10. kerta

Andy Hopi ja ”hullun miehen hullu unelma”

Ratinan stadionilla Tampereella puhaltaa aurinkoisena kevätpäivänä kylmä viima. Katsomoiden punaiset penkit ovat tyhjillään, ja kentän viheriön ovat kaivinkoneet myllertäneet ympäri. Tämän keskeneräisyyden keskellä kohtaan Andy Hopin – miehen, jolla on hullu unelma: vuonna 2021 hän aikoo järjestää tällä stadionilla ihmisiä itsensä kehittämiseen kannustavan Täysii-seminaarin. Millainen tyyppi lähtee toteuttamaan näin huimaa ideaa?

Ratinan stadionin penkit
Ratinan stadionin katsomo odottaa. Kuva: Katri Mäkinen

Kalsea kelikään ei hyydytä Andyn hymyä, kun fiilistelemme hetken stadionin puitteita ja tunnelmaa ennen kuin siirrymme jatkamaan keskustelua läheisessä kahvilassa. Itse itselleen asettamansa tavoitteen suuruus ei tunnu rentoa tamperelaista hätkähdyttävän, vaan miehen puheesta ja asenteesta paistaa innostus ja usko omaan visioon. ”Jos joku idea on ’ihan kiva’, siitä ei vielä syty”, Andy toteaa. ”Vasta kun itselle tulee fiilis, että tuohan on lähes mahdotonta – silloin leimahtaa se liekki, että laitan sen tapahtumaan.”

Yrittäjäksi ja unelmatyöhön

Vuodesta 2008 yrittäjänä toiminut Andy päätyi Täysii-seminaarien pyörittäjäksi mutkien kautta: tie vei ensin urheilusta hyvinvointiin ja siitä liiketoiminnan pariin. Nykyään hän tarjoaa ihmisille keinoja luoda omaa unelmaelämää. ”Ensimmäinen vaihe oli unelmatyön luominen itselleni”, Andy kertoo. ”Kun on oppinut kantapään kautta, aikansa hakannut päätä seinään ja lopulta saanut jonkin jutun ratkaistua omassa arjessa, niitä vinkkejä haluaa jakaa eteenpäin. Itselläni unelmaelämä kiteytyy unelmatyöhön, koska koen, että mulla on annettavaa nimenomaan työsektorilla.”

Andy loi oman unelmatyönsä hyppäämällä rohkeasti tyhjän päälle: hän lopetti opinnot, pisti kaikki panokset yrittäjyyteen ja perusti urheiluseuran. ”Olin opiskellut pari vuotta, ystäväpiiri koostui opiskelijoista enkä tuntenut ketään yrittäjää. Muut opiskelivat itselleen ammattia ja tavoittelevat valmistuttuaan hyväpalkkaista työtä. Omassa kuviossa ei ollut mitään rikastumisen vaaraa”, Andy nauraa, ”mutta se ei ollutkaan se pointti. Tärkeää oli, että jokin loksahti kohdilleen korvien välissä.”

Andy Hopi
Andy Hopi uskaltaa unelmoida täysillä. Kuva: Katri Mäkinen

Urheiluseuraa pyörittäessään hän järjesti erilaisia tapahtumia ja huomasi pitävänsä niiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Siitä lähti kipinä uuteen muutokseen: vuonna 2010 hän totesi urheiluseuran olevan noin 98-prosenttisesti unelmatyötään – mutta se ei ollut tarpeeksi. ”Tiedostin voivani valehdella itselleni vähän aikaa, että se riittää, koska se on paljon enemmän kuin muilla. Se olisi ollut kuitenkin vääjäämättömän pitkittämistä”, kertoo Andy.

Urheilupiireistä seminaarilavoille

Vuotta myöhemmin Andy kulki jo nykyistä tietään Täysii-seminaarien parissa. Niiden esiaste pidettiin 2011 marraskuussa Tampereella Scandic-hotellissa. ”Paikalla oli suunnilleen 10 ihmistä, mun lisäksi oli yksi toinen puhuja, eli lähdettiin pienellä liikenteeseen”, Andy kuvailee, ”mutta siitä syttyi heti se kipinä, että tässä on jotain, ja että seuraavana vuonna tehdään isommalla meiningillä. Unelmana oli pitää seminaari Tampere-talossa.”

Elastisen Täysii-biisin mukaan nimetty seminaari järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, ja mukana oli noin 200 ihmistä. Seminaari Tampere-talossa toteutui vuonna 2014, ja 500 ihmisen tapahtuma oli välietappi kohti kasvaneita tavoitteita. ”Jossain vaiheessa mietin, että unelman pitää olla tarpeeksi hullu. Asun Ratinan stadionin vieressä ja näen sen joka päivä, siitä se jotenkin tuli. Vuosi 2021 on Täysii-seminaarin kymmenes vuosi, joten mietin, että olisi sopivaa pitää se 10. kerta Ratinalla”, Andy kertoo.

10. kerta
Kymmenes kerta mennään Täysii Ratinalla? Kuva: Katri Mäkinen

Inspiraatiota stadionseminaariin löytyi Cheekin Olympiastadionin keikalta. ”Siellä näin, että tuollaiseen pystytään Suomessa. Ajattelin, että seminaarinkin voisi viedä stadionille, vaikka kukaan Suomessa käsittääkseni ei ole niin tehnyt”, Andy sanoo. ”Jos miettisin, miten ja millaisia seminaareja muut järjestää, juuttuisin siihen, enkä näkisi stadionia vaihtoehtona. Kun katsoo asiaa laajemmin, alkaa miettiä, voisiko se olla mahdollista, ja kun tarpeeksi miettii, saattaa todeta, että kyllähän se voisi olla”, hän naurahtaa.

Unelmoi – ja kerro siitä kaikille

Andy on julkaissut Instagramissa ja Facebookissa Ratinan stadionista yli 100 kuvaa. Kuvaamisen tarkoitusperiä on kaksi: toinen on itselle jatkuva muistutus siitä, mitä tekee, toinen on kertoa unelmasta muille. ”Ihmiset voivat kokea, etteivät muut auta heitä heidän unelmansa kanssa. Usein se johtuu siitä, että muut eivät tiedä koko unelmasta. On melkeinpä oma velvollisuus kertoa unelmastaan muille”, Andy naurahtaa. ”Silloin toiset saavat tietää siitä ja voivat ottaa yhteyttä, jos heidän polkunsa menee samaan suuntaan.”

”Kun kertoo unelmastaan ensimmäistä kertaa, ihmiset saattavat naureskella että joo, hyvä läppä. Jossain vaiheessa ne samat ihmiset alkavat miettiä, että ’hetkinen, eihän se ollut mikään läppä vaan sehän oli TOSISSAAN’, kun huomaavat, että se unelma alkaa toteutua”, Andy nauraa ja jatkaa: ”Teen kaikkeni tavoitteeni eteen. Silloin kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa, ja pystyn kohdistamaan ne kommentit siihen, että teen vain entistä enemmän töitä unelman saavuttaakseni.”

Syksyn 2015 Täysii-seminaari pidetään vielä Tampere-talossa, samoin kuin vuosien 2016 ja 2017 seminaarit, mutta jossain vaiheessa talon rajat tulevat vastaan. Välietappina ennen Ratinan stadionia on jäähalli, joka on iso hyppäys 1800 kävijän tapahtumasta isompaan, mutta tarjoaa kuitenkin väliportaan ennen 32 000 hengen ulkoilmatapahtumaa. Hurja tavoite tai unelman epäonnistuminen ei kuitenkaan Andya hirvitä: ”En oikeastaan pelkää unelman epäonnistumista yhtään, koska pelosta käsin tekeminen ei välttämättä ole hyvä lähtökohta.”

Huolehdi perustasta ennen taivaiden tavoittelua

Andylta ei puutu motivaatiota tai paloa unelmansa suhteen, mutta perusasioiden pitää olla kunnossa, jotta innostuksen liekit voivat roihuta. ”Ravinto, lepo ja liikunta, niiden merkitys on helppo unohtaa. Kun niistä pitää jatkuvasti huolta, on vakaa perusta, jonka päälle voi rakentaa suurisuuntaisempaa. Silloin asiat tekee oikeassa järjestyksessä. Jos koko ajan koittaa tehdä korkealentoisia juttuja, saattaa kaikki romahtaa kokonaan, jos perustaan tuleekin pieni halkeama”, Andy toteaa.

Ratinan stadionin torni
Kun perusta on kunnossa, voi tavoitella taivaita. Kuva: Katri Mäkinen

Perustan ylläpitämistä helpottaa myös miehen vuosina 2013–2014 tekemä elämänmuutos: työajan puolittaminen. ”Se on vaikuttanut aika paljon moneen asiaan omassa arjessa”, sanoo Andy. ”Mukanaan se toi myös lomat. Aiemmin pidin vuoden lomat jouluna neljässä päivässä: yksi päivä oli hiihtoloma, kesäloma, syysloma ja joululoma. Tänä vuonna tuo neljä päivää on vaihtunut neljään viikkoon.”

Täysii-seminaarin ja -biisin kuvaama asenne näkyy myös Andyn mentaliteetissa lepoon ja lomailuun: ”Kun tekee täysillä ne jutut, mitkä haluaa tehdä, voi vastaavasti myös levätä täysillä. Siitä saa eniten irtikin: kun tekee haluamansa kunnolla, pystyy lepäämään kunnolla, ja vastaavasti kun ottaa kunnolla aikaa levolle, tulee automaattisesti se fiilis, että nythän mä haluan lähteä taas tekemään juttuja.”

Valitse suunta ja kulje sitä kohti

Andyn mielestä on tärkeää, että itselleen on miettinyt suunnan, missä haluaa olla 70 vuoden päästä, kuuden vuoden päästä tai tänä vuonna. ”Jos ei ole määritellyt suuntaa, on vähän hankala lähteä kulkemaan mihinkään, mutta toisaalta, jos kaiken toiminnan perustaa tavoitteisiin, matkanteko ei ole kauhean mielekästä. Olen huomannut vuosien varrella, muiden ja omasta kokemuksesta, että tavoite saattaa kääntyä itseään vastaan ja alkaa rajoittaa elämää, jos siihen lukittuu.”

Täysii-seminaarin suhteen suunta on Andylle selkeä. Mies on kuitenkin tavoitteensa suhteen realistinen: ”Voi olla, että unelma Täysii-seminaarista Ratinan stadionilla tapahtuu täysin vision mukaisesti, voi olla, että se tapahtuu vasta vuoden tai viiden vuoden päästä tavoitteesta tai jopa vuotta aikaisemmin, tai että se ei tapahdu koskaan. Elämä on arvaamatonta, ja omilla valinnoilla voi vaikuttaa vain tiettyyn pisteeseen asti, joten on tärkeää muistaa kulkea tässä hetkessä, koska matka voi loppua vaikka tänään.”

Hyvästeltyäni tunnin keskustelun jälkeen Andyn ja poistuttuani kahvilasta palaan vielä Ratinan stadionille. Istahdan hetkeksi autioon katsomoon katselemaan tuulessa liitäviä lokkeja ja kentällä kohoavia kaivinkoneiden kauhoja. Kuka tietää, kenties istun kuuden vuoden päästä samalla punaisella penkillä, yhtenä 32 000 ihmisestä, jotka ovat stadionilla todistamassa tämän hullun unelman toteutumista.

Ratinan penkit
Kuva: Katri Mäkinen
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image