Piilotetut lapsuuden tunteet ovat edelleen sisälläsi

Kun ei saa lapsena apuja tunnekokemusten läpikäymiseen, ei niitä oikein opikaan. Jos ikävän tunteen noustua pyydetään menemään omaan huoneeseen rauhoittumaan tai palaamaan sosiaaliseen tilanteeseen sitten, kun “olet kiltisti” (näin ystäväni kertoi), saamme sellaisen käsityksen, että jotkut tunteet eivät ole sallittuja.

Kun tunteet eivät ole sallttuja, niitä alkaa kaikin tavoin vältellä. Yrittää olla tuntematta. Mutta tunteet ovat tutkitustikin sellaista sorttia, että ne eivät ohittamalla katoa, vaan ne vahvistuvat sisään painettuna. Sisään painaminen alkaa heikentää sisäistä elinvoimaa ja myöhemmin se alkaa ehkä näkyä tunnetta välttelevänä käytöksenä: jos vähänkään aistimme, että jokin tunne voi nousta jossain tilanteessa, pyrimme välttelemään tapahtumia. Ja samalla rajaamme elämäämme.

Aikuisiällä ei ole myöhäistä opetella sallimaan, tuntemaan ja nimeämään tunteita. Huomaan, että kun sallin surun, sen mukana tulee paljon eri kerroksia tuntemattomia suruja. Häpeän kanssa istuskelu nostaa taas erilaisia tilanteita kehomuistista, kun olen halunnut painua maan alle. 

On myös hyvä pitää mielessä, että jos tunteiden käsittely ja hallinta on vaikeaa, se ei ole meidän vikamme, vaikka olemme aikuisia! (Ja aikuisten muka pitäisi jo osata tällaiset jutut.) Ei voi olettaa, että joku osaa jotain, mitä ei ole sallittu tai mitä kukaan ei koskaan ole opettanut! Se. Ei. Ole. Sinun. Vikasi.

Aikuisena voi kuitenkin itse päättää sallia itselleen tunnettavaksi ne tunteet, joilla lapsena ei ollut tilaa. On itse annettava tilaa, aikaa ja huomiota. Palauttaa yhä uudelleen huomio tunnekokemukseen, vaikka se olisi kipeä. Vain tuntemalla eli antamalla rauhallista huomiota tunteelle, se voi alkaa sulaa. On ikään kuin mentävä tunnetta kohti ja sitten annettava sen sulaa. Tunteet ovat kaivanneet koko ikäsi, että ne tulisivat kuulluksi – ei niin, että niitä toteltaisiin vaan että niille annettaisiin aikaa. Sitä ne kaipaavat.

Parasta on, että kun myös hankalalta tuntuville tunteille antaa tilaa, mukana pääset nousemaan myös kaikki hyvät syvät tunteet: ilo, rakkaus, tyyneys, luottamus ja muut elämää kannattelevat tunteet.

Kurkkaa Puhutaan tunteista -keskustelukortit.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image