Miksi eroaminen narsistista on niin vaikeaa?

Vaikka narsisti/narsistinen ihminen uhkailisi erolla on hän useimmiten jätetyksi tuleva osapuoli. Jätetyksi tuleminen on ymmärrettävästi vaikeaa kenelle tahansa, jos ei itse ole halukas eroamaan.

Narsistille/narsistiselle ihmiselle jätetyksi tuleminen on massiivinen loukkaus, joka rikkoo illuusiota kaikkivoipaisuudesta ja vahvistaa syvällä olevaa häpeää, sekä hyvin heikkoa itsetuntoa. Ja kun näitä vaikeita tunteita ei pysty itsessä kestämään, eikä käsittelemään nostattaa se raivoa ja vihaa, joka kohdistuu kumppaniin ja valitettavan usein (välikäden kautta) myös yhteisiin lapsiin.

 

Miksi narsistista/narsistisesta ihmisestä on niin vaikea erota?

Miksi eroon johtaneista syistä ei voida keskustella asiallisesti, ei edes pitkän ajan päästä erosta? Miksi pariterapia ei auta, vaan usein vain pahentaa ongelmia?

Miksi ongelmat eivät helpotu ja miksi elämä ei vihdoin asetu seesteisemmille aalloille?

Tähän sanoisin ihan vain muutamia syitä mainitakseni:

Narsisti/narsistinen ihminen on äärimmäisen kontrolloiva, sekä omistushaluinen, eikä kunniota rajoja itsen ja muiden välillä.

Häirintä, jatkuvat uhkaavat yhteydenotot, seuraaminen, sekä rakkaudentunnustukset ja muutoksen lupaaminen kuuluvat asiaan, jotka pitkään jatkuessaan ovat kokijalle hyvin raskasta ja uuvuttavaa.

Narsisti/narsistinen ihminen on joustamaton, sekä kykenemätön minkäänlaisiin kompromisseihin.

Lapset ovat valitettavan usein vain pelinappuloita/riitojen ja kiusaamisen välikapuloita, eikä narsisti ymmärrä heille aiheuttamaansa vahinkoa. Tämä kärsimysnäytelmä voi jatkua niin pitkään, kunnes lapsi on kasvanut sen ikäiseksi, että osaa ja pystyy itse päättämään tapaako narsistista vanhempaansa vai ei.

Narsisti /narsistinen ihminen ei kestä jätetyksi tulemista ja sen aiheuttamia vaikeita tunteita ja voi siksi pyhittää loppuelämänsä entisen kumppaninsa häiritsemiseen, vahingoittamiseen, sekä kostamiseen.

Narsismi on tutkitusti yhteydessä kohonneeseen väkivaltariskiin. Väkivallan uhka ja pelko tuottavat jatkuvaa stressiä narsistisen ihmisen vaikutuspiirissä elävälle.

Patologinen valehtelu tekee eroamisesta tuskallista, häpeällistä ja vahingoittaa narsistin lähellä elänyttä narsistin levittämien perättömien valheiden ja kohtuuttomien syytösten
vuoksi.

Narsisti/narsistinen ihminen ei kykene/ei ole halukas/ei koe tarpeelliseksi keskustella eroon johtaneista syistä tasavertaisesti ja toista osapuolta kuunnellen, sekä kunnioittaen. Eron työstäminen yhdessä, saatikka kumppanin tukeminen eroprosessin aikana ja sen jälkeen on naiivi toive, jos on kyse narsistista/narsistisesta ihmisestä.

Helpompi, rauhallisempi ja ongelmattomampi elämä ei siis välttämättä koita narsistista erotessa. Piina voi jatkua erilaisissa muodoissa. Narsistin lähellä elänyt osaa aavistaa tämän ja pelkää tulevaa.

Lisäksi lähisuhdeväkivallan jättämät jäljet vaikuttavat vahvasti negatiivisella tavalla narsistia/narsistista ihmistä lähellä eläneen näkemykseen ja kokemukseen itsestä. Tämän työstäminen viimeistään eron jälkeen on suositeltavaa.

Muun muassa näiden seikkojen vuoksi ystävien, turvallisten läheisten, sekä ammattilaisten apu on äärimmäisen tärkeää, jota tulee aktiivisesti tarjota narsistin vaikutuspiirissä eläneelle. On tilanteita, ettei ihminen itse jaksa tai häpeänsä vuoksi kehtaa pyytää apua tai edes kertoa tilanteestaan. Vaikenemisen kulttuuri vaikuttaa osaltaan tähän.

 

Kysyin Instagram-seuraajiltani  @jenni_kiviniemi ”Mistä on ollut sinulle apua narsistista/narsistisesta ihmisestä erotessa?”.

Yli 50 vastausta korosti: läheisten tukea, puhumista, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemista, oman osuuden ymmärtämistä, itsearvostuksen työstämistä, etäisyyttä, terapiaa ja tiedon hankkimista narsismista.

Siispä ainakin puhu ja kysy. Hanki tietoa aiheesta. Saat puhua ja saat kysyä läheisesi vointia.

Tarjoa apuasi ja ota toisen ihmisen tarina, jossa kuulet epäterveen ihmissuhteen piirteitä vastaan sellaisenaan ilman epäilyjä tai vähättelyjä.

Mitä muita syitä sinulla tulee mieleen miksi narsistista/narsistisesta ihmisestä on niin ongelmallista ja haastavaa erota? Entä mikä on auttanut sinua tai tuttavaasi erotessa narsistista/narsistisesta kumppanista?


Lisää ymmärrystä, lohtua, tukea ja tietoa satuttavista suhteista, sekä irtaantumisesta ja uuden elämän rakentamisesta ja myös terapeuttisia tehtäviä löydät uutuuskirjastani Toivu satuttavasta suhteesta!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image