Näin myrkyllinen parisuhde alkaa ja etenee – 6 traumasuhteen tyypillistä vaihetta

Edellisessä kirjoituksessa avasin traumakiintymyssuhdetta ja sitä mitä se on. Lyhyenä tiivistyksenä, kyseessä on suhde jossa olemme vaikka tiedämme että se ei ole meille hyväksi. Traumakiintymyksessä meistä tulee ylilojaaleja kumppanille, joka ei kohtele hyvin ja tasaveroisesti. 

Kun on ”sisällä” traumasuhteessa, todellisuudentaju usein hämärtyy. Ei enää tiedä mikä on totta ja mikä ei. 

Jos suhteen kehää lähtee purkamaan, alkaa hyvinkin tulla näkyväksi että siinä todella on jokin kaava joka toistaa itseään, pienin variaatioin. Suosittelen myös kirjoittamaan ja piirtämään suhteen aikajanan auki, se tekee myös usein paljon näkyväksi. 

Alla tyypillisiä vaiheita, joita traumakemia suhteisiin usein kuuluu

  1. Rakkauspommitus/ jalustalle nosto – ”sä olet mun sielunkumppani ja kaksoisliekki, en oo koskaan tavannut ketään näin erityistä” – tässä vaiheessa saat valtavasti, intensiivisesti ja nopeasti huumaavaa huomiota, vaikka ette käytännössä usein juuri edes tunne. Rakkauspommitus imartelee varsinkin heikkoa itsetuntoa ja ilman rajoja lähdemme siihen itse usein mukaan. Tämä on niin mieletön rakkaus! Realiteetit saattaa kuitenkin olla, että toinen on vielä suhteessa, juuri eronnut tai mitä hyvänsä. Varoitusmerkkejä emme halua nähdä, tai puhumme nekin vain merkeiksi siitä miten erityistä tämä rakkaus on.
  2. Luottamuksen ja riippuvuuden luominen – Tässä vaiheessa saattaa tulla kosinta, nopea yhteenmuutto tai asuntolaina, kunhan kaikin tavoin välille muodostuu jonkinlainen riippuvuus ja toinen osapuoli usein vie suhdetta eteenpäin kuin höyryjuna. Aluksi tämä on tietysti valtavan imartelevaa! Eikä siinä mitään, ei ole olemassa mitään ”oikeaa aikaa” edetä, mutta kovalla kyydillä eteneminen voi kuitenkin viestiä kiireestä luoda riippuvuutta välille.
  3. Kritiikki/Valheet/Pettäminen/tms. Tämä on se vaihe jossa rakkauden erityisyyden kupla puhkeaa. Ja voi että miten vaikeaa sitä on hyväksyä tai suostua uskomaan! Ehkä kumppani jää kiinni valheista, pettämisestä tai alkaa saamaan yllättäviä ja toistuvia raivokohtauksia, toistuvaa haukkumista, tms. 
  4. Sumutus eli ns. gaslighting. Sumutus ilmiössä harhautetaan huomio pois omasta vastuusta esimerkiksi syyttämällä toista juuri niistä asioita joita on itse tehnyt. Sumutus on toisen kokemuksen kieltämistä, mitätöimistä ja väheksymistä. ”Oletko hullu?” ”Olet aivan liian herkkä” ” Sä vaan kuvittelet” ”Sä olet vaan niin traumaattinen” ovat esimerkkejä sumutuksesta. 
  5. Itsen epäily / jumiutunut ahdistus. Sumutus johtaa usein tilaan, jossa se jolle on valehdeltu/se jolle on raivottu alkaa epäillä itseään. Olinko mä sittenkin liian vaativa? Olinko mä jotenkin provosoiva. Itseään epäilevä on usein herkästi taipuvainen syyllistymään ja alistumaan. On enää vaikea tietää mikä on totta, entä jos mä olen vaan itse hullu?
  6. Oman erottelukyvyn heikkeneminen ja omien rajojen heikentyminen. Oma erottelukyky alkaa heiketä ja rajat ylittyä. Toleranssi huonolle kohtelulle alkaa kasvaa ja normalisoitua. Silti sisällä tuntuu pahalta. On vaikea hyväksyä suhteen realiteetteja. Voi olla että suhteessa on jo esim. taloudellista riippuvuutta, yhteisiä lapsia tai muita sitovia tekijöitä jotka hankaloittavat tilanteen näkemistä. Mieli elättelee toiveita, ehkä me saamme tämän vielä toimimaan? Usein isojen loukkaamisten jälkeen kumppani aloittaa uuden rakkauspommituksen ja lupailun, kenties myös korostaa sitä miten paljon toinen tarvitsee häntä. 

Millaisia kaavoja kenties itse tunnistat?

Vaikka kehän näkeminen voi olla hyvin vaativaa ja nostaa esiin kipua, on kehän tunnistaminen valtavan tärkeä osa siitä irtaantumista.

Seuraavassa kirjoituksessa kirjoitan lisää siitä, miten toipua traumakiintymyssuhteesta.


Kurkkaa Ymmärrä itseäsi -kortit:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image