Et ole rikki, vaikka siltä tuntuisi – Kun kuuntelet kipuasi, voit oppia pääsemään siitä irti

 

Kirjoittaja Sanna Spohr on Health Coach, kouluttaja ja Health Coach Academyn perustaja. Health Coach Academyssa koulutetaan tulevia Health Coacheja ymmärtämään hyvinvointia kokonaisvaltaisesti, jotta he voivat auttaa ja inspiroida muita hyvinvoinnin uusille tasoille sekä tehdä merkityksellistä työtä.

 

Eräällä asiakkaallani oli niin paljon selkäkipuja, ettei hän pystynyt nostamaan mitään.

Kun hän alkoi parantua, hän tuli vihaiseksi. Kuka hän olisi ilman selkäkipua? Entä jos ihmiset alkaisivat odottaa häneltä asioita? Älyllisellä tasolla hän sanoi haluavansa vapautua kivusta ja halusikin. Fysiologisella tasolla hänen kehonsa oli kuitenkin sisällyttänyt kivun osaksi identiteettiä. Kivusta oli tullut tapa selviytyä maailmassa. Jos parannetaan vain kipua, mutta viedään identiteetti, lopputulema ei todennäköisesti ole toivotunlainen.

Kuitenkin kaikella kivulla ja oireilla on joku viesti meille. Oireet eivät ole se ongelman ydin, vaan ainoastaan paras ratkaisu, mikä on siihen mennessä keksitty. Kaikella kivulla on positiivinen tarkoitus. Kipu ei kuitenkaan ole paras tapa täyttää sitä tarkoitusta. Joskus kivusta tulee käytännöllinen selviytymisstrategia. Se oli parempaa kuin mitä se tuli korvaamaan.

Toinen asiakkaani ajatteli, että kun hän laihtuisi, hän tapaisi sopivan partnerin. Hänen toiveenaan oli tavata kumppani, mutta osa hänestä tuntui sabotoivan toiveen toteutumista. Hänen tiedostamaton uskomuksensa oli, että jos hän laihtuisi, muttei löytäisi rakkautta, silloin hänessä olisi jotain vikaa. ’En ole rakkauden arvoinen’ on kestämätön ajatus. Niinpä ylipaino suojeli häntä kokemasta tuota pahinta kipua. Ylipainoa saattoi aina syyttää sitä, ettei ollut tavannut ketään sen sijaan, että olisi joutunut ajattelemaan, että itsessä olisi jotain vikaa.

Häpeä, syyllisyys, oireet, mieliteot tai ylipaino eivät ole vihollisia, vaan opettajia. Ne ovat viestintuojia, jotka haluavat huomiotamme ja pyytävät etsimään uutta ratkaisua. Niille on olemassa hyvä syy. Kun ymmärrämme alla olevat syyt ja ystävystymme viestintuojien kanssa, voimme kiittää niitä suojelemisestamme ja kertoa, ettemme enää tarvitse suojelua kyseisellä tavalla.

Saatamme kuitenkin kuin huomaamatta antaa vallan päätöksistämme itsemme ulkopuolelle. Kuten kolmas hyvin analyyttinen asiakkaani totesi: ”Se, että laihtuisin, tarkoittaisi sitä, että uskoisin kaikkia niitä median luomia epärealistisia naiselle luomia odotuksia.” Mielellämme on kyky koreografioida erinomainen strategia ajatusmalliemme ympärille. Mieli haluaa puolustella ja pitää kiinni siitä, mihin uskomme, ja alamme esimerkiksi vertailla itseämme muihin. Ja kuitenkin se saattaa estää meitä kuulemasta sydämemme syvimmät toiveet. Toisinaan taas saatamme tiedostamatta pelätä, kuka muu saattaisi loukkaantua tai keneen menettäisimme yhteyden, jos saisimme haluamamme tulokset ja unelmamme toteutuisivat. Mutta entäpä jos pohjimmiltamme pelkäämmekin loistaa ja onnistua?

On myös hyvä tulla tietoiseksi, jos nämä ajatukset herättävät vastustusta. Esimerkiksi silloin kun olet vakuuttunut, ettei tietystä haasteesta tai kivusta voi seurata mitään hyvää. Jos todella uskot näin, niin sekin on ok. Toisaalta jos alat löytää joitain viisauden kultajyväsiä epätoivotussa haasteessa, voit kenties huomata paranemisen ja muutoksen mahdollisuuden olevan enemmän ulottuvillasi. 

Minkä itsessäsi uskot olevan ”rikki”? Mitä yrität ”fiksata”? Mikä osa tai mitkä osat sinusta ovat luonnostaan rikki siten, ettei ”todellinen elämäsi” voi alkaa kunnes olet löytänyt tavan korjata ne? Katso pystytkö muotoilemaan tai sanoittamaan sen uudelleen siten, että näet tämän oletetusti rikkinäisen osan itsestäsi hedelmällisenä paikkana kasvaa ja oppia – paikkana, jossa elämä pyytää sinua astumaan ulos tunteesta, jossa koet olevasi uhri, ei-rakastettava tai riittämätön – kohti itsesi hyväksymistä. Haastan sinut elämään elämääsi yhden viikon ajan siten, ettet yritä korjata mitään tai koe oloasi rikkinäiseksi. Harjoittele näkeväsi itsesi täydellisen epätäydellisenä ihmisenä, joka käy läpi oppiläksyjä ja paranemisprosessia – ollen koko ajan samalla luonnostaan kokonainen ja rakastettava. Ei nimittäin ole olemassa ketään muuta sinua, ja juuri nyt sinä olet paras mahdollinen sinä.

_________________________________________________________________________

Kun haluat viedä oman hyvinvointisi uudelle tasolle sekä auttaa myös muita eteenpäin omalla hyvinvointipolullaan, lähde mukaan vuoden mittaiseen, ammattiin valmistavaan verkkopainotteiseen Int Health Coach® – koulutukseen. 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image