Toista ihmistä ei voi muuttaa – mutta ihmissuhdetta voi silti muuttaa paremmaksi

Ikuisuuskysymys mihin varmasti jokainen jollain tavoin törmäämme: Miten saisin toisen muuttumaan? Ja silti luultavasti kaikki ymmärrämme järjellä, että emme oikein mitenkään.

Mutta. Se mille voimme aika paljonkin, on oma osuutemme suhdedynamiikkaan. Tämä on joskus se kohta mille olemme kaikista sokeimpia ja ymmärrettävistä syistä, varsinkin kun osaamme usein naamioida oman roolimme paremmaksi, kypsemmäksi ja edistyneemmäksi.

Ja tietysti, meille olisi helpompaa jos toinen olisi se joka muuttuisi. Totta kai.
Ja tietysti, meitä kaikkia koskee, jos syvät tarpeemme kuulluksi ja nähdyksi tulolle, huomiolle ja rakkaudelle eivät täyty. Se tuo kipua ja on totta kai myös täysin validia pysähtyä miettimään, onko näiden tarpeiden täyttyminen tässä suhteessa mahdollista.

Kun haavoittuvaisiin kohtimme osuu, alamme usein reagoimaan joko vaatimalla tai vetäytymällä. Ja nämä mallit arvatenkin vievät toinen toistaan kauemmas.

Suhteissa aktivoituvat hyvin usein erilaiset vastapari roolit, kuten:

Pettynyt – Epäonnistunut

Syyllinen – Uhri

Vanhempi – Lapsi

Vahva – Heikko

Yli-itsenäinen – Riippuvainen

Vetäytyvä – Vaativa 

Ja monia muita vastaavia, erilaisilla twisteillä ja voimakkuuksilla. Ja luonnollisesti meille olisi helpompaa, että toinen muuttaisi asetelmaa, mutta se mitä ei ole niin helppoa nähdä on se, mihin rooliin itse asetun. Se mihin olemme taipuvaisia tulee usein jostain lapsuuden selviytymismallista jota meidän on itsekin vaikea tunnistaa.

Jos kieltäydymme itse ottamasta sitä tuttua roolia, ja ihan vilpittömästi koitamme laskeutua sydämemme herkkyyteen, lähestyä toista jotenkin uudella tavalla, jollain uudella haavoittuvaisuudella – jokin suhdedynamiikassa muuttuu.

Se ei ole tae, että toinen muuttuu sellaiseksi kun haluamme. Mutta suurin lahja itsellemme on se, että me lakkaamme kantamasta sitä roolia, joka ei toimi. Ja todellakin tiedän miten haastavaa tämä on ja todellakin tiedän, että tämä ei ole yhdellä istumalla tehty vaan prosessi joka kysyy toistoja. Mutta se prosessi tuo minua omaan herkkään voimaani, ja se on loppupeleissä kaikista tärkeintä.

Katso lisää aiheesta alla olevalta videolta

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image