Kannattaako suhdetta jatkaa? – Kysy itseltäsi nämä kysymykset ennen päätöstä

Voinko muuttaa kumppaniani? Voiko rakkaus parantaa? Jos vain tahdon tarpeeksi, voisiko tilanteemme muuttua?

Nämä ovat lauseita, jotka yhä uudelleen toistuvat keskusteluissa asiakkaideni kanssa. Joskus käyn niitä eropohdinnan keskellä olevan henkilön kanssa, joskus pohdimme näitä yhdessä parin kanssa. Voi olla vaikea suostua hyväksymään, että kaikki ei ole vain yrittämisestä tai tahdosta kiinni. Sanat eivät aina tavoita toisen luo, eikä yhteistä mielenmaisemaa löydy, vaikka kuinka haluaisi.

Rakkaus voi olla tahdon asia, mutta tunne siitä, että haluaa pysyä lähellä toista ja jatkaa yhteistä elämää, pitää sisällään paljon muutakin. Jos kumppanin tyytyväisyys ja kotirauha edellyttää oman itsen hylkäämistä, ollaan jo kaukana rakkaudesta. Jos joudut punnitsemaan ajatuksesi ennen niiden ilmaisemista jottei toinen suuttuisi, ollaan vaarallisella puolella.

Rakkaus on sitä, että molemmat saavat olla omia itsejään

Rakkaudellinen parisuhde elää turvallisessa mielenmaisemassa. Se antaa sinun olla kokonainen eri puolinesi. Vaatimukset, alentava ja vähättelevä puhe sekä kaikenlainen kontrollointi kertoo vallantarpeesta, ei tasavertaisesta ihmissuhteesta, jossa halutaan antaa toiselle parasta.

Joskus voi olla niin, että tunnet vetovoimaa ihmiseen, joka ei tee sinulle hyvää.  Mieli tunnistaa jotain jännittävän virittävää ja liittää sen seksuaaliseen haluun. Tämä kytkentä voi liittyä myös menneisyyden kokemuksiin. Voi olla hämmentävää huomata haluavansa seksuaalisesti ihmistä, jonka arvoja ei jaa. Yhtä hankalaa voi olla sen huomaaminen, ettei maailman paras kumppaniehdokas vain aiheuta minkäänlaista lemmekästä värinää.

Tunteet ovat mitä ne ovat, emme valitse niitä. Voimme kuitenkin päättää mitä tunteemme kanssa teemme. Haluammeko vahvistaa sitä valitsemalla sen osoittaman suunnan vai päätämmekö vain huomata ja hyväksyä tunteen ratkaisematta tai vahvistamalla sitä toiminnallamme?

Emme valitse keihin rakastumme, mutta jos yhä uudellleen löydät itsesi rakkauden kerjäläisen -positiosta, huomaat selitteleväsi itsellesi toisen tekoja parhain päin tai alat pelätä kumppaniasi, on aika pysähtyä. Sinun tehtäväsi on olla itsesi puolella. Rakkaus on todella teonsana. Pärjäät paremmin yksin kuin huonossa seurassa. Uskalla siis valita itsesi, rakkaus kyllä pysyy luonasi.

Kannattaako suhdetta jatkaa? – Nämä kysymykset auttavat tekemään päätöksen

Jos epäröit kannattaako suhdetta jatkaa, kysy itseltäsi nämä kysymykset. Vastauksien avulla voit saada rohkeutta ottaa puheeksi tärkeitä asioita ja vahvistaa näin suhdettanne tai tekemään päätöksen toimimattoman suhteen jatkamisesta.

 1. Koetko saavasi suhteesta yhtä paljon kuin annat?
  On selvää, etteivät toiveet aina mene tasan, mutta rakastavaan suhteeseen kuuluu haluta hyvää myös toiselle.
 2. Koetko turvaa kumppanisi lähellä? Onko suhteessa hyvä olla?
  Jos joudut arvioimaan mitä uskallat sanoa tai tehdä, on aika havahtua huomaamaan tilanne.
 3. Kuinka sinun  ja kumppanisi parisuhdetarpeet täyttyvät suhteessanne?
  Jos ette ole koskaan keskustelleet mitkä ovat tärkeimmät ydintarpeenne parisuhteessa, nyt on sen aika.
 4. Vastaako kumppanisi sitä henkilöä, johon rakastuit?
  Koetko suhteessasi yksinäisyyttä vaikka vierelläsi on ihminen, jonka valitsit? Voisiko olla että rakastuit haavekuvaan, jota pidät yhä yllä? On kaunista nähdä toisen potentiaali, mutta mielikuvitusihmisen kanssa ei kannata jakaa aikaa.
 5. Kuinka on, jos kumppanisi ei tee mielestäsi parastaan, niin oletko sinä tehnyt?
  On inhimillistä nähdä toisen käytöksessä enemmän vikoja kuin omassaan, mutta aina välillä kannattaa skannata myös itseään: Millaisia viestejä annan?

Lisää suhdetta selvittäviä ja yhteyttä voimistavia kysymyksiä löydät suosituista parisuhteen keskustelukorteista, joihin voit tutustua TÄÄLLÄ.

Lue käyttäjien palautteita ja kokemuksia Parisuhteen keskustelukorteista TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image