Kolme yleisintä virhettä, joita narsistisessa suhteessa tehdään

Epäterveet/narsistiset suhteet sisältävät tavallisesti paljon manipulointia, sekä patologista valehtelua ja kyseiset suhteet voivat valitettavasti jopa perustua manipuloinnille, sekä suurille valheille.

Joskus suurimpien valheiden ja huijausten luojia olemme kuitenkin me itse. Sumutamme, lakaisemme maton alle ja pyyhimme pois päiväjärjestyksestä, sekä tietoisuudestamme asioita, jotka meidän olisi välttämätöntä nähdä, jotta hyvinvointimme olisi hyvällä tasolla.

Kolme yleisintä virhettä, joita narsistisessa suhteessa hyvin usein tehdään

1. Odotus ja kuvitelma siitä, että toinen muuttuu

Ripustautuminen toivon rippeisiin, kuin hukkuva oljenkorteen on kuin viimeinen keino pitää itselle yllä haavetta ja toivetta siitä, että suhteen alkuaikojen hyvä kohtelu palaisi.

Näin ei kuitenkaan tule tapahtumaan, olen pahoillani. Jos ihmisellä on vahvasti narsistisia piirteitä voin vakuuttaa, että sen jälkeen kun suhteenne ihanan pehmeä tila on vaihtunut ihan johonkin päinvastaiseen niin paluuta entiseen ei ole.

Faktojen silmiin katsominen, sekä hyväksyminen ovat ensimmäinen askel kohti parempaa tilannetta ja muistathan:

Ainoa, jonka tekemisiin, ajatuksiin ja tunteisiin, sekä koko elämään voit vaikuttaa ja muuttaa on sinä itse.

2. Itsen syyllistäminen ja vähättely

Ehkä en vain ole tarpeeksi fiksu ja hyvä tai yksinkertaisesti riittävä hänelle. Ehkä en ole tarpeeksi kaunis ja hyvävartaloinen. Mitä jos en todella osaa ottaa muita huomioon ja ajattelen pelkästään itseäni, niin kuin hän aina väittää. Tai mitä jos todella olen liian herkkä tai hullu tai sairas ja tarvitsen lääkityksen, niin kuin hän aina hokee.

Minun pitäisi ymmärtää häntä enemmän, hänellä on ollut niin vaikea lapsuus ja niin paljon työstressiä viime aikoina. Olenhan minä itsekin häntä arvostellut, provosoinut ja ärsyttänyt, puhunut rumasti ja epäkunnioittavasti. Mikäpä minä olen mitään sanomaan.

Kaikesta vastuun ottaminen ja itsen vastuuttaminen, oman riittävyyden ja suhteeseen panostamisen kyseenalaistaminen on yleinen seuraus narsistisen ihmisen vaikutuspiirissä elävälle.

Itsestä syyllisen löytäminen voi olla ainoa jokseenkin järkeen käypä syy ja selitys kaikelle mahdottomuudelle, jota narsistisessa suhteessa tapahtuu. Koska narsistinen ihminen ei kykene (tai ole kiinnostunut) itsereflektioon ja tasavertaiseen vuorovaikutukseen, voi narsistisen ihmisen läheinen tulla vastaan liiaksi ja ottaa huomaamattaankin vastuun melkeinpä kaikesta mitä suhteessa tapahtuu.

3. Omista elämänarvoista ja rajoista luopuminen

Hyvän ja toimivan ihmissuhteen pohjalle tarvitaan ainakin molemminpuolista kunnioitusta, joustamista ja omien, sekä toisen tarpeiden ja toiveiden kuulemista.

Narsistisessa suhteessa nämä toteutuvat suhteen asetuttua aloilleen hyvin epätasavertaisesti, eikä narsistisella ihmisellä ole tarvetta muuhun kuin oman edun ajamiseen.

Jotta suhde pysyisi jokseenkin tasapainoisena ja rauhallisena, on tyypillistä, että narsistisen ihmisen läheinen alkaa hiljalleen ja jopa huomaamattaan luopumaan kaikesta omastaan. Harrastuksista, ystävistä ja läheisistä, jopa työstään, sekä muista hänelle mielihyvää tuovista asioista.

Kaikki energia ja huomio valuu narsistisen ihmisen tarpeiden ja toiveiden täyttämiseen, eikä mikään kuitenkaan lopulta riitä. Riittämättömyyden tunne kalvaa molempia osapuolia ja tyytymättömyys kasvaa. Se joustaa, joka osaa joustaa, eikä joustava osapuoli koskaan ole narsisti.

Omista elämänarvoista (esim. terveys, turvallisuus, rakkaus) ja rajoista (mitä siedän ja mitä en? Miten minua saa kohdellaja miten ei?) ei koskaan tarvitse tai pidä luopua. Terve ihmissuhde antaa luvan ja pyrkii löytämään keinot toteuttaa molempien haaveita, tarpeita, toiveita, kaikkia niitä asioita, jotka muodostavat elämästä sellaisen, jossa itsellä on mahdollisuus voida ihan oikeasti hyvin.


Lisää tietoa narsismista, vertaistarinoita, sekä terapeuttista apua ja tukea vaikeista kokemuksista selviytymisen tueksi kirjassani: Hyvästit narsistille – Tervetuloa oma elämä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image