Oletko sinäkin herkkä introvertti? – ”Uusissa tilanteissa sekä keho että mieli tuntuvat toisinaan räjähtävän myllerryksestä”

Oletko sinäkin usein omissa maailmoissasi, mietit ennen kuin sanot? Tämä voi johtaa usein siihen, ettet sano sitä, mitä haluaisit? Jäävätkö ympärillä olevien eleet, sanat ja teot mieleen pyörimään, minkä vuoksi on joskus vaikea vain heittäytyä hetkeen ja jättää analysointi taka-alalle?

Vaikka toisinaan olet hiljaa tai puhut lyhyesti, on sisimmässäsi käynnissä valtava myrsky: ylivirittyneisyys kehossa saa sydämen sykkimään ja pään jyskyttämään. Uusissa tilanteissa sekä keho että mieli tuntuvat toisinaan räjähtävän myllerryksestä.

Haluat päästä jännittävästä tilanteesta pois, mikä voi ulospäin näyttää siltä, että olet tyly nopeine kommentteinesi tai levottoman olemuksesi kanssa. Olet kiinnostunut muista, mutta sinusta tuntuu hankalalta avata omaa sisäistä maailmaasi toiselle.

Oikeastaan vain haluaisit löytää oikean tavan olla. Siksi onkin tärkeää, että sinulla on elämässäsi yksi tai muutama ihminen, joiden kanssa tiedät aina olevasi hyvä, oikeastaan enemmänkin.

Herkkä introvertti haluaa tukea, kannustaa ja ymmärtää ympärillä olevia

Uusissa tilanteissa oloa ei ainakaan helpota se, että aistit toisten reaktiot hyvin voimakkaasti, mikä voi johtaa itsesyyttelyyn: “Miksi en osaa olla, kuten muut, miksi en ole yhtä sosiaalinen ja rento, miksi en osaa valita sanojani oikein?”

Herkkä introvertti haluaa tukea, kannustaa ja ymmärtää ympärillä olevia, mutta ei aina kykene siihen uusissa tilanteissa, koska ei tiedä miten. Tämä ristiriita harvoin näkyy ulospäin, mutta sisäinen kamppailu voi jatkua tilanteen jälkeen pitkään. Herkkä haluaisi toimia oikeudenmukaisesti ja kaikkia kunnioittaen — jos tämä ei toteudu, voi asia jäädä vaivaamaan pitkäksikin aikaa.

Herkkyys ja introverttiys ei kuitenkaan suoranaisesti tarkoita, että olet aina vaiti ja kiusaantunut tai ahdistunut. Päin vastoin, ulospäin saattaa näyttää, että olet ihan tavallinen ja rento, jopa sosiaalinen. Esimerkiksi työelämässä herkkä introvertti saattaa loistaa ihmisten kanssa työskennellessä — silloin, kun fokus ei ole itsessä, vaan muissa.

Sosiaalisissa tilanteissa, meillä kaikilla, ulosantiin vaikuttaa päivän mieliala ja aiemmat tapahtumat sekä esimerkiksi se, tunnetko itsesi seurassa hyväksytyksi sellaisena kuin olet. Herkällä introvertillä tämä korostuu uudessa seurassa, sillä tunnelmaa ja ryhmää täytyy aistia ja havainnoida, ennen kuin voi luottaa siihen, että sopii joukkoon omana itsenään. Tämä vie voimia niin, että henkisten akkujen lataamiseen täytyy joskus varata rutkasti aikaa jälkikäteen.

Usein haluaisit vain nakata aivot narikkaan ja vaimentaa aistit, olla ihan ’’tavallinen’’. Välillä tämä onnistuukin, etenkin, jos arjessa on työkaluja, joilla säädellä omaa oloaan. Muistathan kuitenkin, kuinka hienoa on, että voi tuntea niin syvästi itsestään ja muista. Myös ilot ja onnistumiset, toistenkin, tuntuvat yhtä vahvasti kuin epävarmuudet ja jännitykset. Herkkä osaa myös tuntea herkästi toisia kohtaan — empatia ja aito myötäeläminen kulkee mukana aina.

Teksti on kirjoitettu omiin ajatuksiini ja kokemuksiini nojaten, joten olisi hienoa kuulla, onko siellä muita kaltaisiani?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image