Jokainen voi joskus olla väsynyt ja uupunut – Kaikki tunteet ovat sallittuja

Ihmiset kuormittuvat erilaisista asioista. Jotkut kokevat riittämättömyyden tunnetta, kun eivät pysty luomaan nousujohteista uraa samalla, kun huolehtivat lapsiperheen arjen pyörittämisestä. Jotkut ovat väsyneitä kiireeseen ja loputtomiin velvollisuuksiin. Jotkut meistä voivat olla väsyneitä yksinäisyyteen, kun kaikki ympärillä menevät naimisiin tai viettävät aikaa suurissa kaveriporukoissa. Taloudellinen tilanne aiheuttaa monelle ahdistusta.

Arkisten asioiden lisäksi eteemme on tullut aivan uudenlaisia tilanteita.

Koronan myötä jouduimme kohtaamaan paljon erilaisia tunteita. Yksinäisyyttä, epävarmuutta, pelkoa, menettämisen tuskaa ja taloudellista ahdinkoa. Uudenlainen tilanne sai monet meistä kääntymään toisiamme vastaan juuri silloin, kun toisen ihmisen ymmärrystä olisi tarvittu eniten.

Sitten uutiset täyttyivät kuvista Ukrainan sodasta. Valmiiksi ahdistunut ja pelokas mieli joutui jälleen käsittelemään uudenlaisia vaikeita tunteita. Pelkoa siitä, olemmeko turvassa omassa kotimaassamme. Surua siitä, mitä ihmiset joutuvat kokemaan sodan keskellä.

Ei siis ihme, että moni meistä kokee tällä hetkellä olonsa uupuneeksi. Jotkut ihmiset väsyvät ja kuormittuvat helpommin kuin toiset, eikä sitä tarvitse hävetä. Siinä ei ole mitään väärää, tunteet tekevät meistä ihmisiä.

Pienetkin asiat voivat auttaa meitä jaksamaan paremmin.

Luonnolla on usein parantava voima. Metsässä kulkeminen saa mielen rauhoittumaan. Luonnossa ei tarvitse suorittaa, se ei vaadi meiltä mitään. Luonto muistuttaa meitä siitä, että muuttuvassa maailmassa on silti paljon pysyvää. Jokaisen pimeän talven jälkeen koittaa jälleen uusi kevät täynnä valoa ja uuden elämän riemua.

Väsymys, uupumus ja masennus ovat sellaisia asioita, etteivät ne lähde pois käskemällä. Jokainen meistä on ehkä törmännyt ihmisiin jotka käskevät meitä ottamaan itseämme niskasta kiinni, lähtemään ulos lenkille tai sanovat, että nyt olisi jo aika piristyä. Tällaiset ihmiset saavat meidät väsymään entistäkin enemmän.

Tärkeintä on kerätä ympärilleen ihmisiä, jotka tukevat ja auttavat jaksamaan paremmin.

Älä päästä lähellesi ihmisiä, jotka vaativat paljon, mutta eivät anna mitään takaisin. Jotka neuvovat miten pitäisi toimia, mutta eivät koskaan jaksa aidosti kuunnella huoliasi. Älä anna aikaasi heille, jotka vähättelevät tunteitasi. Älä yritä pakottaa itseäsi tuntemaan oloasi onnelliseksi.

Asiat järjestyvät kyllä ajallaan ja väsymys väistyy pois, joskus pienin askelin, joskus suurin harppauksin.

Vaikka nyt olisi vaikeaa, muista: sinä selviät kyllä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image