Toista ihmistä ei voi muuttaa – mutta ihmissuhdetta voi silti muuttaa paremmaksi

Ikuisuuskysymys mihin varmasti jokainen jollain tavoin törmäämme: Miten saisin toisen muuttumaan? Ja silti luultavasti kaikki ymmärrämme järjellä, että emme oikein mitenkään.

Mutta. Se mille voimme aika paljonkin, on oma osuutemme suhdedynamiikkaan. Tämä on joskus se kohta mille olemme kaikista sokeimpia ja ymmärrettävistä syistä, varsinkin kun osaamme usein naamioida oman roolimme paremmaksi, kypsemmäksi ja edistyneemmäksi.

Ja tietysti, meille olisi helpompaa jos toinen olisi se joka muuttuisi. Totta kai.
Ja tietysti, meitä kaikkia koskee, jos syvät tarpeemme kuulluksi ja nähdyksi tulolle, huomiolle ja rakkaudelle eivät täyty. Se tuo kipua ja on totta kai myös täysin validia pysähtyä miettimään, onko näiden tarpeiden täyttyminen tässä suhteessa mahdollista.

Kun haavoittuvaisiin kohtimme osuu, alamme usein reagoimaan joko vaatimalla tai vetäytymällä. Ja nämä mallit arvatenkin vievät toinen toistaan kauemmas.

Suhteissa aktivoituvat hyvin usein erilaiset vastapari roolit, kuten:

Pettynyt – Epäonnistunut

Syyllinen – Uhri

Vanhempi – Lapsi

Vahva – Heikko

Yli-itsenäinen – Riippuvainen

Vetäytyvä – Vaativa 

Ja monia muita vastaavia, erilaisilla twisteillä ja voimakkuuksilla. Ja luonnollisesti meille olisi helpompaa, että toinen muuttaisi asetelmaa, mutta se mitä ei ole niin helppoa nähdä on se, mihin rooliin itse asetun. Se mihin olemme taipuvaisia tulee usein jostain lapsuuden selviytymismallista jota meidän on itsekin vaikea tunnistaa.

Jos kieltäydymme itse ottamasta sitä tuttua roolia, ja ihan vilpittömästi koitamme laskeutua sydämemme herkkyyteen, lähestyä toista jotenkin uudella tavalla, jollain uudella haavoittuvaisuudella – jokin suhdedynamiikassa muuttuu.

Se ei ole tae, että toinen muuttuu sellaiseksi kun haluamme. Mutta suurin lahja itsellemme on se, että me lakkaamme kantamasta sitä roolia, joka ei toimi. Ja todellakin tiedän miten haastavaa tämä on ja todellakin tiedän, että tämä ei ole yhdellä istumalla tehty vaan prosessi joka kysyy toistoja. Mutta se prosessi tuo minua omaan herkkään voimaani, ja se on loppupeleissä kaikista tärkeintä.

Katso lisää aiheesta alla olevalta videolta

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image