6 hälyttävää merkkiä siitä, että rakkaasi saattaa olla psykopaatti

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Otavan kanssa.


Ulla Feldscher (s. 1984) on yrittäjä, luokanopettaja ja kahden koululaisen äiti. Todellisiin tapahtumiin perustuva “Rakas, tiesitkö että olen psykopaatti” (Otava, 2019) on hänen esikoiskirjansa. Se kertoo rajun tositarinan naisesta, jonka liitto unelmamiehen kanssa paljastuu valheeksi. Julma totuus alkaa paljastua häämatkan jälkeen ja uhkaa hajottaa naisen henkisesti kappaleiksi. Artikkelin otteet on poimittu kirjasta.

Kaikista ihmisistä noin yksi sadasta voidaan luokitella psykopaatiksi. Joissain ammattiryhmissä psykopaatteja on kuitenkin tavallista enemmän – esimerkiksi toimitusjohtajista jopa neljän prosentin arvioidaan olevan psykopaatteja. Psykopaatteja työskentelee tavallista enemmän myös asianajajina, tv- ja radiotyöntekijöinä, myyjinä, kirurgeina, toimittajina, poliiseina, uskonnon johtohahmoina, kokkeina ja julkishallinnon työntekijöinä.

Yksittäisiä psykopaatille tyypillisiä piirteitä on meissä kaikissa. Nämä piirteet eivät yksinään tee ihmisestä pahaa, mutta jos samaan henkilöön yhdistyy monta psykopaattista piirrettä, hän päätyy aiheuttamaan kärsimystä läheisilleen.

1. Pinnallinen viehätysvoima – Psykopaatti on hurmaava ja kohtelias, täydellinen imartelija, joka osaa kehua juuri sopivasti

“Minulla oli ikävä sitä, miten hän oli saanut minut tuntemaan itseni kuningattareksi. Ei muiden silmissä, vaan hänen. Hän oli palvonut maata jalkojeni alla, eikä vain juhlahetkinä, vaan jokaisena päivänä. Hänen sanansa ja tekonsa olivat saaneet sydämeni hehkumaan onnesta. Pienillä yllätyksillä hän oli saanut minut hullaantumaan häneen täysin. Kerran, kun olin tullut töistä kotiin, minua odotti ruusuin koristeltu asunto. Punaisia ruusuja oli kaikkialla, olohuoneessa, makuuhuoneessa, lastenhuoneessa ja keittiössä. Ja kun olin mennyt leveän hymyn kera kylpyhuoneeseen, punainen ruusu odotti myös siellä.”

2. Tunteiden pinnallisuus – Psykopaatilla ei ole tunteita, mutta hän saattaa sanoa “Rakastan sinua”, koska se saa toisen rauhoittumaan hetkeksi

“Kylmät väreet levisivät kehossani, kun tiesin, mitä kohta olisi tulossa. Kari istuutui jalkojeni juureen ja laski katseensa paperiin lukeakseen minulle:

− Rakkaus punnitaan arjessa. Pystynkö rakastamaan silloinkin, kun se on vaikeinta ja sitoutumaan vaikeinakin hetkinä. Elämän keskeinen kysymys ei ole, ketkä ovat minua varten täällä maailmassa, vaan keitä kaikkia varten minä voin olla täällä maailmassa. Rakkaudessa sinä olet ensimmäinen ja minä olen toinen.

Kuten Kari on sanonut minulle useasti, ‘Minä elän sinua varten’.”

3. Patologinen valehtelu – Patologinen valehtelija valehtelee toistuvasti ja mielivaltaisesti

“Kari, missä sinä oikeasti olet? kysyin, sillä vatsassani myllersi oudosti. Minusta tuntui, että hän ei ollut minulle rehellinen, eikä tämä tunne tullut ensimmäistä kertaa.

Yhtäkkiä kuulin auton äänitorven. Oliko Kari painanut kiihdyksissään auton torvea? Saman tien puhelu katkaistiin, ja Kari katosi linjalta. Olin häkeltynyt. Tunsin kiukkuni jäävän pelkoni alle. Mitä oli meneillään? Kari valehteli minulle, siitä olin varma, mutta miksi? Ehkä hän ei halunnut kertoa Jukalle tapailevansa minua edelleen? Ehkä hänen piti siksi poistua ulos puhumaan. Tai kenties hän oli jossakin aivan muualla kuin missä väitti olevansa.

– – – Vatsassani velloi oudosti ja tiesin, että tämä ihana ihminen, josta oli juuri tullut aviomieheni koko loppuelämäkseni, valehteli minulle taas päin naamaa.”

4. Manipulointi – Psykopaatti sanoo sen, mitä toinen haluaa kuulla, jotta lopputulos olisi hänelle edullinen

“− Tule vaimokseni, Kari sanoi yhtäkkiä, mutta ei päästänyt otettaan minusta.
− Mitä? Otahan nyt ihan rauhassa cowboy, toppuuttelin häntä ja löin leikkisästi rintaan. Käteni laskeutui hänen sydämelleen ja huomasin, että se löi hyvin vakaata ja rauhallista tahtia. Silloin myös näin hänen rinnassaan jotakin sellaista, mitä siinä ei ollut ennen. Kari huomasi reaktioni ja hymyili.
− Olet ollut koko ajan sydämessäni. Aina tässä, mukanani, hän sanoi ja taputti rintaansa.
Rinnassa loisti nimeni juuri siinä sydämen kohdalla. Kaunolla tatuoitu nimeni sai minut haukkomaan henkeäni.
− Oletko hullu?
En voinut uskoa näkemääni.”

5. Useita lyhyitä suhteita – Psykopaatti hukuttaa kumppaninsa rakkauteen mutta pitää samaan aikaan yllä irtosuhteita

“Mutta sitten sain myös kuulla, etten ollutkaan ainoa syrjähyppy heidän suhteessaan. Minua kehotettiin ottamaan vuoronumero ja asettumaan jonoon. Maksullista seuraa oli kuulemma haettu kaikkien näiden vuosien ajan ja todella perversseiltä sivuilta.”

“− Hän ei ole mitään verrattuna sinuun. Sillä on kaksi riiviökakaraa, jotka olen kerran tavannut, ja hän on päästään ihan sekaisin. Yksinhuoltaja, joka tarvitsee rahaa.
− Sinusta kaikki naiset ovat sekaisin. Kaikki muut muka ovat paitsi sinä itse. Menit kertomaan hänelle kaiken meidän elämästämme, meidän seksistä. Kutsuit hänet jopa tulevaan gaalaan mukaan ja lupasit ostaa hänellekin mekon. Ymmärrätkö, senkin idiootti, että et voi elää monen naisen kanssa yhtä aikaa ja puhua jokaiselle samoja asioita. Olet sairas. Olet ihan helvetin sairas.”

6. Syyllisyydentunteen puuttuminen ja empatiakyvyttömyys – Psykopaatti tietää olevansa empatiakyvytön ja kokee sen vahvuutenaan

“Ja silloin minä muistin sen. Olimme Karin kanssa kerran kirjakaupassa ja selailimme kirjoja nauttien toistemme seurasta. Erään kirjan kohdalla Kari pysäytti minut. Sen otsikko viittasi psykopaatteihin. Kari tarttui kirjaan ja naurahti: ”Rakas, tiesitkö, että olen psykopaatti?” Hänestä se oli hauskaa. Mieleeni juolahti ajatus: voiko tämä olla ihminen, joka ei tunne minkäänlaista empatiaa tai syyllisyyttä?”

Haluaisitko kuunnella tämän kirjan Storytelistä? Hyödynnä uusien kuuntelijoiden Hidasta elämää -tarjous Storytelissä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image