Mitä Gandhi kirjoitti Hitlerille? Mitä Einstein vastasi kysymykseen: rukoilevatko tiedemehet? – 5 kiinnostavaa pätkää historiallisista kirjeistä

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Otavan ja Liken kanssa. 


Artikkelin otteet on poimittu uutuuskirjasta Kirjeitä, jotka mullistivat maailmaa (Shaun Usher, Like 2019). Maailman eri kolkista kerätyt henkilökohtaiset kirjeet tuovat palasen historiaa, ihmiskohtaloita ja viisautta vuosien takaa nykyhetkeen. 

Rakkaus on parasta, mitä ihmiselle voi tapahtua

Kirjailija John Steinbeckilta (mm. Hiiriä ja ihmisiä) hänen 14-vuotiaalle pojalleen Thomasille (1958):

“Ensinnäkin: jos olet rakastunut, sehän on hyvä, suurinpiirtein parasta mitä ihmiselle voi tapahtua. Älä anna kenenkään vähätellä tai leikitellä sellaisella asialla. Toiseksi: on monenlaista rakkautta. Eräs rakkaudenlaji on itsekäs, ilkeä, takertuva egoistisuus, jossa rakkautta käytetään pönkittämään omaa itsetuntoa. Se on rumaa ja vammauttavaa. Toinen rakkauden laji on kaiken hyvän tulva: ystävällisyyden, huomaavaisuuden, kunnioituksen, joka syntyy kun näkee toisen ainutlaatuisuuden ja arvon. Ensimmäinen mainitsemani rakkaudenlaji tekee sairaaksi, pikkumaiseksi ja heikoksi mutta toinen pystyy vapauttamaan voimia, rohkeutta, hyvyyttä ja jopa ennen kokematonta viisautta.”

Steinbeck kirjoitti pojalleen sisäoppilaitokseen. Kirjeessään hän antoi pojalleen neuvoja rakkaudesta.

Elämä on arvokkain asia, josta tiedämme mitään

Kirjailija Henry Jamesilta (Naisen muotokuva) ystävälleen Grace Nortonille (1883):

“En tiedä miksi elämme – en tiedä mistä elämän lahja on peräisin ja mitä tarkoitusta varten, mutta uskon, että jaksamme elää siitä syystä, että elämä on (tiettyyn pisteeseen asti) arvokkain asia, josta tiedämme mitään, ja siksi lienee suuri virhe luovuttaa, jos kupissa on jäljellä edes tilkka elämäneliksiiriä.”

Grace oli perheenjäsenensä yllättävän kuoleman jälkeen masentunut ja kaipasi suuntaa elämälleen.

Elämä on lahja

Kirjailija Fjodor Dostojevskilta hänen veljelleen Mihailille (1849):

“Kun katselen menneeseen ja ajattelen, kuinka paljon aikaa on valutettu hukkaan kuinka paljon aikaa on hukattu harhakuvitelmiin, virheisiin, laiskotteluun, tietämättömyyteen siitä miten elää, kuinka vähän minä aikaa arvostin, kuinka usein minä tein syntiä sydäntäni ja sieluani kohtaan – sydämeni vuotaa verta. Elämä on lahja, elämä on onnea, jok’ikinen hetki olisi voinut olla onnellisuuden aikaa.”

Dostojevski kirjoitti veljelleen vankilasta, jonka järkyttäviä tapahtumia ja siitä seuranneita oivalluksia hän kuvasi kirjeessään.

Maailmankaikkeudessa ilmenee paljon ihmisiä korkeampi henki

Albert Einsteiniltä Phyllis -nimiselle tytölle (1936):

“Tiedemiehet uskovat, että jokainen tapahtuma, ihmisolentojen toimet mukaan lukien, johtuu luonnonlaeista. Siksi tiedemies ei luultavasti ole taipuvainen uskomaan, että tapahtumien kulkuun on mahdollista vaikuttaa rukouksen avulla, toisin sanoen yliluonnollisin keinoin ilmaistulla toiveella.

– – – Mutta toisaalta jokainen vakavasti tieteen edistämiseen paneutunut vakuuttuu siitä, että maailmankaikkeuden laeissa ilmenee jonkinlainen paljon ihmisiä korkeampi henki. Tässä mielessä tieteen harjoittaminen johtaa tietynlaiseen uskonnolliseen tunteeseen, joka on epäilemättä hyvin toisenlaista kuin yksinkertaisempien ihmisten uskonnollisuus.”

Kuudesluokkalainen tyttö kirjoitti Einsteinille kysyäkseen, rukoilevatko tiedemiehet.

Teillä on mahdollisuus estää sota

Mohandas Gandhilta Adolf Hitlerille (1939):

“On selvää, että tällä hetkellä juuri teillä on mahdollisuus estää sota, joka saattaa alentaa ihmiskunnan raakalaislaumaksi. Onko päämääränne, jota niin kalliina pidätte, sen arvoinen? Tartutteko sodankäyntiä menestyksellisesti kaihtaneen miehen vetoomukseen? Joka tapauksessa pyydän anteeksi, jos kirjeeni teille on virhe.”

Maailman hyvätahtoisimmalta mieheltä yhdelle maailman väkivaltaisimmista miehistä.

Kirjeiden koko sisällön ja tarinat niiden takaa löydät uutuuskirjasta Kirjeitä, jotka mullistivat maailmaa.
(Shaun Usher, Like 2019) Kirjassa on kokonaisuudessaan yli 100 kirjettä ja ihmiskohtaloa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image