Jatkuva ärsyketulva saattaa hiljentää nuoren oman ajattelun – Näin voit tukea nuorta olemaan rohkeammin oma itsensä

Kun nuori on rehellinen itseään ja muita kohtaan, se voi vaikuttaa positiivisesti niin henkiseen kuin sosiaaliseen hyvinvointiin. Olen saanut todistaa tätä kotona teini- ja täysi-ikäisten lasteni kanssa useasti. Lapset ja nuoret tarvitsevat tämän oppimiseen ja ylläpitämiseen meitä aikuisia. Ajattelen, että kyse on siitä, että meidän tulisi aikuisena elää kuten opetamme, eikä niinkään keskittyä kasvattamaan lapsia tai nuoria.

Nuoret aistivat herkästi epäaidon, vaikka ovatkin esimerkiksi somessa kaiken epäaidon ympäröiminä – Tai ehkä juuri siksi. Vaikeinta on oman kokemuksen mukaan saada nuori pysähtymään itsensä äärelle pohtimaan, kuka on tai mitä tuntee tai elämältään haluaa. Ärsyketulva on niin valtava, että nuori tarvitsee välillä tiukkaakin rajaamista aikuiselta, jotta saa tilan omien ajatusten kuulemiseen.

Jos saisit tehdä mitä vaan

Lapsille ja nuorille on ominaista unelmoida ja haaveilla. Tästä voisimme muuten aikuisina ottaa oppia! Rehellisyyttä voi opetella yhdessä nuoren kanssa, vaikka haaveista puhumalla. Kysymällä, mitä tekisi kesälomalla, jos saisi tehdä mitä vaan. Tai mitä töitä tekisi isona, jos saisi tehdä mitä vaan. Kun nuori vastaa, voisi aikuinen herkällä korvalla kuunnella ja kysyä lisää. Voisi myös kysyä, miten niitä kohti voisi alkaa kulkemaan. Mitä esteitä unelman tiellä on, tai mikä niissä mietityttää. Aikuinen kuulisi, miten nuori ajattelee ja vois myöhemmin palauttaa nuoren mieleen jutellut unelmat ja haaveet. Kysyä, mitä niille tänään kuuluu?

Nuori oppii rehelliseen ilmaisuun mallista – niin kuin lähes kaiken muunkin elämässään. Ajattelen, että tämä onkin vanhemmuuden yksi vaikeimmista asioista. Että pitäisi itse olla esimerkkinä jollekin? Ja miten tarkkaan he aistivatkaan sen, jos vain sanot, etkä oikeasti tarkoita. Omasta kokemuksesta hyvä keino on myös se, että kysyy nuorelta, haluaako hän kuulla mitä mieltä asiasta olet. Jos vastaus on kyllä, nuoren vastaanotin aukeaa sinulle paremmin. Jos vastaus on ei, on sitäkin syytä kunnioittaa.

Rehellisyys lapsen ikäkausi huomioiden lujittaa suhdetta

On tärkeää muistaa, että rehellisyys ei aina ole helppoa, mutta se voi olla voimakas väline nuoren hyvinvoinnin parantamisessa. Nuoren tulisi pyrkiä olemaan rehellinen itselleen ja muille, ja tarvittaessa he voivat hakea tukea aikuisilta tai ammattilaisilta rehellisyyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kaikista parasta onkin se, että opettelee rehellisyyttä yhdessä lasten ja nuorten kanssa! Ne, jotka ovat uskaltautuneet tälle polulle, ovat kiitelleet vuolaasti. On kummallista, miten yhteisen epävarmuuden ja elämän haparoinnin seurauksena yhteys voi syventyä, ja vieläpä aika nopeasti. Tärkeää on muistaa lapsen kehitysvaihe ja ikä siinä, mitä teemoja rehellisyydellä milloinkin käsittelee.

Tekoälykin tunnisti oivan patteriston tapoja, joilla nuori voi parantaa omaa hyvinvointiaan olemalla rehellinen. Taitaa ne toimia aikuisillekin.

Itsetuntemus:

Nuori voi aloittaa rehellisyyden harjoittamisen ymmärtämällä omia tunteitaan, tarpeitaan ja arvojaan paremmin. Tämä auttaa heitä tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan sekä tekemään parempia päätöksiä omien tavoitteidensa ja arvojensa mukaisesti.

Tunneilmaisu:

Kannusta nuorta ilmaisemaan tunteensa avoimesti ja rehellisesti. Tämä auttaa heitä käsittelemään stressiä, ahdistusta ja muita vaikeita tunteita terveellisellä tavalla. He voivat jakaa tunteitaan perheenjäsenten, ystävien tai ammattilaisen kanssa.

Kommunikointi:

Rehellinen kommunikaatio on tärkeää ihmissuhteissa. Nuori voi oppia ilmaisemaan itseään selkeästi ja kuuntelemaan toisia kunnioittavasti. Rehellisyys edistää avointa keskustelua ja vahvempia ihmissuhteita.

Itsemyötätunto:

Rehellisyys itseään kohtaan voi auttaa nuorta olemaan armollisempi itseään kohtaan. Heidän tulisi ymmärtää, että kaikki tekevät virheitä, ja ne ovat osa ihmisen elämää. Sen sijaan että kritisoisivat itseään, he voivat oppia virheistään ja kasvaa niistä.

Luottamus:

Rehellisyys ja luottamus kulkevat käsi kädessä. Nuori voi rakentaa luottamusta muiden kanssa olemalla rehellinen ja pitämällä lupauksensa. Kun muut luottavat heihin, se voi tuoda lisää hyvinvointia.

Eettiset päätökset:

Nuori voi harjoittaa rehellisyyttä tekemällä eettisiä päätöksiä. He voivat pohtia moraalisia kysymyksiä ja toimia vastuullisesti, mikä vahvistaa heidän itsetuntoaan ja antaa tyydytystä.

Konfliktien käsittely:

Rehellisyys voi auttaa nuorta käsittelemään konflikteja rakentavasti. He voivat ilmaista mielipiteensä ja tunteensa rehellisesti ja pyrkiä ymmärtämään toisen osapuolen näkökulman.

Henkinen terveys:

Rehellinen itsearviointi ja keskustelu ammattilaisen kanssa voivat auttaa nuorta tunnistamaan mahdolliset mielenterveysongelmat ajoissa ja saamaan tarvittavaa apua.

Vinkki:

Jos sinulla on kotona tai lähipiirissä nuori, lähetä hänelle tämä blogi ja kysy, mitä ajatuksia se hänessä herättää. Samalla tulet viestineeksi, että kannustat häntä olemaan rehellinen itselleen ja muille.

Lisää arkisia oppeja kohti rehellisempää elämää Rohkeasti rehellinen -kirjastani <3

Photo: Pexels, KindelMedia

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image