Maistuva kotiruokaresepti villiyrteistä – Vitamiinipitoiset ainekset löytyvät lähiluonnosta

Kevät on jokavuotinen lupaus uudesta sadosta ravinnetiheää ja herkullista villiyrttisatoa. Satoa, joka on ilmaista ja meidän kaikkien kerättävissä, luonnon kunnioitusta vastaan – jokamiehenoikeuksien nojalla, koko maassa Itä-Helsingistä Ivaloon.

Koen merkitykselliseksi kannustaa ihmisiä luontoon – villiyrttejä keräämään. Ihan samalla periaatteella kuin marjastaminen ja sienestäminenkin on monelle jokavuotinen tapa, voimme juhlistaa villiyrttien kirjoa.

Nyt on aika herätä kevään ja alkukesän fanfaariin, villiyrttien kultakauteen. Tämä ihana harrastus, ravinnon keruu, on myös todellinen stressitasojen lieventäjä. Kuvittele nyt, kävelet jumalaisen kauniissa luonnossa, linnut laulavat, aurinko paistaa ja kaikessa rauhassa keruuastiasi täyttyy superruoasta, villiyrteistä – lähes itsekseen!

Huhtikuussa villiyrtit on helppo tunnistaa, sillä muuta kasvustoa ei juurikaan ole. Nokkonen, litulaukka ja peltokanankaali ovat aina ensimmäisiä tulokkaita. Nämä kolme kasvia ovat helposti tunnistettavia, satoisia, herkullisia ja erittäin helppokäyttöisiä keittiössä!

Kuvituskuva nokkonen UnSplash

• Nokkosta voimme käyttää monipuolisesti pinaatin tapaan, joko raakana smoothieen blendattuna, keittäen tai pannulla kypsentämällä, jolloin sen poltinkarvat deaktivoituvat ja polte häviää. Nokkosta löydät kasvamassa niin pihapiiristä, puutarhoista (rikkaruohona), joutomailta kuin talojen seinustoiltakin. Nokkonen on helpoin tunnistettava villiyrtti – ja ah, niin ravinteikas. Nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia mutta myös B-, D-, ja E-vitamiinia, karotenoideja, foolihappoa ja runsaasti kivennäisaineita.

• Litulaukan makeahko valkosipulin, sinapin ja piparjuuren maku yllättää moniulotteisuudellaan. Kypsennystä ei tarvita – käytä kuten ruohosipulia tai valkosipulia – veitsellä hienontaen. Litulaukkaa löydät lehdoista, pensaikoista, vanhoista puistoista ja puutarhoista (rikkakasvina). Myös Litulaukka sisältää runsaasti C-vitamiinia.

• Peltokanankaalia voit käyttää identtisesti kaupoissa myytävän rucolan tapaan – lisäksi peltokanakaalin kukkanuppuvaiheessa (toukokuun aikana) kasvi sopii käytettäväksi varsiparsakaalin (bimi) tapaan. Peltokanankaalia löydät heinäpelloilta, ojanpientareilta, joutomailta ja kallioilta. Myös Peltokanankaalissa on reilusti C-vitamiinia. Myös A-vitamiinia sisältävä kasvi lisää aineenvaihduntaa ja parantaa ruokahalua.

Juuri ilmestynyt Villiyrttikeittokirjan täydennetty ja laajennettu 10. painos on selvä osoitus siitä kuinka ajankohtainen aihe niin hyvinvoinnin kuin ruokakulttuurimme kannalta villiyrtit ja jokamiehenoikeudet ovat.

Olemme etuoikeutettuja asuessamme Suomessa, näin puhtaan luonnon ympäröimänä ja sieltä ammennettavan vapaasti kerättävissä olevan ravintoon. Nauttikaamme, juhlistakaamme ja olkaamme kiitollisia jokamiehenoikeuksista.

Kauan eläköön villiyrtit!

CHILILLÄ MAUSTETTU PELTOKANANKAALIPASTA

Tässä ohjeessa peltokanankaali esitellään ruokaisana vihanneksena. Lisäksi sen lehdet sopivat erittäin hyvin salaatteihin. Tähänkin annokseen voi käyttää lehtiä, jos kukkaversoja ei ole saatavilla.

400g kuivapastaa
reilu ripaus merisuolaa keitinveteen
2–3 kourallista peltokanakaalin kukkaversoja ja/tai lehtiä
4 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja murskattuna
½ punainen chili, viipaleiksi leikattuna (jätä siemenet joukkoon jos haluat)
4 anjovisfileetä hienonnettuna
1 1⁄2dl oliiviöljyä
1 dl hienonnettua yrttiä (esim.ruoholaukkaa tai litulaukkaa)

Keitä pasta reilussa, merisuolalla maustetussa vedessä. Lisää peltokanankaalin kukkaversot joukkoon pariksi minuutiksi, tai kunnes molemmat ovat al dente. Valuta.

Kuullota valkosipuli, chili ja anjovis desissä oliiviöljyä parin minuutin ajan. Lisää joukkoon keitetty pasta, kukkaversot
ja hienonnettu yrtti. Lisää vielä sekaan loput oliiviöljystä, puoli desilitraa.

Tarjoile sellaisenaan tai juustoraasteen kanssa.

 

Villiyrttikirjasta nyt uudistettu ja laajennettu yhdestoista painos 2022! 550 sivua upeita kuvia, Sami Tallbergin reseptejä ja tietoa luonnon superherkuista! Kirja sisältää 122 suomalaista villikasvia ja tietoa niiden keruusta ja käytöstä. Löydät kirjan verkkopuodistamme.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image