Jos et tiedä, mitä haluat, muut päättävät sen puolestasi – 10 syytä, miksi meidän jokaisen pitäisi selvittää, keitä oikeasti olemme

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Otavan kanssa.


Yhdysvaltojen entinen ensimmäinen nainen Michelle Obama kirjoitti 2018 elämänkertansa Minun tarinani, josta tuli maailmanmenestys. Nyt hän haluaa innostaa meitä pohtimaan omaa menneisyyttämme, tavoitteitamme ja tulevaisuuden unelmiamme tehtäväkirjaan. Artikkelin 10 kohtaa on poimittu Michelle Obaman kirjasta Minun tarinani – täytettävä kirja oman äänen löytämiseen (Otava, 2019).

Jokaisella meistä on oma tarina, joka selittää meille, miksi olemme sellaisia kuin olemme. Emme ehkä edes tiedosta tarinaamme, mutta uskomme siihen ja kerromme sitä hiljaa mielessämme.

Parhaimmillaan oma tarina voi olla upea voimanlähde, joka auttaa ymmärtämään menneisyyttä, suhtautumaan itseensä leppoisammin, selviytymään elämän vaikeuksista ja katsomaan tulevaisuuteen toiveikkaana.

Joskus tarinamme kuluttaa voimiamme ja painaa alas. Saatamme jäädä tarinamme vangiksi, ja silloin siitä on meille jopa haittaa. Mutta tarinan voi myös kirjoittaa uudelleen uudesta näkökulmasta ja kasvaa entistä vahvemmaksi.

Tässä Michelle Obaman 10 syytä siihen, miksi meidän jokaisen kannattaa kirjoittaa oma tarinamme – selvittää, keitä oikeasti olemme:

 

  1. “Sinun tarinasi on se, mitä sinulla on ja se, mitä sinulla tulee aina olemaan. Se on sinun omasi.”
  2. “Jos tarinallasi ei ole mielestäsi merkitystä, sillä ei ole merkitystä muidenkaan mielestä. Siksi sinun on löydettävä voimaa kertoa oma totuutesi, vaikkei se aina ole helppoa. Koska maailman on syytä kuulla se.”
  3. “Niin moni meistä kulkee elämänsä läpi pitäen tarinansa piilossa, häveten tai peläten, koska koko totuutemme ei täytä jonkin vakiintuneen ihanteen vaatimuksia… Mutta sitten joku uskaltaa alkaa kertoa tuota tarinaa toisella tavalla.”
  4. “Minulla ei ollut mitään tai minulla oli kaikki. Sen tarinan voi kertoa kahdella tavalla.”
  5. “On voimaannuttavaa tuoda itsensä näkyviin ja äänensä kuuluviin, kertoa ainutlaatuinen oma tarinamme omalla aidolla äänellämme. Ja on kaunista, kun haluamme tutustua muihin ja kuunnella heitä. Sillä tavalla me minun nähdäkseni kasvamme.”
  6. “Minulle alkoi valjeta, että tarinani tärkeät osat eivät niinkään koskeneet saavutusteni ulkoista arvoa vaan pikemminkin niiden perustuksia ja niitä monia pieniä asioita, joissa minua oli vuosien varrella tuettu, ja ihmisiä, jotka olivat ajan myötä pönkittäneet itsetuntoani.”
  7. “Sinun tarinasi on vahvin osa sinua – hankaluudet, epäonnistumiset ja kaikki siltä väliltä. Muista aina pysyä avoimena uusille kokemuksille äläkä koskaan annan epäilijöiden kampittaa sinua.”
  8. “Pidä mielessä, että kaikella on merkitystä – äänillä ja hajuilla, naurulla ja itkulla – sillä loppujen lopuksi kaikki kuuluu sinun tarinaasi.”
  9. “Ei ole tarkoitus, että alkaisit kaunistella kokemuksiasi tai kirjoittaa jotain muuta kuin miltä sinusta sisimmässäsi tuntuu, tai pakottaa itsesi tavoittelemaan täydellisyyttä. Sillä elämän kauneus piilee siinä, että tänään kokemasi asia saattaa tuntua aivan erilaiselta muutamana kuukauden kuluttua tai muutaman vuoden tai vuosikymmenen.”
  10. “Jos ihminen ei korota ääntään eikä itse määrittele itseään, muut tekevät sen ylimalkaisesti hänen puolestaan.”

Michelle Obaman täytettävän Minun tarinani -kirjan löydät Suomalainen.comista. Kirjoita oma ainutlaatuinen tarinasi – pohdi menneisyyttä, löydä uusia ratkaisuja ja mieti miltä tulevaisuutesi voisi näyttää. Michelle haastaa sinut pohtimaan kirjassa mm.: Kuvaile yksityiskohtaisesti hetkeä, jolloin olit jostain oikein ylpeä. / Jos voisit keskustella edesmenneen läheisen kanssa, mitä kysyisit häneltä? / Millaiseksi ihmiseksi haluaisit tulla?

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image