Tämä ihana joululimppu on vaarassa tulla syödyksi jo ennen joulua. Senpä vuoksi kehittelin taikinassa sen verran suuren, että sain valmistettua siitä kerralla kolme keskikokoista limppua.
Ohje on ihanan helppo. Aineet vain yhdistetään ja sekoitetaan. Vaivaamista ei tarvita. Pähkinät voi korvata myös siemenillä. Pähkinöitä voit puolestaan varioida käyttämällä omia lempi pähkinöitäsi. Useimpia pähkinöitä löytyy kaupasta valmiiksi rouhittuina tai voit vaihtoehtoisesti murskata pähkinät kotona morttelin avulla, kuten minä tein.
Olen leipurina fiilistelijä. Eli lisäilen jauhoja ja mausteita aina maun mukaan, silmämääräisesti. Joten tee sinäkin niin. Maistele taikinaa ja korjaile makuja, jotta saat mieleisesi makumaailman. Huomaa, että taikinan maut laimenevat hieman paiston aikana.
Ps. Tämä limppu on muuten myös aivan ihana joululahja vieminen ystäville tai sukulaisille.
GLUTEENITON KARPALO-JOULULIMPPU
1L piimää
0,5 dl oliiviöljyä
3 tl ruokasoodaa
7,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
2,5 dl mantelijauhoja
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl Teff-jauhoja
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1 dl rouhittuja manteleita
2,5 dl kuivattuja karpaloita
1 dl hunajaa
2-3 tl suolaa
mausteeksi kanelia ja neilikkaa maun mukaan
VAIHE 1) Sekoita piimä, oliiviöljy sekä hunaja taikinakulhossa
VAIHE 2) Sekoita toisessa kulhossa kaikki loput aineet
VAIHE 3) Yhdistä kuivat aineet piimäseokseen ja sekoita hyvin. Maista taikinaa ja lisäile suolaa, makeutta ja mausteita mieleiseksi. Taikinan tulee olla koostumukseltaan löysän muovailtavaa, eli lisäile jauhoja, kunnes taikina on sopivan ”löysän notkeaa” koostumukseltaan
VAIHE 4) Muotoile uunipellille kolme limppua ja paista leivinpaperilla vuoratun uunipellin päällä, 180 asteessa, noin 1h. Tarkista leipien kypsyys hammastikulla (kun tikkuun ei jää enää taikinaa ja pinta on rapean tuntuinen, leivät ovat valmiita).