On olemassa miehiä, jotka ovat edelleen poikia – Miten miehet ja pojat eroavat toisistaan?

Pojat on poikia ja miehet miehiä. On olemassa aikuisia miehiä, jotka ovat edelleen poikia. On olemassa nuoria poikia, jotka ovat jo valinneet polun tulla mieheksi. Pojat ja miehet ovat molemmat tärkeitä.  Heidän panoksensa ihmissuhteisiin on hieman erilainen ja on tärkeää avata noita eri vaiheita, jotta myös kumppanina pystyt ymmärtämään ja mahdollisesti jopa tukemaan miehiä (ja poikia). Myös on hyvä huomata eroavaisuudet, mikäli haluat miehen pojan sijaan tai toisinpäin.

Ennen kuin luet tekstin, ymmärräthän, että kummassakaan ei ole mitään väärää. Miehen on tärkeää käydä pojan vaiheet läpi, jotta hän pystyy sen avulla ymmärtämään niiden eron ja toimia saatujen oppien mukaisesti. Viittaan pojalla ja miehellä lähinnä piirteisiin, tekoihin ja ilmentymiin, eikä sillä ole suoranaisesti tekemistä iän kanssa. Pohdin näitä teemoja syvällisemmin lokakuussa julkaistavassa elinvoimaisen miehen kirjassa.

Poika vai mies?

Poika on epävarma omasta olemisestaan. Hän keskittyy pääasiassa itseensä, antamalla itselleen ja ottamalla muilta. Mies on itsevarma, samalla myöntäen keskeneräisyytensä ja rehellisesti katsoen asioita, joissa hän voi kasvaa ja kehittyä. Hän keskittyy suurempaan ”tehtävään” kuin omaan itseensä, kuitenkaan koskaan hukkaamatta omaa hyvinvointiaan, olemistaan ja itsensä huoltamista.

Poika pitää kumppanin epävarmana, hän pyrkii hallitsemaan, manipuloimaan tai pitämään sinut pelossa. Hän lähestyy maailmaa usein pelon tai tyrannimaisuuden kautta, jolla hän yrittää kontrolloida ulkoista maailmaa, myös ihmissuhteitaan. Myös tyrannien taustalla on pelko, jota nämä pojat edustavat.

Siinä missä poika kertoo sinulle, että et riitä, mies tietää, että riität ja osoittaa myös sen sanojen lisäksi teoillaan. Hän nostaa sinua myös ylöspäin, ilman pidättelyjä ja alistamista, koska hän ei koe sinun kasvuasi uhaksi, vaan mahdollisuudeksi. Mies ei pelottele sinua uhkailullaan mutta pystyy tarpeen tullen kertomaan rehellisesti missä sinun mahdollisuutesi kasvuun ovat suurimmat. Hänellä ei ole tarvetta manipuloida, kuten ei ole myöskään tarvetta mielistellä ja jättää sanomatta asioita, jotka on sanottava.

Pojat keksivät tekosyitä, ihan niin kuin kouluaikoina, syytellen muita ja pyrkien pelastumaan tilanteesta hinnalla millä hyvänsä. Pojat häviävät tilanteista usein nuorempana fyysisesti paikan päältä, vanhempana emotionaalisesti. Poikana hänen kykynsä eivät vielä riitä ottamaan vastuuta ja kannattelemaan tilaa, jossa haasteet voidaan käsitellä. Näin hän ei pysty myöskään luomaan turvallista tilaa naiselleen kohdata haasteita.

Mies myöntää virheensä ja mokansa. Hän pystyy katsomaan asioita suoraan, missä hän on ”epäonnistunut” ja oppimaan tästä. Koska mies pystyy olemaan rehellinen, hän pystyy ottamaan vastuun, kantamaan oman elämänsä ja näin tekemään korjausliikkeet sitä kautta. Hän luo myös turvallisempaa ympäristöä muille ihmisille näin tehdessään. Erityisen tärkeää tämä on oman kumppanin ja lasten kanssa.

Poika keskittyy siihen mitä hän voi saada. Erityisesti mitä hän voi saada nyt ja heti tässä tilanteessa. Keskittyminen menee vahvasti oman mielihyvän ja tarpeiden täyttämiseen, usein keinolla millä hyvänsä. Hänen kykynsä nähdä maailmaa on vielä vahvasti omassa itsessään, niinpä moni ihmeellinen asia jää häneltä huomaamatta. Tämä piirre näyttäytyy myös hänen ihmissuhteissaan, hänen huomionsa ollessa siinä, mitä hän voi saada muilta ihmisiltä.

Mies keskittyy myös siihen mitä hän itse saa, samalla kuitenkin huomioiden sen mitä hän voi antaa. Mies pyrkii näkemään asiat, mitä hän voi antaa tässä hetkessä ja ennen kaikkea pitkässä juoksussa ihmisille. Hän tietää oman arvonsa, eikä koe tarpeelliseksi olla sitä todistelemassa muille. Näin mies pystyy pitämään katseensa tämän hetken toiminnoissa, jotka tähtäävät enemmän isompaan kuvaan, ihmissuhteiden kasvuun sekä yhteisön hyvinvointiin. Jälleen kerran mies pitää huolta omista perustarpeistaan, koska hän ymmärtää oman palautumisen, levon ja uudistumisen merkityksen.

Siinä missä poika kysyy ”mitä voin saada tästä?” mies kysyy ”mitä voin antaa tähän hetkeen?”.

Poika ei uskalla vielä rakastaa, vaan hän pitää ihmissuhteissaan periaatetta ”annan vasta kun sinä annat”. Hän ei kykene vielä antamaan rakkautta, koska ei ole sitä vielä itsessään sisällä kokenut. Hänen ajatuksensa rakkaudesta liittyy omistamiseen, hallitsemiseen ja ottamiseen, ilman takaisin antamista. Usein hän pitää tätä ajattelua täysin oikeutettuna, naiset ovat objekteja, joilta voi ottaa sen mitä haluaa. Poika ei täytä naista koskaan rakkaudella, joka ruokkisi naista sisältä päin. He jättävät tyhjäksi, sillä pojat eivät vielä osaa täyttää muita (eivätkä itseään) suuremmalla rakkaudella.

Mies pystyy rakastamaan, myös tuntemaan haavoja, tuskaa ja kipua, joita avautuminen on voinut aiheuttaa. He ovat usein tulleet satutetuiksi myös itse (niin kuin he itse satuttivat poikana) ja kokeneet myös tuskaa sydämessään. Poika tekisi päätelmän, että rakkaus satuttaa, ei kannata siis rakastaa. Mies näkee, että rakkaus ei itsessään satuta, vaan sen hylkääminen ihmissuhteissa.

Rakkaus ei lopu, ainoastaan valitsemme lopettaa sen kokemisen

Vaikkakin kipu on todellista, mies tietää ja on opetellut taidot, jolla sydän jälleen avataan. Hän pystyy palamaan rakkauden tilaan, avoimena olemiseen, siltikin että hän tietää siihen liittyvän kivun mahdollisuuden. Mies ymmärtää, että ainoa tapa rakastaa on olla avoimena ja antaa kaikkensa. Hänen on hylättävä pelkästään itsensä ajattelu, koska vain silloin hän pystyy antamaan kaikkensa.

Poika pelkää, samoin mies. Ero on siinä kuinka he toimivat pelon edessä. Nuo toimet ovat ne, jotka erottavat miehet pojista.

Poikia ei kannata tuomita, se on tärkeä vaihe mieheksi kasvaessa. Kuitenkin on hyvä naisena (kumppanina) pitää huoli omista rajoista sekä itsensä kunnioittamisesta, jotta emme satuta itseä turhaan. Mieheksi ei kasveta suoraan, pojan vaiheet ovat elintärkeitä. Kuitenkin joskus on päästettävä pojan käyttäytymismalleista irti ja avauduttava uudelle kasvulle kohti miehisyyttä.

Tämä vaatii uudistumista, opettelua, itsensä hyväksymistä ja roolimalleja sekä paljon asioiden käytännössä harjoittelua. Prosessi kestää aikansa, joten mitään kiirettä ei ole. Riittää vain kun teet valinnan lähteä tuolle polulle. Maailma tarvitsee enemmän miehiä, jotka uskaltavat rakastaa vahvalla miehisellä olemuksellaan. Anna itsellesi aikaa, hyväksy polkusi vaihe, kumppanina ole kärsivällinen sekä luota polkuusi. Voimia, rakkautta ja antoisia kohtaamisia itsesi kanssa.

Mitä on olla mies nykymaailmassa? Miten löytää yhteys luontoon, kasvaa ihmissuhteissa, oppia puhumaan tunteista ja olla samalla oma itsensä? Teemu Syrjälän Miehen vuoro tuntea -kirja vastaa näihin kysymyksiin. Kurkkaa kirja täältä:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image