Nämä 9 onnellisen elämän taitoa kannattaa opettaa lapselle – ja itselle!

Onnellinen on se, jolla on taito tehdä itsensä onnelliseksi. Onnellisuuden tunteita syntyy meissä silloin, kun hallitsemme muutamia onnellisuuteen johtavia taitoja, psykiatri Ben Furman kirjoittaa kirjassaan Ben Furman & lasten haasteet taidoiksi (Viisas elämä, 2023).

Tässä 9 onnellisuustaitoa, joita ei ole koskaan liian myöhäistä opetella ja vahvistaa. Mitä paremmin ne hallitset, sitä tyytyväisempi ja onnellisempi todennäköisesti olet. Taidot on poimittu kirjasta Ben Furman & lasten haasteet taidoiksi.

1. Kiitollisuus

Jos haluat auttaa lasta oppimaan tuntemaan kiitollisuutta, voit pyytää häntä iltaisin miettimään, mitä kaikkea sellaista päivän aikana on tapahtunut, josta hän on iloinen ja keitä kaikkia ihmisiä hän voisi mielessään kiittää niistä hyvistä asioista, joita hän on sinä päivänä kokenut.

2. Onnistumisen ilo

Jos taas haluat auttaa lasta kasvattamaan kykyään tuntea iloa omista onnistumisistaan, voit opettaa häntä huomaamaan hänen pienetkin onnistumisensa ja keskustella hänen kanssaan siitä, miten hän onnistui niissä.

3. Rauhoittuminen

Jos haluat lapsen oppivan taidon rauhoittaa itsensä, voit opettaa hänelle erilaisia itsensä rauhoittamisen keinoja, kuten rentoutumista, joogamenetelmiä tai mindfulness-taitoja.

4. Toisten ihmisten kanssa toimeen tuleminen

Lasta voi opettaa tekemään erilaisia hyviä tekoja ja keskustella hänen kanssaan siitä, miten sellaisten tekojen tekeminen vaikuttaa toisiin ihmisiin ja myös häneen itseensä. Onnellisuuden tunnetta lisää esimerkiksi muiden auttaminen.

Toisten ihmisten ystävällinen tervehtiminen on arkinen taito, joka tuo hyvää mieltä kaikille. Kun kaksi ihmistä tervehtii toisiaan ystävällisesti – esimerkiksi kättelemällä, halaamalla tai osoittamalla mielenkiintoa toistensa kuulumisiin – he edistävät samalla toistensa hyvinvointia.

Voit opettaa lasta tervehtimään, tutustuttaa hänet eri kulttuurien tervehtimistapoihin tai harjoitella hänen kanssaan ystävällisten kohteliaisuuksien lausumista sekä kuulumisten kyselemistä.

5. Luonnosta nauttiminen

Kyky nauttia kasveista, eläimistä ja ympäröivästä luonnosta edistää ihmisten mielenterveyttä, hyvinvointia ja onnellisuutta. Voit tukea lapsen onnellisuutta opettamalla lasta nauttimaan luonnossa kulkemisesta, kasvien kasvattamisesta, eläinten hoitamisesta ja muista ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä vahvistavien asioiden tekemisestä.

6. Liikkuminen

Liikunta ja kaikenlainen ruumiillinen rasitus edistää hyvinvointia. Voit edistää lapsen onnellisuutta tarjoamalla hänelle mahdollisuuksia liikkua. Kaikenlainen liikkuminen tekee hyvää, olipa kyse kiipeilemisestä, vaeltamisesta, pallopeleistä, uimisesta, voimistelusta, pyöräilemisestä tai jostakin muusta. Opeta lasta pitämään jostakin sellaisesta liikkumisen muodosta, josta pidät itsekin. Joukkuelajeilla on se lisäetu, että niiden avulla lapset kehittävät samalla sosiaalisia taitojaan.

7. Uusien taitojen opettelu

Olipa kyseessä mikä taito tahansa, sen oppiminen ja siinä kehittyminen tuottaa hyvää mieltä. Rohkaise ja tue lasta oppimaan erilaisia taitoja: uuden kielen oppimista, leipomista, piirtämistä, soittamista, koodaamista jne.

8. Hassuttelu

Lapset rakastavat kaikkea hassuttelemista: pelleilemistä, näyttelemistä, vitsien kertomista, nauramista, kikattamista, leikinlaskua, kepposia, pukeutumista erilaisiin asuihin, kutittamista, tyynysotaa…

Nauru pidentää ikää, mutta se edistää myös ihmisten hyvinvointia. Kyky nauraa ja hassutella on taito, jonka jotkut ihmiset näyttävät saaneen syntymälahjana, mutta se on myös taito, jota voi kehittää ja opetella harjoittelemalla. Mieti, miten voisit kannustaa lasta oppimaan hassuttelemisen jaloa taitoa. Se on taito, jolla on elinikäinen positiivinen vaikutus ihmisen henkiseen hyvinvointiin.

9. Optimistinen asenne

Optimismi on asenne, joka lisää onnellisuutta. Joillakin ihmisillä optimismi on myötäsyntyinen ominaisuus, mutta osittain se on myös taito, jota ihminen voi itsessään jossakin määrin kehittää.

Voit auttaa lasta oppimaan optimistista ajattelua esimerkiksi leikkimällä hänen kanssaan ”optimistileikkiä”, jossa pettymyksiä katsotaan ruusuisten silmälasien läpi. Leikkiä leikitään niin, että aina, kun tapahtuu jotakin ikävää (kuten että bussi menee nenän edestä tai juomalasi menee rikki), mietitään yhdessä lapsen kanssa, mitä hyvää siitä voi mahdollisesti seurata.


Rakastetun lastenpsykiatrin kirja Ben Furman & lasten haasteet taidoiksi (Viisas elämä, 2023) perustuu ajatukseen, että lasten haasteet voitetaan parhaiten yhteistyössä lapsen kanssa. Arkisten ongelmien selvittämisessä auttaa, kun löydetään haasteeseen vastaava taito tai useamman taidon yhdistelmä.

Uutuuskirja Ben Furman & lasten haasteet taidoiksi sisältää yli 50 yleistä ongelmaa käytännön ratkaisuineen. Tässä esimerkkejä haasteista, joiden ratkomiseen kirja opastaa:

 • lapsen huono itsetunto
 • keskittymisvaikeudet koulussa tai kotona
 • kiusaaminen
 • toisten keskeyttäminen
 • läksyjen tekemättä jättäminen
 • lapsen masennus
 • painajaiset
 • pelot ja jännittäminen
 • sisaruskateus
 • tottelemattomuus
 • taistelut ruutuajasta
 • raivokohtaukset
 • huutaminen
 • nukkumisen vaikeudet
 • eroahdistus vanhemmista

Paljon käytännön esimerkkejä ja ratkaisumalleja sisältävän Ben Furman & Lasten haasteet taidoiksi -kirjan löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image