Joogaa kohti lepoa – rennoksi jalkapohjien kautta

Kohti lepoa – Osa 4

Nyt pääsemme lempiaiheeseeni, eli jalkateriin. Aina kun käyn hierojalla, toivon että aloitamme jalkapohjista. Jalkapohjien koskettaminen maadottaa ja se auttaa tuntemaan kehon päästä varpaisiin saakka. Tunnen kuinka ajatukset ja päivän tapahtumat valuvat päästä kohti jalkoja ja menettävät merkityksensä, ainakin hetkeksi. Joogassa jalkapohjien energiakeskusta kutsutaan Pada Bandhaksi, ja sen aktivoiminen luo tuen seisoma-asanoihin. Jos olet matkustanut Aasiassa, olet ehkä huomannut, että monilla Buddha-patsailla on kaiverrettu kukka jalkapohjiin ja patsaiden jalkoja palvotaan.

Jalkahieronta

Jalkapohjassa sijaitsevat koko kehon heijastepisteet, aivan kuten korvissa ja kämmenissä. Anna siis itsellesi päivän päätteeksi kokovartalohieronta jalkapohjien kautta. 

Sulje sisäinen kriitikko. Sinä osaat koskettaa.

Katso videolta mallia! Ota hyvä istuma-asento, ja käsittele ensin vasen jalkapohja: Lähdemme liikkeelle jalan keskipisteestä. Käy peukaloilla läpi koko jalkapohja. Jos jokin tuntuu kipeältä, hengitä syvään ja pidä tiivis painallus. Älä unohda kantapäätä. Anna sormiesi vaeltaa jalkapohjien maastossa. Väännä käsillä kahteen eri suuntan jalkaterän sisäsyrjää. Anna jokaiselle varpaalle huomiota. Sujauta sormesi juuria myöten varpaiden väliin. Sormet voi pujottaa joko jalkapohjan puolelta tai päältä. Kun sormet ovat varpaiden väleissä, koukista ja ojenna sormia. Lopuksi ravistele jalkaterä rennoksi.

Käsittelyn jälkeen tunne hieronnan vaikutukset – sulje silmäsi ja tunnustele, miltä jalkapohjat nyt tuntuvat? Ehkä huomasit omista jaloistasi sekä videolta, miten käsitelty jalka on elävämmän värinen ja lämpimämpi. Toista sama toiselle jalalle. Voit lisätä hierontaan myös akupainannan, jonka esittelen seuraavaksi.

Akupainantaa mielen rauhaan

Akupunktiohoitaja Vera Mäkelä valotti jalkapohjan levollisuutta lisäävän pisteen sijaintia kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta.

Jalkapohjan ainoa varsinainen akupunktiopiste, munuaiskanavan 1 piste, löytyy jalkapohjan syvennyksestä heti päkiän alapinnasta, toisen ja kolmannen jalkapöydänluun välistä. Pisteen paikka voi vaihdella hieman jalkapohjan rakenteen mukaan. Painelemalla ja tunnustelemalla se on kohta joka tuntuu mehukkaimmalta.

Kaikilla numeroiduilla akupunktiopisteillä on myös niiden funktioon liittyvä vertauskuvallinen nimi, Mu 1 -pisteen nimi on kuvaavasti Pulppuava lähde, Yongquan. Hoidollisesti sitä käytetään monenlaisiin vaivoihin, mutta pääasiallisesti sen funktio on tukea antava, tasapainottava ja rauhoittava. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen sanoin sitä käytetään Qin, Yangin tai Tuulen liiallisuustiloissa. Erityisesti sillä hoidetaan kaikkia päähän liittyviä liiallisuustiloja; kuten unettomuus, ahdistuneisuus, liiallinen ajatuksen juoksu ja päänsäryt. Koska se on kehon alin piste, se rauhoittaa kaiken ylhäällä olevan liiallisuuden. Pisteellä hoidetaan myös mm. seuraavia vaivoja; tinnitys, epilepsia, jännittyneisyys, vaihdevuodet – kuumat aallot ja yö hikoilu, krooniset kurkun vaivat ja tajunnan menetys.

Pisteen akupainanta on hyvä apu unettomuuteen, joka johtuu liiallisesta ajatuksen juoksusta sekä ”ylikierroksilla käyntiin”, joka ilmenee fyysisenä levottomuutena, jatkuvana puheena ja jopa päänsärkyinä. Molemmissa tapauksissa kaikki energia on pakkautunut ylös ja käsittelemällä Mu 1 -pistettä saamme tämän energian laskettua ja levitettyä tasaisesti koko kehoon.

MeriMort_Varpaat (1 of 1)

Anna itsellesi rentouttava akupainanta ja jalkakylpy

Painele pistettä pyörivin liikkein noin 60-120 kertaa tai parin minuutin ajan. Yleensä piste on aluksi hieman arempi ja muuttuu sitten lempeämmäksi. Tärkeää on kuunnella painamisen voimakkuuden tasoa, painaminen ei saa olla liian kivuliasta, riittää että se tuntuu mehukkaasti. Myös kuumat jalkakylvyt iltaisin rauhoittavat energian mukavasti ja avaavat samalla myös muita jalkoihin kulkevia kehon akupunktiokanavia. Uita jalkojasi noin 10 minuuttia tai kunnes lämmöntunne leviää kaikkialle kehoon. Varsinkin näin syksyisin lämpö on erityisen hyvä keholle ja mielelle!

Valokuva: Niki Stribian

Video: Inka Saini, editointi: Tiina Svensk

Musiikki: James Winstanley

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image