Kiltti tyttö pitää mölyt mahassa ja sortuu suorittamaan – 10 auttavaa ajatusta sinulle, jolle kiltteys on itseä rajoittava vankila

En ole varma onko olemassa virallista diagnoosia kiltintytön syndroomasta. Jos olisi, saisin eittämättä diagnoosin. Herkkyys, ujous, kiltteys. Monesti ne yhdistyvät ja niiden kanssa elämästä tulee toisinaan väsyttävää. Kun huomasin, että syndrooma uhkasi jälleen ottaa ylivallan koko kehosta, päätin laatia kiltin tytön muistilistan. Kenties siitä on apua myös kanssakilteille.

1. Älä anna kenenkään mitätöidä tai pienentää itseäsi. 

Kilttinä tyttönä minun on ollut toisinaan vaikea pitää puoliani. Vähitellen olen oppinut, että silloin, kun joku uhkaa nakertaa itsetuntoani ja vahvistaa tunnettani epävarmuudesta, kannattaa poistua tilanteesta. Oman arvon voi sanoa myös ääneen. 

2. Siispä, älä vaikene siksi, että niin kuuluu tehdä tai loukkaamisen pelossa.

Kiltit jäävät monesti äänekkäämpien alle. Itse en ole konfliktien pelossa aina uskaltanut sanoa vastaan, vaikka olisi pitänyt. Puhuminen puhdistaa ilmaa ja jokaisella on siihen oikeus. Vaikka toinen loukkaantuisi, itse on tullut silti kuulluksi ja sitä kautta kenties ymmärretyksi.

3. Karista elämästä taakat, jotka ovat mukana vain tottumuksesta tai kohteliaisuudesta. 

Toiset ihmiset jäävät auttamattomasti elämästä, kun elämä muuttuu. Olen päästänyt irti ajatuksesta, että itseä pitäisi venyttää kaikille ja kaikkialle. Jos koen toistuvasti, että annan enemmän kuin saan, on aika jättää tilanne tai ihmissuhde menneisyyteen.

4. Älä kuuntele niitä, joille olet aina syyllinen tai vääränlainen. 

Kilttiä on helppo syyllistää tai torua, koska kiltti ei sano helposti vastaan. Syyllistämällä toinen väittää, että olet toiminut jollain tavalla väärin. Eli olet hänelle vääränlainen. Älä suostu kuuntelemaan moista. Olet juuri oikeanlainen.

5. Älä häpeä tai peitä  kyyneleitäsi. 

Kilttinä olen monesti ajatellut, että pitää jaksaa hymyillä vaikka hampaat irvessä. Ikäviä tunteita ei sovi näyttää, koska se ei ole kilttiä muita kohtaan. Katin kontit. Itkeä voi muutenkin kuin pimeässä ja omaan tyynyyn. Tunteiden näyttäminen ja itku kumpuavat aidoista tunteista ja siten aitoudesta.

6. Arvosta joutenoloa, ainoastaan sinä itse tuomitset itsesi luovasta laiskottelusta. 

Minulle tulee edelleen helposti huono omatunto joutenolosta. Töitä pitäisi tehdä enemmän ja nopeammin, sillä ainoastaan työtä tekemällä näytän arvoni. Mutta sekä mieli että keho tarvitsevat hetkiä, jolloin vain olla. Laiskotella ilman agendaa.

7. Opettele sanomaan ei. Myös itsellesi, kun suorittajasirpa ottaa arjessa ylivallan. 

Ei-sanan opetteleminen on ollut yllättävän antoisaa. Kun joskus vuosia sitten en osannut sanoa töissä enkä vapaalla ei, tuloksena oli loppuunpalaminen. Tänä päivänä koetan pitää kalenterin mahdollisimman tyhjänä. Jos kalenteri alkaa ahdistaa, vedän henkseleitä merkintöjen päälle ja pidän huolen siitä, että seuraava kuukausi on ilmavampi.

8. Muista, ettei mieli voi täyttyä, jos ei se joskus tyhjene.

Minulla on vilkas mielikuvitus ja unitutkimusten mukaan aivoni ovat jatkuvassa ylikierrostilassa. Itselleni on tärkeää viettää ajanjaksoja, joihin ei kohdistu ratkottavia tehtäviä. Mieli saa levätä. Minulle mielen tyhjennys tapahtuu helpoiten jossain vieraassa ympäristössä, matkalla, johon ei liity aikatauluja.

9. Älä tee määrääsi enempää. Muista ne kerrat, kun olet tehnyt ja kaatunut kuorman alla.

Kilttinä suorittajana olen hakannut päätäni seinään lukuisia kertoja ja väsynyt taakkojen alla. Tänä päivänä huomaan merkit ilmassa aiemmin. Kun asiat hiipivät uniin ja herättelevät aamuöin, koetan hidastaa ja ajatella, ettei maailma pysähdy vaikka minä hetkeksi niin tekisin.

10. Sinun ei ole aina pakko hymyillä. Varsinkaan silloin, kun ei hymyilytä.

Hymy on ihana tapa viestiä ihmisille, että välittää ja arvostaa heitä. Mutta hymy on myös helppo tapa piilottaa ikäviä tunteita. Se on ollut minulle monesti panssari, jonka alle paeta. Olen hymyillyt jopa hautajaiskuvissa, kun en ole osannut muuten reagoida kamalaan tunnetilaan. Välillä olo on vakava ja tekee mieli irvistää. Silloin se myös kannattaa tehdä.

P.S. Kilttinä olet varmasti myös saavuttanut asioita, joten älä soimaa itseäsi kiltteydestä. Vain ylikiltti keksii tehdä senkin…

Johanna Elomaan uudessa lasten satukirjassa Herkkä Pilvi Perhonen ja pelkonsa voittavat sankarit seikkailee erityisherkkä Pilvi Perhonen. Lämminhenkinen satukirja on suunnattu 6–9-vuotiaille lapsille. Kurkkaa uutuuskirja täältä:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image