Kun ajatus on jumissa, kokeile näitä keinoja saada ideat virtaamaan

Mainosyhteistyö Like Kustannuksen kanssa.

Jos ajatus on jumissa, yrität ratkaista mitä tahansa ongelmaa tai etsit uusia ideoita, ratkaisu voi löytyä luovuuden herättelystä.

Luominen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että synnyttää tähän maailmaan jotain sellaista, jota ei aikaisemmin ollut olemassa. Luovuuden ilmaus voi olla keskustelu, ratkaisu ongelmaan, viesti ystävälle, huonekalujen järjesteleminen uudelleen tai uusi reitti, jota pitkin pääsee kotiin liikenneruuhkaan juuttumatta, kuvailee maailmankuulu moninkertaisesti palkittu musiikkituottaja Rick Rubin uutuuskirjassaan Luovuus ja olemisen taito (Like 2024). Rubin on ollut tekemässä musiikkia mm. Johnny Cashille, Beastie Boysille, Red Hot Chili Peppersille, Metallicalle ja Justin Timberlakelle.

Tässä 10 tapaa, joilla kuka tahansa voi keksiä uutta, löytää uudenlaisia ratkaisuja ja vahvistaa luovuuttaan. Kohdat ovat poimintoja Rubinin kirjasta, jossa hän kertoo omat vinkkinsä luovuuden vaalimiseen.

1. Katsele ympärillesi

Kun etsit ratkaisua luovaan ongelmaan, kiinnitä erityisesti huomiota siihen, mitä ympärilläsi tapahtuu. Etsi vihjeitä, jotka osoittavat kohti uusia keinoja tai tapoja, joiden avulla voit jalostaa nykyisiä ajatuksiasi yhä pidemmälle.

Kirjoittaja saattaa kirjoittaa kahviossa kohtausta epävarmana siitä, mitä henkilöhahmo sanoisi seuraavaksi. Hän kuulee viereisen pöydän keskustelusta lyhyen katkelman, joka on sellaisenaan vastaus hänen ongelmaansa, tai se saattaa ainakin tarjota viitteen siitä, mihin suuntaan hänen kannattaisi edetä. Me vastaanotamme tämän kaltaisia viestejä koko ajan, jos pysymme avoimina niille.

Tällainen tiedon välittyminen on hienovaraista: viestit ovat aina läsnä, mutta jäävät helposti huomaamatta. Jos emme yritä löytää näitä vihjeitä, ohitamme ne huomaamattamme. Kiinnitä huomiota yhteyksiin ja mieti, mihin ne johtavat.

2. Kuuntele sisäistä viisauttasi

Usein ajatellaan, että elämä koostuu sarjasta kokemuksia, jotka saamme ulkopuolisesta maailmasta, ja että meidän on elettävä ulospäin merkittävältä näyttävä elämä, jotta meillä olisi jotain kertomisen arvoista. Se, mitä koemme sisäisessä maailmassamme, jää usein tyystin huomiotta.

Jos keskitymme siihen, mitä sisällämme tapahtuu – tuntemuksiin, tunnetiloihin, ajatusrakennelmiin – voimme löytää valtavan arvokasta materiaalia. Sisäinen maailmamme on aivan yhtä kiinnostava, kaunis ja yllättävä kuin luonto itse, onhan sekin pohjimmiltaan osa luontoa. Kun käännymme sisäänpäin, käsittelemme sitä, mitä ulkopuolellamme tapahtuu.

3. Pidä unipäiväkirjaa

Valveillaolotilan ja unitilan välisissä mielentiloissa on paljon viisautta. Millaisia ajatuksia mieleesi tulee juuri ennen kuin nukahdat? Miltä sinusta tuntuu, kun heräät unesta?

Unipäiväkirjan pitäminen saattaa olla hyödyllistä. Pidä sänkysi vieressä valmiina kynää ja paperia, ja kirjoita heti herättyäsi uniasi ylös niin yksityiskohtaisesti kuin mahdollista ennen kuin alat tehdä mitään muuta.

Yritä välttää kaikkia tarpeettomia liikkeitä. Pelkkä pään kääntäminen saattaa riittää karkottamaan unen muistista. Kirjoittaessasi muistikuvasi tarkentuvat ja muistat enemmän tarinasta, enemmän ympäristöstä, ja mieleesi palaa yksityiskohtia, joita et muistanut vielä silloin, kun asetit kynän paperille.

Mitä useammin teet harjoituksen, aamu toisensa perään, sitä paremmin opit palauttamaan unia mieleesi. Siitäkin saattaa olla hyötyä, että kehotat itseäsi muistamaan unesi ennen nukkumaan menemistä.

4. Hyväksy epävarmuus

Meidän ei tarvitse tukahduttaa epäilyksiä, jotka kohdistamme itseemme. Kun hyväksymme epävarmuutemme, saamme sen aiheuttamat häiriöt kuriin.

Itsensä epäileminen saattaa johtaa toivottomuuteen, tunteeseen siitä, ettei yksinkertaisesti kykene suoriutumaan tehtävästä kunnialla. Mustavalkoinen kaikki tai ei mitään -ajattelu johtaa siihen, ettei koskaan edes aloita. Sen sijaan oman työnsä laadun epäileminen saattaa johtaa siihen, että työstä tulee parempi. Epäilykset voivat johtaa erinomaiseen lopputulokseen.

5. Kuuntele muita

Kun kuuntelija on täysin läsnä, puhuja kommunikoi usein toisella tavalla. Suurin osa ihmisistä ei ole tottunut siihen, että heidän sanomansa kuullaan täysin, ja se voi tuntua heistä hyvin vaivaannuttavalta.

Joskus me estämme meille tarjottua informaatiota virtaamasta vapaasti ja teemme näin täydestä kuuntelemisesta mahdotonta. Meidän kriittinen mielemme saattaa käynnistyä ja kiinnittää huomiota siihen, mistä olemme samaa mieltä ja mistä eri mieltä, tai siihen, mistä pidämme ja mistä
emme.

Saatamme etsiä syitä, joiden pohjalta voimme olla luottamatta puhujaan tai osoittaa hänen olevan väärässä. Mielipiteen muodostaminen ei ole kuuntelemista. Sitä ei myöskään ole vastauksen miettiminen, oman näkökulman puolustaminen tai toisen näkökulmaa vastaan hyökkääminen. Kärsimättömästi kuunteleva ei kuule yhtään mitään.

Kuunteleminen on epäuskon laittamista tauolle.

6. Vältä houkuttelevia oikopolkuja

Lottovoittaja ei tule loputtoman onnelliseksi yllättävän onnenpotkun myötä. Hätäisesti rakennettu talo selviää harvoin ensimmäisestä myrskystä. Yhden virkkeen mittainen tiivistelmä kirjasta tai uutistapahtumasta ei ole kelvollinen korvike koko tarinalle.

Kuljemme usein oikoteitä pitkin edes tietämättä sitä. Kuunnellessamme meillä on tapana hypätä eteenpäin ja rakentaa yleistys siitä, mitä puhuja haluaa puheellaan viestiä. Meiltä jää huomioimatta viestin hienovaraiset piirteet, tai koko viestin keskeisin asia. Oletamme säästävämme aikaa,
mutta oikotien ansiosta onnistumme välttämään myös epämiellyttävän tunteen, joka syntyy niiden tarinoiden haastamisesta, joihin me itse uskomme. Ja niin meidän maailmankuvamme kutistuu kutistumistaan.

Meidän loputon pyrkimyksemme tehokkuuden maksimoimiseen ei kannusta tarkastelemaan asioita kovinkaan syvällisesti. Tehokkuusvaatimus ei jätä meille aikaa harkita kaikkia mahdollisuuksia. Kuitenkin juuri harkitun toiminnan ja toiston ansiosta meidän on mahdollista ymmärtää asioita syvällisemmin.

7. Opettele vaihtamaan näkökulmaa

Meillä on tapana pitää kovin monia asioita itsestäänselvyyksinä. Miten voisimme päästä yli tästä yhteyden katkeamisesta ja turtumuksesta ja todella kokea kaikki ympärillämme olevat luonnon ja ihmistaidon luomat ihmeet?

Suurin osa maailmassa huomaamistamme asioista kykenee yllättämään meidät tyystin, jos vain osaamme katsoa niitä toisella tavalla kuin yleensä. Harjoita itsesi näkemään uskomaton tavanomaisuuden takana. Katsele maailmaa tästä näkökulmasta niin usein kuin vain mahdollista. Anna itsesi upota siihen.

9. Määrittele menestys uudelleen

Miten menestystä tulisi mitata? Se ei tarkoita samaa kuin suosio, raha tai kriitikkojen arvostus. Menestys tapahtuu sisällämme, sielussamme.

Se saapuu siinä hetkessä, kun päättää päästää työstään irti, ennen kuin siitä on ennättänyt kuulla kenenkään muun mielipidettä. Kun on tehnyt kaikkensa saadakseen työstä niin hyvän kuin vain mahdollista. Kun on itse tyytyväinen siihen ja valmis päästämään siitä irti.

Menestyksellä ei ole mitään tekemistä itsen ulkopuolisten asioiden kanssa.

Monet janoavat ulkoista menestystä siinä toivossa, että se täyttäisi heidän sisällään olevan tyhjyyden. Jotkut ajattelevat menestymisen olevan vastalääke tai parannuskeino riittämättömyydentunteelle.

Jos elää uskoen, että menestys parantaa ja vie kivun mennessään, niin kun kuuluisuutta tulee eikä tämä hoitokeino autakaan, saattaa se johtaa toivottomuuteen. Kun havahtuu ymmärtämään jahdanneensa koko elämänsä jotain sellaista, joka ei auttanutkaan korjaamaan sisällä kytevää epävarmuutta ja haavoittuvaisuuden tunnetta, saattaa se johtaa masennukseen. Todennäköisemmin, panosten ja seurausten kasvettua, paineet ovat vain kasvaneet entisestään. Eikä ketään ole opetettu käsittelemään tätä eeppisen mittaluokan pettymystä.

10. Ota etäisyyttä elämäsi tapahtumiin

Mitäpä jos päästäisit irti elämäntarinastasi sen käänteiden tapahtuessa?

Romaanin käsikirjoitus, jota olet kirjoittanut vuosia, tuhoutuu tulipalossa. Romanttinen suhteesi, jonka eteen olet nähnyt vaivaa, päättyy, vaikka olet luullut kaiken olevan oikein hyvin. Joudut lähtemään työpaikasta, joka oli sinulle tärkeä.

Vaikka se tuntuisi vaikealta, yritä kokea tällaiset tapahtumat samoin kuin katsoisit elokuvaa. Katselet dramaattista kohtausta, jossa päähenkilö kohtaa lähestulkoon ylittämättömän vaikealta vaikuttavan vastoinkäymisen.

Kyse on sinusta, mutta ei kuitenkaan ole. Sen sijaan, että uppoaisit särkyneen sydämen tuskaan, irtisanomisen tuomaan stressiin tai menetyksestä johtuvaan suruun, voit harjoittaa irti päästämistä ja todeta itsellesi: Enpähän osannut odottaa tuollaista juonenkäännettä. Mitäköhän meidän sankarillemme mahtaa seuraavaksi tapahtua?

Sillä seuraava kohtaus tulee aina, ja se saattaa olla täynnä kauneutta ja hyvin palkitseva. Vaikeat ajat tarvittiin, jotta nämä uudet mahdollisuudet pystyivät syntymään.

Lopputulos ei ole lopputulos. Pimeys ei ole päätepiste, kuten ei ole päivänvalokaan. Ne elävät jatkuvasti vaihdellen ja muodostavat toisistaan riippuvaisen syklin. Kumpikaan niistä ei ole hyvä tai huono. Ne vain yksinkertaisesti ovat olemassa.

Tällä tavoin ajatteleminen – olla olettamatta, että oma kokemus kattaa koko tarinan – auttaa elämään tyynin mielin elämää, jossa mahdollisuuksia on valtavasti. Kun keskitymme näihin tapahtumiin pakkomielteenomaisesti, ne vaikuttavat katastrofaalisilta. Mutta ne ovat vain pieniä osasia suuremmasta elämästä, ja mitä kauempaa asiaa katsomme, sitä pienempiä yksittäisistä kokemuksista tulee.

11. Tarkista asenteesi

Vakavasti ottaminen tekee työnteosta raskasta. Se jättää huomiotta ihmisyyteen kuuluvan leikillisyyden. Kaoottisen, ylitsevuotavan elämänilon, jonka maailmassa oleminen synnyttää. Keveyden, jonka synnyttää puhdas nautinto nautinnon itsensä vuoksi. Leikkiessä ei ole panoksia. Ei rajoitteita. Ei oikeaa tai väärää. Ei tehokkuusvaatimuksia. Se on estoton tila, jossa henki voi liikkua vapaana. Parhaat ideat nousevat esiin useimmin ja helpoimmin tässä rentoutuneessa tilassa.

Inspiroiva ja ajatuksia herättävän Luovuus ja olemisen taito -kirjan voit tilata Suomalaisesta kirjakaupasta TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image