Miten irtaantua suhteesta joka ei tee itselle hyvää? Huomioi nämä 8 asiaa

Edellisissä kirjoituksissa olen avannut sitä mitä traumakemia suhde tarkoittaa ja millaisia vaiheita se tyypillisesti sisältää. 

Tässä kirjoituksessa avaan traumakemia suhteesta irtaantumisen kannalta oleellisia asioita. Tämän takana on siis oletus, että tiedät jo että sinun on hyvä irtaantua. Jokainen tavallinenkin suhde sisältää vaativia vaiheita ja myös vaiheita joissa omaa sitoutumista epäröi. Kukaan ulkopuolelta ei oikein voi absoluuttisesti tietää toisen puolesta, voiko suhdetta vielä eheyttää vai ei. 

Traumakemiasuhteessa ollaan toistuvasti hylkäyskokemusten ja repivien draamojen äärellä ja niitä ei yrityksistä huolimatta saada rauhoittumaan. 

Traumakemiasuhteesta irtaantumisen ja eheytymisen kannalta tärkeitä asioita:

  1. Omien rajojen selkeyttäminen ja niissä pysyminen – Tämä koskee irtaantumisen alkuvaiheessa myös viestintää, miten on tarkoituksenmukaista olla yhteydessä, vai onko oikeastaan lainkaan? 
  2. Tunneyhteyden purkaminen – Vaikka tunteet eivät katoa nappia painamalla, tunneyhteyttä on irtaantuessa tarpeen purkaa. Nyt ei ole aika olla ystävä. Tunneyhteyttä voi purkaa mm. siten että kieltäytyy tunnepitoisista kohtaamisista ja yhteydenpidosta exän kanssa.   On silti ehdottoman tärkeää sallia itsensä sisällä tuntea mitä tuntee (ja tunteita on luultavasti laajalti: kaipuuta, pettymystä, surua ja vihaa, ehkä myös helpotusta ja kiitollisuutta) ja löytää muita ihmisiä keille jakaa rehellisesti tuntojaan. Exä on siihen liian lähellä ja se kutsuu herkästi nostalgisoimaan suhdetta.
  3. Tunnista traumasuhteen kehä ja kieltäydy menemästä mukaan siihen. Trauma suhteilla on toden totta jokin tyypillinen kehä. Missä kohdissa olet aiemmin mennyt takaisin? Tunnista haavoittuvat kohdat ja varaudu niihin tietoisesti, älä jää yksin vaan pyydä tukea ystäviltä.
  4. Kieltäydy syyllistymästä / ottamatta rakkauspommitus vaihetta vastaan – Ei suinkaan aina, mutta joskus exä pyrkii aktivoimaan vanhaa tuttua kuviota joko syyllistämällä tai rakkauspommituksella. Joskus myös viattoman oloiset ”haluaisin jutella sun kanssa” jutut ovat näitä. 
  5. Terveen itsekunnioituksen ja oman arvon tunteen lisääminen – Traumakemia suhde on usein syönyt tervettä itsearvostusta. Sinä olet tasavertaisen rakkauden arvoinen. Miten voisit kohdella itseäsi arvostaen? Mikä taas ei ole itsellesi arvokasta kohtelua?
  6. Varaudu vieroitusoireisiin – En ole vielä koskaan todistanut omassa elämässäni taikka vastaanotollani prosessia, johon ei olisi liittynyt vieroitusoireita, niitä yksinäisiä ja tyhjiä hetkiä jossa haluaisi vain äkkiä sen vanhan tutun takaisin. Mieli käy kauppaa – jos me vaan kuitenkin saataisiin se toimimaan! Varaudu näihin hetkiin ja ole niissä hetkissä yhteydessä ystävään, älä exään. Myös sisäisen lapsen turvaaminen voi olla hyvin terapeuttista.
  7. Tutustu syvemmin omaan itseesi ja tarpeisiisi – Traumakemia suhteessa usein hukkuu omat terveet tarpeet ja oma identiteetti, se kuka olen riippumatta olenko suhteessa vai en. Tutustu itseesi, sinun arvoihisi ja siihen mikä tuo sinulle iloa, olit sitten suhteessa tai et.
  8. Hae vertaistukea ja ymmärrystä. Varsinkin elämän kriisien äärellä me tarvitsemme turvallisia ihmisiä ympärille, heitä jotka eivät hätäänny tunteistamme tai käy neuvomaan liian yksioikoisesti tietämättä syvemmin tilannetta. Hyvä tuki on sellaista, jossa on ehdottoman turvallinen tila tulla kuulluksi. Suosittelenmyös lämmöllä terapiaa.
Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image