Näin valmistat hyvää vegaanista (mättö)ruokaa

Vegaaniruoka on kehittynyt viime vuosien aikana hurjasti. Kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan, tehotuotannon eettisyys ja ruokatuotannon ympäristövaikutukset ovat osaltaan edistäneet ihmisten tietoisuutta. Moni on herännyt ajattelemaan asiaa – jos vähennän lihan ja maitotuotteiden syöntiä, edistänkö kestävämpää tulevaisuutta? Vegaanista ruokaa – hyvää ja täyttävää sellaista, on mahdollista valmistaa itse. Anu Braskin kirjoittama Vegaanimättöä (Readme.fi 2017) kokoaa yhteen niitä ihan tuttuja reseptejä veganisoituina sekä snagariklassikoita ja lohturuokaa. Siis vähän kaikkea jokaiselle!

Kirjan alussa Anu selventää muutamia resepteissä käytettäviä raaka-aineita. Vegaaninen ruoanvalmistus on itselleni suhteellisen tuttua ja ainesosat ovat aika peruskauraa, mutta löytyypä joukosta myös muutama erikoisempi raaka-aine kuten Sumakki ja Tartex. Ensimmäinen kuulostaa eläimeltä ja toinen sauma-aineelta, mutta syötäviä ilmeisesti kumpikin.

Kirja on rakenteeltaan ja visuaalisesti koottu hieman normaalista poiketen. Ensin katsellaan kuvia – esimerkiksi herkullisista pastoista, piirakoista ja pizzoista ja kuvien alalaidasta löytyy sivunumero, josta sitten itse resepti aina löytyy. Tämä vaati itseltä hieman totuttelua, mutta kirjaa on mukava ”lukea” ensin vain kuvien kautta. Reseptit on myös koottu hauskojen teemojen alle, kuten esimerkiksi koti-ilta, ihan pikkunälkään ja näistä mummo tykkäisi. Kirjasta huokuu ennen kaikkea se fiilis, että ruoanlaiton tulisi olla rentoa ja mukavaa, olet sitten sekasyöjä tai vegaani. Tai ehkä otat ensiaskeleita uuden ruokavalion harjoittelussa ja haluat kokeilla, miten vanhat suosikkisi taipuvat vegaaniversioiksi.

Tässä kirjasta löytyvässä kermaisessa alfredo-pastakastikkeen reseptissä juusto on korvattu kukkakaalilla ja kasvikermalla. Gluteenittoman version teet helposti käyttämällä esim. maissista tehtyä spagettia, joka on mielestäni suutuntumaltaan ja rakenteeltaan lähimpänä vehnäpastaa.

ALFREDO-KASTIKE KUKKAKAALISTA (4 annosta, valmistus alle 30 min)

200 g kukkakaalia (1 pieni tai ½ isommasta)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 dl kasvikermaa
½-1 dl vettä
2 rkl oluthiivaa
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 ruukku lehtipersiljaa
LISÄKSI
1 dl paahdettuja mantelilastuja

Hienonna kukkakaali pieneksi muruksi. Viipaloi tai hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy reilun kokoisella paistinpannulla. Laita valkosipulinkynnet öljyyn ja paista kullanruskeiksi, 2–3 minuuttia. Kaada kasvikerma pannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon hienonnettu kukkakaali. Kypsennä 5–7 minuuttia. Sekoita kastikkeeseen hieman vettä, jos se tuntuu paksulta ja on jämähtänyt pohjaan.

Kun kukkakaalimuru on kypsynyt, siirrä kastike tehosekoittimeen tai soseuta se sauvasekoittimella. Lisää joukkoon oluthiiva ja sitruunamehu ja soseuta tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita lopuksi hienonnettu lehtipersilja kastikkeeseen. Paahda mantelilastuja 1–2 minuuttia kuivalla kuumalla pannulla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja sekoita reilusti Alfredo-kastiketta pastan joukkoon. Ripottele annoksen päälle mantelilastuja.

Alfredo-kastike kukkakaalista. Kuva: Sami Repo
Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image