Oletko perheen ainoa erityisherkkä? Näiden 5 askeleen avulla jaksat paremmin!

Kesällä olet saattanut viettää tavallista enemmän aikaa perheesi ja läheistesi kanssa. Joskus erityisherkälle tällainen tiivis yhdessäolo saattaa olla haastavaa ja kuormittavaa, vaikka yhteinen aika olisikin muutoin mielekästä.

Kun sitten lomat loppuvat ja arki alkaa palaamaan tutuille urilleen, itse ainakin huomaan tuntevani myös helpotusta. Saan olla enemmän yksin ja hengähtää. Tämä kaikki voi tuntua monesti hyvin ristiriitaiselta ja herättää sisäistä kamppailua. Mutta kun olen opetellut olemaan itseni puolella, olen samalla opetellut myös suhtautumaan herkkyyteni lempeämmin ja hyväksymään sen kaikissa muodoissaan.

Miten erityisherkkyys vaikuttaa kesällä?

Erityisherkkyydellä on keskeinen rooli omassa jaksamisessani. Tarvitsen paljon omaa aikaa, yksinoloa ja lepoa sekä tilaa palautumiselle. Kesällä on kuitenkin enemmän elämää ympärillä ja etenkin elämyshakuisena sitä haluaisi myös mennä ja kokea kaikenlaista.

Elämyshakuisen herkän sisäinen ristiriita on suuri ja meidän täytyykin olla tarkkana tunnistaaksemme potentiaalisen ja melko kapean vireystilamme. Usein tuntuu, että olisi toinen jalka kaasupolkimella ja toinen jarrulla. Itselläni käy edelleen välillä niin, että elämyshakuisena ahmin liikaa tapahtumia ympärilleni ja uuvun. Joudun säännöllisesti muistuttamaan itseäni siitä, että väsyn helposti myös niihin mukaviin asioihin. Ja myös tärkeisiin ihmisiin.

Ja etenkin juuri lomat ja juhlapyhät saattavat lähes huomaamatta haastaa erityisherkkää kaikessa intensiivisyydessään. Ei ole helppoa olla edes rakkaiden läheisten seurassa vuorokauden ympäri. Keho ja mieli alkavat kuormittua ja reagoida helposti, jos omasta tilasta ei huolehdi riittävästi.

Herkästi reagoiva hermosto kuormittuu ja aktiviteettien sekä ihmisten täyteisen päivän jälkeen erityisherkkää saattaa väsyttää, stressata tai jopa ärsyttää, eikä perheen tai ystävien kanssa pysty silloin nauttimaan olostaan täysillä. Onkin hyvä muistaa; huolehtiessa ensin itsestä, omista tarpeista ja rajoista, on enemmän annettavaa myös muille. Se, että otan omaa aikaa ja huomioin erityisherkkyyteni on kaikkien etu.

Keho ja mieli alkavat kuormittua ja reagoida helposti, jos omasta tilasta ei huolehdi riittävästi.

Millaista on olla perheen ainoa erityisherkkä?

Minun perheeni on yhtä kuin lapsuuden ydinperheeni ja heidän kanssaan vietän paljon aikaa etenkin kesäkuukausina tai muina loma-aikoina. Minä olen perheemme aikuisista ainoa erityisherkkä ja se on vaikuttanut perhedynamiikkaan monellakin tapaa – eri tavoin kuluneiden vuosien aikana.

Se on tuonut omat haasteensa, mutta äitini sanoin olen toiminut myös tietynlaisena perheemme yhdistävänä voimana. Lisäksi olen lapsesta asti ottanut, erityisherkille tyypillisesti, vastuunkantajan roolin ja ollut kova huolehtimaan muista perheenjäsenistä. Nämä ovat menneet toisinaan äärimmäisyyksiin.

Vahva empaattisuus ja muiden huomioon ottaminen nousevat vanhempieni puheissa esille herkkyyteni hyvinä puolina. Isäni kuvailee, kuinka usein autan näkemään ohimenevän hetken ainutlaatuisuuden.

Millaisia haasteita voi kohdata?

Haasteita ja konflikteja ovat tuoneet suuret tunteeni ja voimakas tapa reagoida, mikä muulle perheelle on näyttäytynyt usein turhana dramaattisuutena. Oman tilan ja levon tarvetta ei myöskään ole aina ymmärretty – etenkään minä itse.

Koen, että vaikeinta on ollut aika ennen erityisherkkyyden tunnistamista ja sen jälkeen monet asiat ovat ajan myötä helpottuneet. Nyt olemme jo yli 10 vuotta opetelleet yhteiseloa tietoisina herkkyydestäni ja matkamme jatkuu.

Minä olen perheemme aikuisista ainoa erityisherkkä ja se on vaikuttanut perhedynamiikkaan monellakin tapaa – eri tavoin kuluneiden vuosien aikana.

Miksi erityisherkkyyden tunnistaminen on tärkeää?

Erityisherkkyyden tunnistamisen myötä on löytynyt selitys sille, miksi tietyt tilanteet ovat minulle vaikeita? Miksi olen niin tarkka ja ärsykkeille herkkä? Ja sille, miksi tunnen niin suuresti ja olen vaatinut itseltäni paljon? Lisäksi se selittää, miksi olen erilainen kuin sisarukseni.

Sen myötä, kun itsetuntemukseni on lisääntynyt, olen jakanut tietoa erityisherkkyydestäni myös perheelleni – näin myös he ovat oppineet lisää ja tutustuneet herkkyyteni moninaisiin puoliin. Nykyään koen saavani perheeltäni tukea ja ymmärrystä sopivasti. Haasteita tulee aika ajoin edelleen, mutta se kuuluu osana elämää.

Perheeni mukaan lisääntyneen itsetuntemukseni ja lempeämmän elämän myötä näytän herkkyyteni avoimemmin ja tietyt piirteet ovat heidän silmissään korostuneet. En kuitenkaan tunne olevani enää vääränlainen tai hankala – tunnen olevani rakastettu ja riittävä juuri sellaisena kuin olen.

Ja kun minä voin paremmin ja olen tasapainossa herkkyyteni kanssa, myös läheiseni hyötyvät siitä.

Sen myötä, kun itsetuntemukseni on lisääntynyt, olen jakanut tietoa erityisherkkyydestäni myös perheelleni – näin myös he ovat oppineet lisää ja tutustuneet herkkyyteni moninaisiin puoliin.

5 lempeää askelta sinulle, joka olet perheen ainoa erityisherkkä:

  1. Tutustu ensin omaan herkkyyteesi ja etsi tietoa, joka helpottaa omaa ymmärrystäsi. Tarvittaessa voit keskustella erityisherkkyydestä myös ammattilaisen kanssa.
  2. Kun olet tutustunut itseesi ja omiin tarpeisiisi, pohdi, miten voisit tukea omaa herkkyyttäsi ja jaksamistasi paremmin. Kirjoita nämä huomiot ylös itsellesi, jotta hahmotat ne mahdollisimman konkreettisella tavalla.
  3. Mieti, kuka/ketkä perheestäsi olisivat sellaisia luotettavia ja ymmärtäväisiä henkilöitä, joille voisit ensimmäisenä kertoa herkyydestäsi sekä niistä huomioista, joita olet oman hyvinvointisi kannalta tehnyt.
  4. Jaa perheellesi tietoa erityisherkkyydestä pieninä palasina. Mikäli sinun on itse vaikea sanoittaa kokemaasi, voit jakaa esimerkiksi artikkeleita, tutkimuksia ja blogikirjoituksia, joihin itse samaistut.
  5. Muistuta itseäsi säännöllisesti siitä, että a) sinussa ei ole mitään vikaa ja b) kun huolehdit ensin itsestäsi ja herkkyydestäsi, sinulle on enemmän annettavaa myös läheisillesi.

Lataa itsellesi maksuton Erityisherkkyys voimavaraksi -työkirja sivuiltani.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image