Nämä inhimilliset selviytymiskeinot usein torppaavat aidon läheisyyden – Oletko huomannut näitä ihmissuhteissasi?

(Tämä juttu on toinen osa selviytymiskeinoista ja ote Lähelle-verkkokurssiltani. Ensimmäisen osan voit lukea täältä).

11. Manipuloiminen

Jos ei usko omaan rakastettavuuteensa eli siihen että saa vain olla, saattaa alkaa manipuleeraamaan toisia. Tällä spektrillä voi olla lievempää ja tosi vahvaa toimintaa, ja se voi näyttää tosi monenlaiselta. Manipuloimisen voisi kiteyttää näin: yritys vaikuttaa toisen toimintaan ja ajatteluun tavalla, joka edistää omaa etua ja halua – ilman, että tunteistaan ja tarpeistaan puhuu suoraan. Manipuloiminen voi tapahtua esimerkiksi syyllistämisen, painostamisen tai uhriutumisen kautta. “Jos et tee näin, niin sitten mä teen näin” tai “Koska sä teet noin niin mun on “pakko” tehdä näin”. Manipulatiivisuuteen liittyy vahvasti ajatus / tunnelma, että toisen sanat ja teot määrittävät omaa oloa – ja sen käyttämistä toisia vastaan. Pohjimmiltaan manipuloiminen on kontrollia, joka nousee pelosta.

Alla on syvä turvan tarve.

12. Väistäminen tai kieltäminen

“Ai mikä ongelma täällä nyt muka on, ei mulla mitään ongelmaa ole” (jossa on jo manipulatiivinen vivahde), “Mulla on kaikki ihan hyvin” (vaikka ei selvästi olekaan), “Ei puhuta siitä”. Väistäminen ja kieltäminen ovat tapa paeta tunteitaan ja käsillä olevaa. Jos teeskentelee, ettei mitään pulmaa / hankalia tunteita olekaan, sitä ei tarvitse kohdata ja käsitellä.

Alla on usein turvan tarve.

13. Marttyyrius / uhrius

Diippiä uskomusta / toimintamallia siitä, että oma olo on ulkoisesta kiinni. Elämä potkii päähän, muut jyräävät. Uhriuden tila on sitä, että jää kiinni olosuhteisiin / tunnelmiin / sellaiseen suhteeseen itsen tai toisten kanssa joka eivät tee itselle hyvää. Silloin ei tarvitse ottaa vastuuta itsestään vaan voi syyttää muita ja maailmaa, kun hommelit ovat niin kurjasti.

Uhritilan äärellä tarvitaan tosi paljon myötätuntoa, turvaa ja rakkaudellisuutta – ja päättäväisyyttä nostaa oma sisäinen lapsi turvaan. Vihdoinkin oman itsensä toimesta. Uhri rankaisee itseään ja ympäristöään huomaamattaan jäämällä uhriksi ja tekeytymällä siksi henkilöksi, joka tässä nyt kärsii muiden puolesta, on se joka joutuu aina sivuun, tallotuksi ja hylätyksi – ja odottaa muutosta muilta. Mitä tahansa, paitsi itsestä vastuun ottamista. Uhriuden alla on usein syvä hylätyksi tulemisen haava.

Alla on hoivan, myötätunnon, turvan ja läheisyyden tarpeita.

14. Lääkitseminen / turruttaminen

Ai että, ruokahan esimerkiksi on maailman yleisin lohduke! Ruoka ja ravinto = äidin rakkaus. Tunnistatko? Erityisesti, kun on jäänyt jollakin tapaa vaille rakkaudellista, äidillistä hoivaa ja hellyyttä, ruoka saattaa olla sen korvike omassa elämässä. Tai sitten lääkettä voi olla päihteet, seksi, kova liikunta, hyvinvoinnin suorittaminen, shoppailu, turruttava somettaminen tai tv:n katsominen. Mikään näistä puuhista ei itsessään ole yhtään mitään – ne voivat parhaimmillaan olla ihania hoivan puuhia (en puhu addiktioista), vaan niihin liittyvä toiminta lautautuu silloin, kun yritämme niiden kautta täyttää täyttymättömiä tarpeitamme. Itseään ei näiden puuhien äärellä pidä piiskata vaan havaita signaali omista täyttymättömistä tarpeista ja valita, jos haluaa alkaa löytää rakkautta ja turvaa muulla tavoin – esimerkiksi auttajan avulla <3

Alla on usein nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen tarpeet, hoivan, turvan ja läheisyyden tarve.

15. Alistuminen / dominoiminen

Jos asettuu alapuolelle, ei tarvitse ottaa vastuuta näkyväksi tulemisesta: tunteidensa ja tarpeidensa alttiiksi asettamisesta ja niiden jakamisesta. Alistuva sivuuttaa omat tarpeensa / mielipiteensä / olonsa ja sopeutuu toisiin. Alistuva saattaa kokea, että muut jyräävät, vaikka onkin itse jättänyt rajojaan ilmaisematta. Alistuminen ja yläpuolelle asettuminen eli dominoiminen kertovat kumpikin epävarmuudesta ja turvattomuudesta, yhteydettömyydestä omaan maskuliiniseen isä-energiaan. Yläpuolelle asettuva on ihan yhtä pelokas tuomaan aitoja tunteitaan ja tarpeitaan esiin ja pikemminkin vaatii mutta ei pyydä. Saatamme jokainen alistua tai dominoida tilanteesta riippuen joskus – joko jyrätä tai väistää.

Alla on pelon / epävarmuuden tunne eli syvä turvan ja nähdyksi tulemisen tarve.


Lähelle-ihmissuhdekurssini käytössäsi koko kesän. Voimauttavat kurssini ja terapeuttisen valmennukseni löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image