5 ehkä yllättävääkin asiaa, joita voit odottaa, kun alat toipua kroonisesta stressistä

Ihminen on melkoisen sinnikäs sissi. Me kestämme ihmeellisen suuren määrän stressiä kunhan pääsemme edes välillä palautumaan.

On myös olemassa positiivista stressiä, joka motivoi meitä saamaan asioita aikaiseksi. Toksiseksi stressi muuttuu kun se on voimakasta ja jatkuvaa. Sen taustalla saattaa olla esim. lapsuudessa koettuja haitallisia kokemuksia.

Stressin ja trauman purkutyö ei ehkä ole sellainen asia, mihin ryhtyisi riemusta kiljuen, mutta niiden aiheuttaman henkisen ja fyysisen paineen purkaminen todella kannattaa. Palkkioksi saa henkisesti kevyemmän repun, lisää energiaa, elämäniloa, parempia ihmissuhteita ja fyysiset krempatkin usein helpottavat.

Mitä toipumisen vaiheita voit odottaa?

Asiakkaitteni kanssa olemme monesti jutelleet siitä, että olisipa olemassa sellainen taikasauva, jolla saisi kymmenien vuosien taakan taiottua yhdellä heilautuksella tiehensä. Olo olisi kevyt ja autuas. Sellaiseen en ole vielä valitettavasti törmännyt, vaikka olen käyttänyt lukemattomia perinteisiä ja ei niin perinteisiä metodeja itseni ja toisten auttamiseksi. Oman hyvinvoinnin eteen tehty työ onneksi palkitaan. Jossain vaiheessa vaaka keikahtaa positiivisen puolelle ja huomaa voimavarojensa lisääntyneen. Elämä alkaa tuntua, näyttää ja maistua paremmalta. Matkalla on kuitenkin etappeja joita tulee eteen. Seuraavassa viisi tyypillistä paranemisoiretta.

1. Tunteiden ailahtelu ja purkautuminen

Kun stressi ja trauma alkavat purkautua, pitkään padotut tunteet pääsevät vapautumaan. Alat myös saada paremman yhteyden tunteisiisi sen sijaan, että tukahduttaisit niitä. Saatat tuntea monenlaisia tunteita ja se on ihan sallittua. Tunteille saa, voi ja kannattaa antaa tilaa tulla tunnetuiksi. Jos tuntuu siltä, että niistä ei pääse millään yli, niin osaavaa apua on onneksi saatavilla. Kuulluksi tuleminen, ymmärrys, tunteiden vapauttaminen ja lopulta mahdollinen anteeksianto vapauttavat vanhoista tunnetaakoista. Olo kevenee tonnin verran.

2. Väsymys

Jatkuva stressi ja valmiustilassa oleminen vie ihan uskomattoman määrän energiaa. Kun alat käsitellä menneitä ja keho ja mieli vihdoin saavat tilaa ja rauhaa toipua, voit tuntea olosi tolkuttoman väsyneeksi. Nukut 10-12 tuntia yössä ja päiväunet siihen päälle. Lepää riittävästi ja tee jotain mukavaa ja palauttavaa henkisen työn vastapainoksi. Pidä hauskaa aina kun siihen on mahdollisuus. 

3. Syvien uskomusten oivaltaminen ja muutos

Sisäinen työskentely lisää itsetuntemusta. Sen seurauksena tulemme mm. tietoisiksi elämäämme ohjaavista syvistä uskomuksista. Me kaikki elämme ja teemme valintoja isolta osin automaattiohjauksella niiden ajatusmallien pohjalta, joita olemme omaksuneet. Tietoisuus omista uskomuksista auttaa haastamaan omaa ajattelua ja muuttamaan uskomuksia sellaisiksi, jotka tukevat aidosti hyvinvointia. Monelle se on havahduttava kokemus; kuin suomut putoaisivat silmiltä. Uudet ajatukset luovat uudenlaisen kokemuksen elämästä ja avaavat usein ovia, joiden olemassaolosta ei ollut aiemmin edes tietoinen. 

4. Tarve pitää parempaa huolta fyysisestä kehosta

Trauma ja stressi aiheuttavat sitä, että emme ole läsnä tässä hetkessä emmekä omassa kehossamme. Kehossa voi olla tunnottomia alueita, ruoansulatuksen kanssa on haasteita, päänsäryt vaivaavat, uni kärsii, jne. Yksi tie toipumiseen ja parempaan oloon käy kehon kautta. Kun sisäinen turva lisääntyy ja alamme olla enemmän läsnä ja maadoittuneita, kuulemme kehon tarpeet paremmin. Monille syttyy halu pitää fyysisestä hyvinvoinnista entistä parempaa huolta. Ruokailu- ja liikuntatottumukset menevät uusiksi. Keho kiittää lisääntyneellä energialla ja vähentyneillä kivuilla ja kolotuksilla. 

5. Uusien rajojen vetäminen

Toipumisprosessi avaa silmät myös niille tilanteille, joissa rajojamme on rikottu emmekä ole osanneet pitää puoliamme. Se voi herättää kiukkua. Kiukku on hyvä ja tärkeä tunne, joka auttaa meitä tunnistamaan ja vetämään terveet rajat. Rajanveto voi vaatia harjoittelua ja uskallusta. Epäonnistumisia ja ylilyöntejä sattuu, mutta se ei haittaa. Terveet rajat vahvistavat itseluottamusta, tekevät ihmissuhteista selkeämpiä, vähentävät turhautuneisuutta ja väsymystä ja vapauttavat aikaa ja energiaa itselle tärkeiden asioiden tekemiselle.

Toipumisen tueksi: Voit auttaa itseäsi palautumaan ja suitsimaan stressiä Herkän voimakorttien avulla. Korttien avulla tutustut itseesi syvemmin ja ne auttavat huolehtimaan omasta hyvinvoinnista. Voit tutustua kortteihin TÄÄLLÄ.


Jos kaipaat tukea itsestäsi huolehtimiseen, voit tutustua työhöni täällä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image