Piilotetut lapsuuden tunteet ovat edelleen sisälläsi

Kun ei saa lapsena apuja tunnekokemusten läpikäymiseen, ei niitä oikein opikaan. Jos ikävän tunteen noustua pyydetään menemään omaan huoneeseen rauhoittumaan tai palaamaan sosiaaliseen tilanteeseen sitten, kun “olet kiltisti” (näin ystäväni kertoi), saamme sellaisen käsityksen, että jotkut tunteet eivät ole sallittuja.

Kun tunteet eivät ole sallttuja, niitä alkaa kaikin tavoin vältellä. Yrittää olla tuntematta. Mutta tunteet ovat tutkitustikin sellaista sorttia, että ne eivät ohittamalla katoa, vaan ne vahvistuvat sisään painettuna. Sisään painaminen alkaa heikentää sisäistä elinvoimaa ja myöhemmin se alkaa ehkä näkyä tunnetta välttelevänä käytöksenä: jos vähänkään aistimme, että jokin tunne voi nousta jossain tilanteessa, pyrimme välttelemään tapahtumia. Ja samalla rajaamme elämäämme.

Aikuisiällä ei ole myöhäistä opetella sallimaan, tuntemaan ja nimeämään tunteita. Huomaan, että kun sallin surun, sen mukana tulee paljon eri kerroksia tuntemattomia suruja. Häpeän kanssa istuskelu nostaa taas erilaisia tilanteita kehomuistista, kun olen halunnut painua maan alle. 

On myös hyvä pitää mielessä, että jos tunteiden käsittely ja hallinta on vaikeaa, se ei ole meidän vikamme, vaikka olemme aikuisia! (Ja aikuisten muka pitäisi jo osata tällaiset jutut.) Ei voi olettaa, että joku osaa jotain, mitä ei ole sallittu tai mitä kukaan ei koskaan ole opettanut! Se. Ei. Ole. Sinun. Vikasi.

Aikuisena voi kuitenkin itse päättää sallia itselleen tunnettavaksi ne tunteet, joilla lapsena ei ollut tilaa. On itse annettava tilaa, aikaa ja huomiota. Palauttaa yhä uudelleen huomio tunnekokemukseen, vaikka se olisi kipeä. Vain tuntemalla eli antamalla rauhallista huomiota tunteelle, se voi alkaa sulaa. On ikään kuin mentävä tunnetta kohti ja sitten annettava sen sulaa. Tunteet ovat kaivanneet koko ikäsi, että ne tulisivat kuulluksi – ei niin, että niitä toteltaisiin vaan että niille annettaisiin aikaa. Sitä ne kaipaavat.

Parasta on, että kun myös hankalalta tuntuville tunteille antaa tilaa, mukana pääset nousemaan myös kaikki hyvät syvät tunteet: ilo, rakkaus, tyyneys, luottamus ja muut elämää kannattelevat tunteet.

Kurkkaa Puhutaan tunteista -keskustelukortit:

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image