Näin teet helpon ja maukkaan itusalaatin

Idätyksellä on mielestäni tuhaan työlään viherpiiperryksen leima, sillä se on parhaimmillaan hyvinkin helppoa ja sillä säästää ajanmyötä pitkän pennin. Se on myös hyvä ja vieläpä proteiinipitoisempi korvike kauppojen hintaville, torjunta-ainepitoisille salaateille. Idätys on helppo tapa kasvattaa tuoretta ja ravintorikasta ruokaa läpi talven, sillä siinä ei tarvitse valoa. Loistava harrastus tänne pohjolan pitkiin ja pimeisiin talviin 🙂

image

Idättämisen ideahan on se, että siinä muutetaan raaka-aineen ominaisuuksia idättämällä ihmiselimistölle edullisempaan muotoon. Idätyksessä raaka-aineen C-, B2- ja A-vitamiinipitoisuus kasvaa. Lisäksi esim. C-vitamiini on iduissa myös paremmin säilyvässä muodossa (se ei esim. juurikaan alene nopean kiehautuksen aikana). Myös proteiinin sulavuus lisääntyy idättämisen aikana. Vaikka kivennäisaineiden, kuten raudan ja sinkin pitoisuudet ei siemenissä ja pavuissa lisäänny idätyksen aikana, niin niiden imeytyvyys paranee. Tämä johtuu kivennäisaineita liukenemattomaan muotoon sitovan fytiinihapon hajoamisesta idätyksen aikana. Idätys voi myös parantaa esim. papujen soveltuvuutta ruoansulatusvaivaiselle, sillä idätys hajoittaa papujen ilmavaivoja aiheuttavia aineita.

IMG_5491Ja idättäähän voi vaikka mitä. Tutuimpia on varmasti mungpapu ja sinimailanen, mutta hyviä idätettäviä on myös esim. soijapavut, ruskeat-, mustat- ja vihreät lissit, kikherneet, vehnä, ruis, quinoa, auringonkukan ja seesamin siemenet. Ituja voi käyttää moneen tarkoitukseen, kuten salaatteihin, wokkeihin, keittoihin, leivonnassa (kokonaisena tai murskattuna), erilaisiin täytteisiin, mehustuksessa ja ihan sellaisenaan lisukkeena ja leivän päällä.

Tässä resepti tosi helppoon, mutta maukkaaseen itusalaattiin, jossa käytin pääraaka-aineena ruskean lissin ituja. Ne ovat ehdoton suosikkini, sillä niiden maku on niin monikäyttöinen. Ne itää vain n. 3–4 vrk ja niiden määrä kasvaa idätyksessä jopa 6-kertaiseksi. Idätysohjeen ja lisää tietoa idätyksestä löydät täältä.

Moni käyttää idätykseen lasipurkkia harson kera, mutta itse olen kokenut erinomaiseksi idätykseen tarkoitetun saviastian. Sitä voi pitää materiaalinsa vuoksi vaikka ikkunalaudalla tai jossain näkyvällä paikalla, niin ei pääse huuhteleminen unohtumaan (niinkuin itselläni aina kaappiin laitettuna tuppaa käymään).

Monissa ohjeissa käsketään huuhtomaan ituja n. 2–4 kertaa päivässä (riippuen lajikkeesta), mutta itse olen saanut ihan maukkaita ituja jo 1–2 kerran huuhtelukerroilla/pv. Eli ei ole mulla ainakaan niin justiinsa kun omaan käyttöön tekee.

Huom! Suosittelen käyttämään idätyksessä aina luomulaatuisia siemeniä. Hintaero ei ole kovinkaan suuri ja näin saat aina varmasti luomua tuoreruokaa järkihintaan 🙂

itusalaatti2

Ituslaatti (1 hlö)

Lautasellinen ruskean linssin ituja
muutama siivu luomupekonia (eri välttämätön, voi korvata esim. fetajuustolla tms)
kookosöljyä tai kirkastettua voita paistamiseen
2 luomu kananmuna
puhdistamatonta merisuolaa
0,5 – 1 avocado
1 – 2 rkl sitruunaa
1 – 3 kynttä valkosipulia
1 – 2 luomutomaattia tai/ja paprikaa
2 – 4 rkl oliiviöljyä
tuoretta basilikaa

Saksi pekoni pannulle ja paista rapeaksi. Sekoita pekonit heti itujen joukkoon. Paista kananmunat pikaisesti sekoittaen pannulla ja lisää ne pekoneiden perään. Silppua valkosipulit ja paista ne pannulla kananmunien kanssa (hiukan sekoitellen, jotta kanan munasta tulee kokkelimaista), suolaa sopivaksi ja lisää ne itujen joukkoon. Pilko tai muussaa lopuksi sekaan vielä avocado sitruunamehun kanssa, luomutomaatti ja hiukan tuoretta basilikaa. Kaada lopuksi salaattiin vielä reilusti hyvää oliiviöljyä ja nauti!

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image