Sanotko “kyllä” muille ja “ei” itsellesi? – 8 syytä sanoa ”ei”

Olen ehdottomasti ”kyllä-nainen” ja kannustan sanomaan kyllä jännittäville, uusille ja hieman pelottavillekin ehdotuksille. Voit löytää itsestäsi uusia puolia, ja joskus nämä pienet askeleet vievät sinut ihan uudelle polulle elämässäsi.

Toisaalta välillä tuntuu, että joillekin asioille olisi ollutkin parempi sanoa ei. Jos lupaudun auttamaan kaikkia ja kaikessa, aikaa ei jää niille asioille, jotka itse koen tärkeiksi elämässäni. Siksipä koostin tämän ”kyllä-naisen” listan, miksi joskus on parempi sanoa ei:

1. Kun sanot kyllä, sanot itse asiassa ei johonkin muuhun

  • Jos sanot kyllä asialle, josta et nauti, sanot ei niille asioille, joita rakastat.
  • Jos hyväksyt työn, josta et pidä, sanot ei unelmillesi.
  • Jos sitoudut ihmiseen, jota et rakasta, sanot ei hyvälle ihmissuhteelle.
  • Jos myönnyt ylitöihin, kieltäydyt vapaa-ajasta.

2. Sinulla on sama aika käytettävissäsi kuin muillakin – valitse tarkasti, miten sen käytät

Joskus sanomalla kyllä avaat uusia ovia elämässäsi ja uusia mahdollisuuksia tarjoutuu eteesi. Melko usein saatat kuitenkin sanoa kyllä erilaisiin pieniinkin pyyntöihin, jotka vievät aikaa ja vaivaa antamatta sinulle mitään. Harkitse vastaustasi tarkkaan: mitkä tehtävät ansaitsevat aikasi ja miksi?

3. Sanomalla ei joku toinen saa mahdollisuuden sanoa kyllä

Joskus tarjotut työtehtävät tai pyynnöt voivat tuntua houkuttelevilta, ja egoasi hivelee kun joku pyytää juuri sinun apuasi. Jos tehtävä itsessään ei kuitenkaan sytytä sinua tai palvele sinulle tärkeitä tarkoitusperiä, sanomalla ei annat jollekin toiselle mahdollisuuden sanoa kyllä. Kaikki voittavat: Sinä et suorita tehtävää vain suorituksen vuoksi, ja joku toinen pääsee toteuttamaan tehtävää täydestä sydämestään.

4. Et voi tietää, mitä piilee ei:n takana

Voi olla vaikea arvioida, milloin sanoa kyllä, ja milloin taas ei olisi paikallaan. Jos epävarmuudesta huolimatta sanot ei asioille, jotka eivät sytytä sinua, luot tilaa niiden asioiden rantautumiselle, jotka ovat juuri sinulle merkittäviä.

5. Kyllä on hetken helpotus, ei pelastaa pidemmällä tähtäimellä

Monen on usein vaikea sanoa ei. Et halua, että kysyjä pettyy, haluat olla avuksi ja tuntea itsesi tarpeelliseksi. Reagoit ei:n sanomisen pelkoon antamalla nopean kyllä-vastauksen, ja tilanne on pelastettu. Hetkeksi. Kyllä-helpotuksia jakamalla huomaatkin päiviesi pian täyttyneen muiden ihmisten tarpeista, toiveista ja tarkoitusperistä. Mistä löydät itsesi ja oman tarkoituksesi? Olet tuonut helpotuksen hetkeen, mutta luonut pidempiaikaista tuskaa.

6. Pienistä kyllistä muodostuu iso aikasyöppö

Sanomme helposti kyllä pieniin pyyntöihin, koska ne tuntuvat niin helpoilta pikku palveluksilta. Olemme toiselle avuksi ja se vie 10-15 minuuttia, maksimissaan 20. Onko se nyt niin paha? Pienien palveluksien tekemisestä tulee vaan helposti tapa, ja huomaamattasi oletkin täyttänyt jokaisen päiväsi parilla-kolmella pienellä palveluksella. Tämä vie aikaa muilta asioilta. Saat hoidettua muiden pyynnöt ja omat välttämättömyytesi, mutta täydestä juoksusta huolimatta pysyt paikoillasi. Kiireiset johtajat, jotka edistyvän uran lisäksi nauttivat vapaa-ajastaan ja perheestään, osaavat sanoa ei niille asioille, jotka eivät heille ole tärkeitä.

7. Aika ei ole rahaa – aika on arvokkaampaa

Menetetyn rahan voi tienata takaisin, menetettyä aikaa ei. Jos käytät aikasi niihin asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä, ja omistaudut niiden tekemiseen, sinun ei tarvitse harmitella tuhlattua aikaa tai elämää, jolle et omistautunut täysillä.

8. Ei-loukku on yhtä tuhoisa kuin kyllä-loukkukin

Se, että opettelee sanomaan ei, ei tarkoita sitä, että sanoisit kyllä vain niille asioille, jotka ajavat sinun etujasi ja unelmiasi. Sen lisäksi, että punnitset tekemisiesi vaikutuksia omaan elämääsi, punnitse niiden vaikutusta myös ympäröivään maailmaan. Mitkä asiat ovat niitä, joiden puolesta voit uhrata aikaasi, vaikka ne eivät ajaisikaan juuri sinun etujasi? Entä missä tilanteissa sinun olisi paras kieltäytyä ja priorisoida aikaasi johonkin muuhun?

 

Lähde: personalexcellence.co

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image