmin nauttia kaikista niistä eduista, mitä hidas matkailu meille tarjoaa. Tässä niistä viisi.

1. Rentoutuminen & palautuminen

On aivan selvää, että pitkästä työrupeamasta tai muista arjen paineista toipuminen tapahtuu parhaiten, jos matkapäivät ei ole ohjelmoitu täyteen tekemistä ja näkemistä. Pitkään nukkuminen tai päiväunien ottaminen voi olla osa palauttavaa reissurutiinia. Kiireettömyyden tuntu, pysähtyminen ja ympäristöön tutustuminen aikatauluttomasti alentavat luonnollisesti stressitasoja paremmin kuin ympäriinsä säntäily.

Odotukset ja tavoitetasot kannattaa matkalla pitää maltillisena tekemisten ja näkemisten suhteen ja keskittyä pikemminkin olemiseen. Syyllistymättä vetelehtiminen on rentoutumisen näkökulmasta mainio taito myös matkoilla oltaessa. Laiskanpulskea kävelyretki on monesti parempi vaihtoehto kuin sata lasissa pyyhältäminen nähtävyydestä toiseen.

Infoähkykuormitus jää pienemmäksi, kun ei yritä valloittaa montaa maata tai mannerta lyhyessä ajassa. Yhdeltä lyhyeltä kadunpätkältäkin löytyy monesti uutta nähtävää joka kerta, kun sitä pitkin kävelee. Sen sijaan satojen uusien asioiden havaitseminen ja sisäistäminen nopeaan tahtiin uudessa, ärsykepitoisessa ympäristössä uuvuttaa ja stressaa mahdollisesti jo muutenkin kuormittunutta pääkoppaa. Enkä edes aloita siitä, miten rasittavaa onkaan laukkujen pakkaaminen ja kohteen vaihto aina muutaman päivän tai viikonkin välein.

hidasmatkailu03

2. Pintaa syvemmälle

Etenkin jos voit olla matkalla pidempään, useita viikkoja tai jopa kuukausia, on mahdollista syventää kokemusta kohteesta, sen ihmisistä ja kulttuurista. Alat jutella naapureiden ja kylänmiesten kanssa. Kuulet kohteesta tarinoita, joita opaskirjat eivät kerro. Löydät sen viihtyisän vakkarikahvilasi, bongaat paikallisista herkuista omat suosikkisi ja alat päästä jyvälle alueen elämänmenosta ja solmit ehkä ystävyyssuhteita. Näin viivähtäminen kohteessa pidempään luo myös osallisuuden tunnetta sekä lisää siten viihtyvyyttä.

Harva matkakohde avautuu muutamissa päivissä. Voi olla, että vielä viikkojen ja kuukausien, ehkä vuosien jälkeen löydät uusia asioita ja tasoja kohteesta. Kun ei ole kiirettä eikä tiukkaa aikataulua, voit kaikessa rauhassa pysähtyä ja jumittua juuri niiden asioiden äärelle, jotka kunakin päivänä tuntuvat tärkeille. Alat ehkä huomata uusia yksityiskohtia ja puolia niin ympäristöstäsi kuin itsestäsikin. Hidas matkustaminen onkin usein matkustamista myös omaan itseen.

Tiettyjen rutiinien löytyminen matkalla maadoittaa ja rentouttaa. Syvällisempi kokemus ja kiinnittyminen yhteen kohteeseen pidemmäksi aikaa on näin ollen usein parempi kuin hutaisten raapaista kymmenen kohteen pintaa. “Paljon vähästä” on lopulta tyydyttävämpi vaihtoehto kuin “vähän paljosta”. Niin kuin elämässä muutenkin. Tämä ei tarkoita, että aina pitäisi matkustaa samaan paikkaan, mutta palaaminen mukaviin kohteisiin mahdollistaa sen, että ottaa jonkun uuden puolen kohteesta haltuun, eikä tarvitse stressata, jos ei ehdi kaikkea yhdellä visiitillä.

3. Taloudellisesti palkitsevaa

Hidas matkustaminen on taloudellisesti viisainta, koska se mahdollistaa monenlaisten säästöjen hankkimisen. Jos aikaa on enemmän kuin rahaa, hidas matkustelu on luonnollinen valinta.

Taloudellista hyötyä saat, jos maltat matkustaa ajan kanssa käyttäen busseja, junia tai kimppakyytejä liikkumiseen. Tai lentomatkan jälkeen asetut sitten kohteeseen, jossa voit mahdollisimman paljon liikkua jalkaisin, polkupyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Yöjuna on usein edukkaampi ja järkevämpi vaihtoehto kuin päivälento.

Kun olet yhdessä kohteessa pidempiä aikoja, saat hankittua myös majoitukset edullisempaan hintaan. Monet majatalot antavat alennuksia yli viikon mittaisista jaksoista. Airbnb:stä vuokratessa hyödyt viikko- ja kuukausialennuksista.

hidasmatkailu04

Yksityisen huoneiston vuokraaminen kuukausivuokralla on muutoinkin usein paras ja edullisin vaihtoehto. Kun majoitut hotellin sijaan huoneistossa, jossa on ruuanlaittomahdollisuus, voit kokkailla myös kämpillä, eikä tarvitse aina lähteä ulos syömään. Tämä on paitsi edullinen usein myös terveellinen vaihtoehto. Ja jokatapauksessa ehdit todennäköisimmin löytää ne edullisimmat palvelut, kahvilat ja ravintolat, mitä pidempään kohteessa oleskelet.

Hidas matkustelu on ennen kaikkea mielentila.

4. Vaihtoehdot lisääntyvät kun vauhti hidastuu

Kun ei tarvitse kiireellä suorittaa matkaa, avautuu erilaisia vaihtoehtoja elää ja asua matkakohteessa. Majoitusmahdollisuudet monipuolistuvat, kun voit tosiaan vuokrata paikalliselta huoneen tai huoneiston.

Voit harkita myös talo- ja lemmikkivahtina toimimista, jolloin saat asua jonkun paikallisen kotona ja vastineeksi ilmaisesta asumisesta pidät huolta omistajan lemmikeistä, kenties puutarhasta. Aivan erinomainen diili, jossa pääsee aistimaan paikallista elämäntyyliä. Mitä pidempään voit olla matkalla, sitä enemmän voit hyödyntää näitä vertais- ja jakamistalouden tai muun paikallistuntemuksen avaamia mahdollisuuksia.

Voit myös heittäytyä paremmin hetkeen, jos et ole ohjelmoinut matkapäiviä täyteen. Voi olla, että sinulle avautuu mahdollisuus uusiin kokemuksiin joko paikallisten tuttavuuksien tai toisten reissaajien kanssa. Tällaiset spontaanit aktiviteetit tai reissut saattavat sotkea jämptisti excelille laaditun matkasuunnitelman, mutta voivat tarjota ihan huikeita kokemuksia, jos olet liikkeellä väljemmällä ohjelmalla ja joustavalla mielellä.

Suunnitelmien etukäteen lukitsemisen haittana on juuri se, että ne estävät heittäytymistä, seikkailuja ja suunnan muuttamista tilanteen ja tuntemusten mukaan. Kannattaa siis pitää matkaohjelmaansa avoinna sikäli, kun se vain on mahdollista.

5. Ekologisuus

Hidas matkustustyyli on usein myös ympäristölle armollisempi, vaikka matkustelu toki aina ympäristöä kuormittaakin. Vaikka joutuisikin matkakohteeseensa lentämään, voi sitten paikanpäällä keskittyä ekologisempaan liikkumiseen ja elämäntyyliin. Lennot voi toki joissain tapauksissa korvata junamatkoilla, busseilla, laivoilla jne.  Paikalliseen tyyliin eläminen ja majoittuminen muualla kuin hotelleissa vähentää usein niinikään ympäristön kuormitusta. Lakanoita ja pyyhkeitä ei tarvitse pestä ja vaihtaa joka toinen päivä, eikä tuhlata yksittäispakattuja kertakäyttötuotteita.

hidasmatkailu02

***

Hitaassa matkustelussa on siis paljon hyviä ja nautinnollisia puolia.  Eikä sen suuntaan siirtyminen tarkoita, etteikö voisi lainkaan tehdä turistijuttuja tai käydä katsomassa nähtävyyksiä. Ei tietenkään. Kyse on pikemminkin tasapainoon pyrkimisestä. Ja pointti on siinä, ettei ota stressiä siitä, mitä kaikkea matkalla pitää tai kuuluu ehtiä tekemään.

Oman itsen kuuntelu ja siitä käsin toimiminen viitoittaa parhaiten tietä antoisiin matkakokemuksiin, jotka eivät uuvuta liikaa. Itselle sopivan tahdin ja reissutyylin tietoinen etsiminen voi avata tietä uudenlaisiin, ehkä syvällisempiin reissukokemuksiin ja entistä rentouttavampiin matkoihin, joilta ei palata aivan nääntyneenä. Hidas matkustelu on ennen kaikkea mielentila. Se on avointa ja joustavaa olemista matkalla.

Itse olen vuosien mittaan oppinut ja siirtynyt vähitellen hitaamman ja ohjelmoimattomamman matkustelun suuntaan. En koe enää huonoa omaatuntoa ja ahdistusta, jos en poimi suorituspisteitä joka nähtävyydestä. Sijoittelen näkemisiä ja tekemisiä sopivasti sinne tänne, fiiliksen ja taloustilanteen mukaan, turhia stressailematta. Monesti jo pelkkä ympäristön katselu ja raukeat pitkän kaavan kahvitteluhetket riittävät aktiviteetiksi. Pääasia, ettei ole kiire. Kiireettömyys onkin hitaan matkailun tärkeimpiä luksus-elementtejä ja siitä kannattaa nauttia.

Toimistosta travelleriksi -e-kirja

Tilaa kirja tästä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image